有關照乳房超聲波一問,謝謝

fanlee
|
家人頭先照乳房超聲波。照嘅時候,醫生猛係到mark位。跟住話好多粒粒...請問有無人知係咩來。謝謝
laiyee6121
|
fanlee 發表於 18-8-16 11:30
家人頭先照乳房超聲波。照嘅時候,醫生猛係到mark位。跟住話好多粒粒...請問有無人知係咩來。謝謝
...

照到一粒一粒嘅嘢,需要再跟進,好難答到係嘜嘢

lovebbb
|
我就係好多粒粒,我係水瘤仔,好多,所以要keep住檢查
李露眉
|
可能水瘤,水泡,纖維瘤..
唔洗太擔心.

睇埋報告先.,.我都有十幾粒水泡
fanlee
|
lovebbb 發表於 18-8-16 11:52

謝謝你,我家人好擔心,問嗰位照嘅醫生又無答,只講好多粒
fanlee
|
李露眉 發表於 18-8-16 11:54
可能水瘤,水泡,纖維瘤..
唔洗太擔心.

謝謝你,我會同家人講
bb2
|
我都有好多粒粒,時大時細,時多時少,同hormones有關,keep住檢查就ok
good_pig
|
lovebbb 發表於 18-8-16 11:52

me 2, 醫生覺得有問題就會抽針
mmya
|
我第一次check都係咁見到好多圈圈, 同埋醫生係咁mark低. 最終佢同我講嗰啲係水囊 唔使咁擔心住
maisy-lee
|
我都有好多,全部都係水瘤,但係受荷爾蒙影響,某一兩粒會變大而產生壓力,觸摸會痛,咁醫生會同我用針抽走d水,順便化驗埋,好簡單,一d都唔痛。

另外,幫我照超聲波個醫生話佢遇過一個病人,兩边胸加埋有六十幾粒水瘤水泡仔,都係keep住check就得。
fanlee
|
bb2 發表於 18-8-16 13:49
我都有好多粒粒,時大時細,時多時少,同hormones有關,keep住檢查就ok
...

謝謝你,我會同家人講,
fanlee
|
mmya 發表於 18-8-16 13:54
我第一次check都係咁見到好多圈圈, 同埋醫生係咁mark低. 最終佢同我講嗰啲係水囊 唔使咁擔心住
...

謝謝你。頭先佢係入面房聽到醫生咁講,好驚,問醫生又無講係咩來,就係咁講粒粒,好多粒粒...
mmya
|
fanlee 發表於 18-8-16 16:02
謝謝你。頭先佢係入面房聽到醫生咁講,好驚,問醫生又無講係咩來,就係咁講粒粒,好多粒粒...
...

我初頭都好驚㗎, 因為第一次做. 而且有幾個位都來來回回照咗好耐. 我又係即刻問醫生, 係咪有事, 佢就話叫我等報告
fanlee
|
maisy-lee 發表於 18-8-16 13:57
我都有好多,全部都係水瘤,但係受荷爾蒙影響,某一兩粒會變大而產生壓力,觸摸會痛,咁醫生會同我用針抽走 ...

咁如果照乳房xray係咪照唔到?

fanlee
|
mmya 發表於 18-8-16 16:04
我初頭都好驚㗎, 因為第一次做. 而且有幾個位都來來回回照咗好耐. 我又係即刻問醫生, 係咪有事, 佢就話叫 ...

家人都係第一次照超聲波,反而乳房xray照過一次

hellomiki
|
可能係水瘤,纖維瘤...我兩樣都有,唔洗太擔心 keep住檢查就得,有懷疑會抽針
fanlee
|
hellomiki 發表於 18-8-16 16:07
可能係水瘤,纖維瘤...我兩樣都有,唔洗太擔心 keep住檢查就得,有懷疑會抽針
...

謝謝你,請教係咪都係keep住照超聲波就得?
hellomiki
|
fanlee 發表於 18-8-16 16:07
謝謝你,請教係咪都係keep住照超聲波就得?

yes
hellomiki
|
同埋我發覺好多女性都有,我識得嘅大多數都有㗎!
mercurycc
|
睇咩醫生?唔係即有報告嗎?