自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

最近我聽到個朋友同個小學仔講,叫佢踢好d 波,入到港隊訓練就唔使咁辛苦做功課讀書,因只需培訓,香港有d 咁既學校?我聞所未聞所以唔敢比咩意見佢

珍珠宮

回覆樓主:

以前都有,運動優材生,不過真係要運動好叻先得,而且要攞到好多獎。足球係團隊運動,好難可以攞到運動優材喎!

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

港隊果d,好似都係放學後操練。除非小朋友自己輟學,否則唔會ga。

珍珠宮

回覆樓主:

香港邊有咁多操練,咪最多放學操1-2個鐘

外國都仲有可能早午晚操,但中間一樣要讀書

唔讀書,退役就慘喇

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔曾經 join 過賽馬會足球班,當年個教練,第一堂同佢哋講:努力練波,大個做球星,可以揾好多錢。

男爵府

個教練噤大整蠱, 我仔個教練反而叫佢唔好成日掛住踢波, 要比心機讀書

子爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 18-8-16 15:46
我仔曾經 join 過賽馬會足球班,當年個教練,第一堂同佢哋講:努力練波,大個做球星,可以揾好多錢。 :swea ...
咁個教練都講得冇錯嘅......

水晶宮

我仔曾經 join 過賽馬會足球班,當年個教練,第一堂同佢哋講:努力練波,大個做球星,可以揾好多錢。 :swea ...

唔係假話,叻的可以踢出彩虹。但個機率肯定低過考5星星讀醫科。

翡翠宮

大整蛊

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

就算入到港隊,升大學都要有最基本要求,運動員有幾多個能夠衝出香港世界掦名,清醒d啦讀好d書。

男爵府

回覆 廷廷媽 的帖子

有的..政府有資助去直資讀中學...但都係要讀書的....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

外國就係

禁止訪問

回覆樓主

寶石宮

2023年兔年勳章

chingmon 發表於 18-8-16 18:00
中學當然可以吾讀書,但畢業後洗吾洗揾錢?
以運動員計劃入U都要成績吾差先得。
或者畢業後做教練,甚至自 ...

有位徐生好成功 由運動員去到辦學

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

吹吹水 發表於 18-8-16 13:44
你朋友有無投資落個仔身上先,唔止小孩本身運動出色過人,要有個有料有本事教練之餘,教練肯幫學生開路先最 ...

yes,唔係單靠努力就得

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

咁真正培訓起碼中學既事,小學點都要努力讀書卦

珍珠宮

回覆樓主:

做運動員都要有基本知識吧!點會唔洗讀書? 好多做教練的,本身都有份正職,工餘才去教人。
體藝都B1中學啦,要學生有才藝也要讀到書

珍珠宮

BLouie 發表於 18-8-16 17:33
就算入到港隊,升大學都要有最基本要求,運動員有幾多個能夠衝出香港世界掦名,清醒d啦讀好d書。
...

無錯, 唔好以為本地大學係傻, 基本入學要求仲係有。
我讀書仲係a level年代, 有個同學真係港隊, 中六已有大學conditional offer, 而個條件就係一定要full cert,
呢個同學當時真係超辛苦, 一方面要去訓練, 每星期邊有可能一兩粒鐘, 又唔係興趣班,
同時又要溫書返學, a level 比DSE更深架, 我果間係普通文法中學, 唔會有schedule就佢訓練/比賽,
外國唔排除有呢類中學

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bb2 發表於 18-8-16 17:13
大整蛊

首頁

尾頁

跳至