夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同未婚夫年尾結婚,但直至今日已經冷戰左一星期
我地都有全職工作,佢有d小生意,我會幫佢手,間中都有爭吵,多數係佢覺得我做得唔好而鬧我。上星期我mark價時mark低左,佢即刻鬧我,話我無腦,我聽完火起駁左佢一兩句,佢就話唔能夠忍受一個同心協力既女人。我駁完佢嘴之後改返d正常價格,把口好硬但有用行動補鑊,佢都係嬲到死,然後就話我好難頂,佢想遠離我好耐。

然後佢就消失左,連黎緊去旅行既酒店都取消埋,問佢係咪分手又唔出聲,無表示。

我嬲佢話我既時候態度差,佢嬲我n樣野,話我成日發脾氣(因為佢話野好mean,成日有意無意窒我),話我唔為佢既處境著想,佢返工壓力咁大都唔識幫佢分擔芸芸。依家佢直情話自己好忙,佢唔想比我情緒勒索,佢要避開我。

其實如果佢真係愛我,唔會將我既幫忙當老馮。我都有返工,我有我既工作要忙。而且如果佢心真係有我,又點會成個禮拜都無軟化過態度

我真係唔知應該道歉定放手,我唔知係我太離譜定呢個男人太自我中心

大宅

(sarah) 發表於 18-8-16 12:13
我地都有全職工作,佢有d小生意,我會幫佢手,間中都有爭吵 ...

佢離譜定你太自我,都係雙方各有問題。最理想係兩個心平氣靜再去傾吓,大家係咪適合再一齊相處。唔夾嘅,就理性啲分開吧!可以傾到一個大家ok嘅相處溝通方式,試吓。我覺得你地將個婚禮延期大家再諗清楚是否合適先。

大宅

GabKar2012 發表於 18-8-16 12:22
佢離譜定你太自我,都係雙方各有問題。最理想係兩個心平氣靜再去傾吓,大家係咪適合再一齊相處。唔夾嘅, ...

每一次佢都覺得自己無錯,每一次都係我道歉先。佢只有極少數時候會自己氹返我。我都覺得好攰
佢既世界唔會有傾下呢樣野,以前搵過佢傾,佢好執著話人係咁就係咁,唔需要改變

子爵府

既然未結婚梗係斬欖啦,除非妳有比虐待狂姐

大宅

(sarah) 發表於 18-8-16 12:34

每一次佢都覺得自己無錯,每一次都係我道歉先。佢只有極少 ...

咁已經好明顯喇!好彩結婚前發生,咁就唔好拖喇!放生大家吧!勉強一齊都唔會有好結果。

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:47

子爵府

(sarah) 發表於 18-8-16 12:34

每一次佢都覺得自己無錯,每一次都係我道歉先。佢只有極少 ...

你結左婚咪一樣會唔開心,做生意大晒,有工作壓力大晒,女人要黎氹,唔係要黎當伙記,老實講,分左好過。

大宅

cwaichan1 發表於 18-8-16 13:46
你結左婚咪一樣會唔開心,做生意大晒,有工作壓力大晒,女人要黎氹,唔係要黎當伙記,老實講,分左好過。
...

你呢句女人要黎氹真係心聲呀!佢係大男人型,只會擺個高姿態

子爵府

(sarah) 發表於 18-8-16 13:59
你呢句女人要黎氹真係心聲呀!佢係大男人型,只會擺個高姿態

放生佢即放生自己,俾自己一個機會搵過一個對自己好既人啦。
我係男人我都唔幫佢,旭下就發脾氣鬧女人,就算俾錢請既伙記都唔可以鬧架啦。

翡翠宮

回覆樓主:

根本無可能行到呢一步
叫佢食自己

伯爵府

我即走,點過人世....

大宅

Debbie0331 發表於 18-8-16 14:44
我即走,點過人世....

乜野係咁就係咁呀?爭係聽到呢句就知佢幾大支野?就是有出糧比你都吾可以何況冇?我就吾會再理佢婚禮冇限期壓後!女人最怕嫁錯郎情願獨立好過!

大宅

(sarah) 發表於 18-8-16 12:13
我地都有全職工作,佢有d小生意,我會幫佢手,間中都有爭吵 ...

你係咪比佢洗腦洗到都覺得自己離譜?唔通婚後都成日玩冷戰呀,做乜要虐待自己一世呢,仲要等佢搵,你可唔可以型一次?

瑪瑙宮

態度咁差, 婚後會更差更差. 兼且佢都縮喇, 佢覺得你幫唔到佢. 咁委屈自己做乜?

男爵府

未結婚就真係分手算, 我同老公拍拖+結婚27年, 呢幾年佢D脾氣真係差到一個點, 同你CASE好似, 我都有份工, 佢就做生意, 我都要幫佢手出吓單, 計吓糧D ADMIN 嘢, 無事還好, 一做錯少少就鬧到PK, 又話做生意壓力大, 自己成日發脾氣, 但會掉轉鬧我, 可唔可以唔好成日發脾氣, 我巳無言, 仔13歲(但開到聲唔想我地離婚), 噚晚佢又發癲, 我唔想再同佢嘈(唔想係個仔面前再嘈), 我巳經下定決心, 唔會再同佢嘈啦(為咗仔我又唔會離婚)

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:47

瑪瑙宮

mini1204 發表於 18-8-16 14:09
根本無可能行到呢一步
叫佢食自己

叫佢吔X添喇, 咩生意咁巴之閉, 請人做喇, 使咩自己个女人黎辛苦落手落腳重鬧, 走夾唔抖, 多謝. 好似我个囝咁, 自己條女至矜貴, 咁先係男人. 起碼上半場係

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我覺得佢唔愛你

大宅

好媽媽勳章

我成日覺得拍拖都唔開心,你覺得結婚之後就會有轉變?睇你幾大包容啦!至少尼刻你仲有得揀。

子爵府

回覆樓主

佢講到明唔會變
你都係好好考慮分唔分,分就要快,始終就快年底,免得派完帖先分

洋房

回覆樓主:

兩公婆唔好一齊合作做生意,係好易鬧交/分手收場。

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 18-8-16 15:46
叫佢吔X添喇, 咩生意咁巴之閉, 請人做喇, 使咩自己个女人黎辛苦落手落腳重鬧, 走夾唔抖, 多謝. 好似我个 ...

上半場開場直路入下半場樓主都係輸
捧蛋離場算把啦

首頁

尾頁

跳至