親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

無話可說 發表於 18-9-3 17:51
我有大陸戶口,不過只係一個人用即係無用

深圳地鐵app都有乘車碼,加上微信嗰個,唔知可唔可以一齊用。

我手機有NFC深圳通,加上乘車碼,試過可以2個人一齊坐地鐵。

象牙宮

lyh80115 發表於 18-9-4 21:33
深圳地鐵app都有乘車碼,加上微信嗰個,唔知可唔可以一齊用。

我手機有NFC深圳通,加上乘車碼,試過可以2 ...

遲下再研究先,暫時搵到網購票,去到掃qr拎個車票,但唔係個個站有機

子爵府

BabyGGBaby 發表於 18-8-23 05:25
回覆 BabyGGBaby 的帖子

在今年4月初時收人民幣紅包時開通WeChat 中國錢包不接受香港信用卡綁定,現在已經 ...
then can I use HK credit card in wechat pay to earn point in China?

侯爵府

minisheep 發表於 18-8-28 09:55
回覆 BabyGGBaby 的帖子

唔好意思, 請問點樣知道開通了大陸錢包未?(已經綁了香港信用咭付款)

首先, 要收到朋友發給你的人民幣1元利是, 之後填香港信用卡資料綁定, 就可以開通。
錢包頁面右上方有3。。。或 三畫, 切換地區錢包。

侯爵府

youhello507 發表於 18-8-23 09:03
好似要加入大陸銀行卡先用到

我見地鐵有1/5 出口有 qr, 一 do 即入閘,好快好方便

微信錢包有錢便可以

侯爵府

baby2046 發表於 18-8-28 10:45
唔好意思, 睇完都唔係好明, 可以教點樣用手機開通, 是否開通左, 係深圳, 食野買野一嘟便可以, 唔該!

...

跟住圖片做, 但要搵人發紅包給你。
好方便去小店食野掃barcode自動下單及付款。
開通國內錢包找尋想要的店舖後, 關注店舖會有coupon送, 某些店仲可以在線上排隊;美團仲有半價coupon買添!
但留意用香港visa開通錢包, 上限只可以用1000元, 超過左就用唔到!

1213    發表於 18-10-19 09:24

侯爵府

無話可說 發表於 18-9-4 22:43
遲下再研究先,暫時搵到網購票,去到掃qr拎個車票,但唔係個個站有機

剛剛重陽節上左福田逛, 順便同亞女一齊攪埋國內e道, 即開即用, 同亞女講用e道,以後唔駛去果道 (職員檢查關)
下圖: 深圳地鐵app barcode, 可以在手機買票, 但要搵取票機, 比較麻煩。
乘車碼, 我之前在香港DL, 但未確認, 上到去收不到確認碼, 因為微信支付綁左香港電話號碼, 所以今次無用到, 返到香港先確認, 即香港都做到登記, 不過我最終都改埋微信設定國內電話, 我發現好多優惠網都要用國內電話號登記, 經微信安裝會自動用設定左的電話號發驗証碼給你, 如果綁香港電話在國內收不到。

珍珠宮

purplechung 發表於 18-10-19 08:40
跟住圖片做, 但要搵人發紅包給你。
好方便去小店食野掃barcode自動下單及付款。
開通國內錢包找尋想要的 ...

跟你資料開通到大陸錢包啦,tks

請問點增值?佢要入銀行卡,但我冇大陸銀行卡

侯爵府

1213 發表於 18-10-19 21:10
跟你資料開通到大陸錢包啦,tks

請問點增值?佢要入銀行卡,但我冇大陸銀行卡

香港找換店, 隔離post其他jm講有間叫飛鳥, whatsapp後用微信支付及充值, 唔駛親身去, 都幾方便, 你去FB找找。
我就叫朋友轉比我, 佢開網店大把人仔, 跟找換店價高少少換比我

珍珠宮

purplechung 發表於 18-10-19 21:21
香港找換店, 隔離post其他jm講有間叫飛鳥, whatsapp後用微信支付及充值, 唔駛親身去, 都幾方便, 你去 ...

研究下先,唔該晒

琥珀宮

畀面勳章

purplechung 發表於 18-10-19 21:21
香港找換店, 隔離post其他jm講有間叫飛鳥, whatsapp後用微信支付及充值, 唔駛親身去, 都幾方便, 你去 ...

如果 WeChat 可以綁中銀雙幣卡碌人仔就好啦

侯爵府

littlesister 發表於 18-10-21 11:42
如果 WeChat 可以綁中銀雙幣卡碌人仔就好啦

我無綁雙幣卡唔知道, 要由其他jm報告下 :)
網上睇過好似得, 不過要收2%手續費

內地消費 WeChat Pay 信用卡收手續費香港用戶如希望到內地以WeChat Pay消費,先需進行以下步驟。首先,用戶須收取一位朋友的紅包,金額不限但須為人民幣。然後即可於錢包設定內切換錢包地區,之後再新增金融卡即可。不過,以WeChat Pay於內地以人民幣付款,信用卡將收取簽賬手續費,Visa及MasterCard一般為1.95%,JCB卡則為1%。

Tap&Go銀聯預付卡 即時兌換人民幣Tap&Go於年初推出全新的「拍住賞銀聯預付卡」,同時提供港幣及人民幣戶口。用戶只需透過銀行轉賬、現金增值等方法於香港以港幣增值,便可於App內將港幣兌換到人民幣戶口,並以預付卡在內地城市消費,毋須到找換店兌換貨幣,且較連結信用卡更為安全。
由即日起至12月31日,以銀聯卡於本地或海外商戶付款更可免卻1%手續費。Tap&Go表示,將於2018年內令銀聯雙幣卡支援Apple Pay及QR Code方式付費,屆時支付賬單,更為方便。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

winnietseung 發表於 18-8-27 22:09
今日用著好方便,唔駛排隊買飛唔駛驚跌咗個車飛。
咁又幾好喎

大宅

回覆樓主:

請問wechat內邊度搵個乘車碼?深圳地鐵app都唔見。thanks
同埋香港信用卡我綁咗張tap n go,但顯示唔可以用嚟付款,有無人知點解啊?我本身有綁大陸銀行卡,但有時入錢唔方便,想用張信用卡比錢。

侯爵府

俊軒bb 發表於 18-10-22 23:58
請問wechat內邊度搵個乘車碼?深圳地鐵app都唔見。thanks
同埋香港信用卡我綁咗張tap n go,但顯示唔可以用嚟 ...

在wechat搜尋打 "深圳地鐵e出行" 其實都去返騰信乘車碼 小程式

大宅

又話用香港credit card 得嘅?定係銀聯先得?我依家喺香港,轉左大陸版面去Money就咁。。

大宅

purplechung 發表於 18-10-23 13:28
在wechat搜尋打 "深圳地鐵e出行" 其實都去返騰信乘車碼 小程式

試咗,成功了,thanks

侯爵府

jk121299 發表於 18-10-24 11:05
又話用香港credit card 得嘅?定係銀聯先得?我依家喺香港,轉左大陸版面去Money就咁。。

...

綁香港信用卡, 作用是開通錢包, 不可以用來付款或轉人民幣到錢包。
開通左國內錢包, 版面會轉左去人民幣, 可以去返錢包版面, 按右上角三點或三劃轉回香港版面, 國內錢包版面多好多功能。
如果想綁卡在國內碌, 應該要用某些雙幣卡或國內銀行卡。

侯爵府

hkjoseph 發表於 18-9-1 12:06
無內地手機係咪唔得

你意思是無內地手機號碼?
用香港電話號碼, 香港也可以開通呢兩個乘車app。
我微信是綁香港電話號碼, 上次在香港DL深圳地鐵e出行及騰信乘車碼app, e出行我有做確認, 但乘車碼就無做確認, 原因是我見e出行有 "掃碼乘車" 圖示;上到深圳諗住用,點知e出行都係轉到騰信乘車碼版面, 因為無確認, 所以用唔到, 於是即登記, 但要收sms驗証碼是發到我香港電話號碼, 我在國內收不到, 當時又想不到, 可以將微信設定改回國內電話號碼, 最後回到香港才做, 即是在香港也可以開通。

男爵府

回覆 purplechung 的帖子

請問開通國內錢包時係咪要填埋香港地址?我見入完咭號碼就要入,正確嘛?

首頁

尾頁

跳至