2018施政報告大家寫

yaubb2014
|
https://www.policyaddress.gov.hk/consultation18/chi/share.php

我会写住屋、反对150人/日、嚴查呃福利……
kk80400
|
yaubb2014 發表於 18-8-16 10:48
https://www.policyaddress.gov.hk/consultation18/chi/share.php

我会写住屋、反对150人/日、嚴查呃福利 ...

我想寫要持有3粒星先可以入紙申請公屋

但一定有d婦女團體出黎話什麼團聚,又或者佢地單親已經好慘
mohatman
|
增加教育資源,增加醫療,增加育嬰園,增加安老服務(老人福利),增加產假及待產假
wunwunmum
|
停止收留南亞人,影響治安,或者犯事者,服刑後要遣返原居地,永不能再入境。
rabbit75
|
香港退出難民公約
建立公眾飯堂,日用品分發中心
同時先行改革失業綜緩制度
總之以個人為單位
個人曾經納過幾多直接稅
才可以拿相應數目現金援助
如果過額就可以去公眾飯堂一日三餐(有要求四餐都得)
日用品就可去分發中心
總之維持香港地無餓死人
|
我會寫
1.cut南亞人在港逗留
2.大陸來港人士未滿7年原不可申領香港任何福利
3.外傭不得使用公立醫療服務以治療長期病患
4.修訂外傭條例,限制未滿約外傭跳卡工
5.支持香港發展新產業
|
kk80400 發表於 18-8-16 11:09
我想寫要持有3粒星先可以入紙申請公屋

但一定有d婦女團體出黎話什麼團聚,又或者佢地單親已經好慘

我認為家庭團聚都要符合資產審查呀,冇錢學乜人家庭團聚呀
tequiero_ic
|
20020116 發表於 18-8-16 12:25

雖然我同意,但總有d組織出黎話無人權

最應該係未住滿7年無任何褔利,唔可以申請公屋,要查埋大陸資產,再定期查公屋住戶資產,加強扣分制
唔再收難民
立法保障外僱僱主
choco_soup
|
20020116 發表於 18-8-16 12:23
我會寫
1.cut南亞人在港逗留
2.大陸來港人士未滿7年原不可申領香港任何福利

你呢個正呀。

我想加埋:
1) cut 150個
2)加設返回大陸機制,比新移民選擇返大陸住,留係香港太屈就佢地
3)支持唔發香港身份證比南亞人
4)難民不得申領香港任何福利,醫療要比全費。
5)非港人不得在香港買樓
6)香港公立醫院唔可以再接收單雙非及衝關孕婦,就算最後係香港生都唔可以有香港居留權。
7)支持送錢比雙非返大陸受教育
choco_soup
|
20020116 發表於 18-8-16 12:25

家庭團聚可以返大陸,而家大陸係世界強國,返大陸發展咪仲好。