又有登革熱,搞到我勁擔心…

jhjac
|
琴日睇到篇新聞話又有登革熱,仲要係我地屋企附近,阿仔佢本身又惹蚊,而家搞到我勁擔心!!
lovebbb
|
jhjac 發表於 18-8-16 11:38
琴日睇到篇新聞話又有登革熱,仲要係我地屋企附近,阿仔佢本身又惹蚊,而家搞到我勁擔心!! ...

蚊貼、蚊水,香茅油
mmm321
|
回覆 jhjac 的帖子

而家成日都落雨,仲要一落落幾日,d水積得多自然多蚊,惟有帶小朋友出街之前幫佢噴蚊怕水。
JD930
|
mmm321 發表於 18-8-16 12:33

而家成日都落雨,仲要一落落幾日,d水積得多自然多蚊,惟有帶小朋友出街之前幫佢噴蚊怕 ...

tsung
|
搽蚊怕水,著長褲
blackberry
|
落防蚊紗,用驅蚊油抹地,搽蚊怕水
jhjac
|
lovebbb 發表於 18-8-16 11:48
蚊貼、蚊水,香茅油

香芽油?隻味麻麻地,阿仔都唔太鍾意
jhjac
|
mmm321 發表於 18-8-16 12:33

而家成日都落雨,仲要一落落幾日,d水積得多自然多蚊,惟有帶小朋友出街之前幫佢噴蚊怕 ...

有就有噴,不過唔知係咪佢太惹蚊,用緊果隻噴左都有咬一兩粒,唔通哩排要少D出街?!
Poyau
|
蚊怕水唔少得
samielau
|
又黎.....? 我岩岩先比蚊咬完
yingho78
|

登革熱嚴重會死人,我係你就買過支好D既蚊怕水,唔好貪平買雜牌
yingho78
|
samielau 發表於 18-8-16 21:01
又黎.....? 我岩岩先比蚊咬完

係呀!尋日新聞報話又多左幾單
kitbebe
|
要裝紗窗防蚊,避免戶外活動。
jhjac
|
Poyau 發表於 18-8-16 21:01
蚊怕水唔少得

呢排蚊怕水真係唔少得,愈黎愈多登革熱....
jhjac
|
yingho78 發表於 18-8-17 12:31

登革熱嚴重會死人,我係你就買過支好D既蚊怕水,唔好貪平買雜牌 ...

試過好多呀,之前咩蕃茄、香茅、丁丁都買過幾隻,一唔係阿仔唔鍾意隻味,就係照咬
Poyau
|
jhjac 發表於 18-8-20 12:27
呢排蚊怕水真係唔少得,愈黎愈多登革熱....

增至16宗 最新係長洲
yingho78
|
jhjac 發表於 18-8-20 12:28
試過好多呀,之前咩蕃茄、香茅、丁丁都買過幾隻,一唔係阿仔唔鍾意隻味,就係照咬
...

我而家用緊曼秀XX個隻蚊怕水,隻味我同女女都覺得唔濃好聞,上次去農場草地玩一日都冇咬,我女都惹蚊的。同埋佢個隻防蚊成分好似新D,防到傳播登革熱D蚊又溫和,所以而家出街點都會比小朋友噴左先~
yingho78
|
Poyau 發表於 18-8-20 20:34
增至16宗 最新係長洲

就係囉,小朋友仲要就黎開學...