荃灣西好唔好住?

franwu
|
如題...

本身住kowloon,我行過果度一兩次咁多。男友同老豆都覺得唔錯..
gracelam
|
franwu 發表於 18-8-16 11:42
如題...

本身住kowloon,我行過果度一兩次咁多。男友同老豆都覺得唔錯..

住係ok, 幾方便! 買野交通都唔錯, 人度度都多人, 所以荃灣西都一樣。

但有小朋友的話, 校網就麻麻地, 如果冇乜要求讀什麼出名學校, 都ok啦!!
henry0729
|
精確D講, 即係邊度 ? 萬景峰 ?

我剛搬左去灣景半年, 本來住天水圍樂湖,
我和老婆都好唔慣, 住屋周邊環境質素都覺得不如樂湖,

但, 搬來這裡的原意係為了小朋友讀書 (起碼有校車到)
spiderkelulu
|
如題...

已經有很多內地人進駐荃灣西。荃灣海濱公園晚晚都會有大媽大叔唱歌跳舞,週邊嘅人都係講普通話,好嘈,好大聲。
asukav6
|
唔好住,交通不便又隔涉,出市中心又麻煩
tequiero_ic
|
spiderkelulu 發表於 18-8-16 12:18
已經有很多內地人進駐荃灣西。荃灣海濱公園晚晚都會有大媽大叔唱歌跳舞,週邊嘅人都係講普通話,好嘈,好 ...

我係個邊住左廿幾年,真係越黎越多大陸人
sasa0208
|
好唔好住無準則架喎
有人方便就好住
有人寧靜就好住
荃灣西的確2樣都有,睇你邊個屋苑
JD930
|
sasa0208 發表於 18-8-16 12:34
好唔好住無準則架喎
有人方便就好住
有人寧靜就好住

cscsmlkyh
|
荃灣西都好大, depends on 你講緊邊. 如海濱既話交通係唔係幾方便. 麗城還好, 好多時都會有紅van 到. 但呢兩個屋苑都偏舊, 冇乜設施.

假如係講緊西鐵站附近既新樓, 除非你自己出入坐西鐵方便, 如果唔係要行去地鐵其實幾遠下. 買餸方便, 人係多, 不過香港好似度度人都多.
annakit
|
去尖東只需15分鐘, 入屯門就30分鐘, 對於我黎講交通好方便, 而且有海景有海濱公園, 附近又有個大街市, 仲有幾個大形商埸, 住落我好鐘意, 唯一唔好係校網, 小朋友要出九龍讀書
little06
|
愈來愈多新樓落成,你預左都多人,特別強國人。近楊屋道街市,食都多選擇,返工坐西鐵就方便,荃灣綫就遠啲。個海偶然會臭臭地,不過近年好似改變左。
oceandeepsea
|
唔知,但整體感覺太多新樓,太高太密,個海有時有臭味,但shopping就肯定方便,有一田,永旺
milktealai
|
好唔好住無準則架喎
有人方便就好住
有人寧靜就好住

我愛寧靜
SJ6
|
好唔好住無準則架喎
有人方便就好住
有人寧靜就好住

同意
無話可說
|
我鍾意呀,入新界同出九龍一樣方便
tansyneko
|
方便到不得之了,住係度你唔駛出區已可買哂你想買既嘢,而且選擇眾多,衣食住行你想要咩都可以買到,個人好LIKE
RT
|
我由細到大住荃灣,講真衣食住行真係超方便,不過如果比我揀我会鍾意住大埔多的,因為勁鍾意個街市同埋大6人少的
kiu-mummy
|
我之前住荃灣西五年以上,住雀仔庭,我自己就非常喜歡住呢區,因為搭西鐵非常方便,衣食住行乜都有。不過,嚟緊西鐵附近有多個樓盤入伙,人就肯定多到不得了!
Poyau
|
好唔好住無準則架喎
有人方便就好住
有人寧靜就好住

fghjkl
|
如題...

打算生小朋友就吾好了,之前都吾夠学位,近呢2年重好多新楼入伙,不敢想像