婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我99有3個新抱(包括我)新抱嘅娘家父母有大獲嘢嘅唔舒服或入院之類,佢會去探嘅親家比一啲心意佢地買嘢補下身,如果小唔舒服都會向新抱打聽同問候

侯爵府

回覆樓主

唔洗問候,唔會話佢地知
8-)

大宅

回覆樓主:

我媽之前有病做了手術,我完全無俾過男家知
知少樣煩少樣

伯爵府

回覆樓主:

我99 對我家人不聞不問,佢只會諗自己。

同姑奶感情好好,似親家姐,佢有時都問吓我爸媽點樣。好彩佢性格唔似佢阿媽咋!

大宅

回覆樓主

我爸爸當年有病入院,到最後去臨終的療養醫院奶奶一家都沒有探/ 慰問,我媽都有說過點解奶奶沒有來過,我心中都好唔舒服,到我爸爸葬禮,奶奶一家反而好早到同坐足2日,但我心想爸爸在生時探望不是更重要嗎

珍珠宮

回覆 moomooo 的帖子

吓,人地走左先去,有乜意思

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我當年結婚時, 爸爸已經患左長期病, 被逼提早退休, 男家長老聽到我爸個病既反應係: 笑(一句問候關心都無), 老實講, 我唔知有乜咁X好笑
你憎我搶走你個男丁唔緊要, 你背住我點搬弄是非我都當聽唔到
但我屋企人無得罪過你囉點解你要笑?
之後, 爸要入院做手術, 我當然唔會再俾男家知道, 就當我小氣, 我唔想再見到你笑我阿爸, 我驚我忍唔住會鬧爆你(當時你已經係好老既老人家, 如果我鬧你, 你爆血管中風實入晒我數)
現在你已經往生, 真心祝福你下一世學做個有禮貌有修養既人, 唔係個個都會包容你落井下石的

伯爵府

回覆樓主

冇所謂喇,可能驚你傷心,唔提好過提

大宅

anna59 發表於 18-8-27 05:56
回覆 moomooo 的帖子

吓,人地走左先去,有乜意思

唯有同自己講,99佢地性格咁有好有唔好,好就係無d傳統中國人思想對我有咩要求,唔好就係無咩禮數,唔會關心人

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-8-27 06:31
我當年結婚時, 爸爸已經患左長期病, 被逼提早退休, 男家長老聽到我爸個病既反應係: 笑(一句問候關心都無), ...

笑真係好衰
當年我爸爸病提早註冊結婚,然後無耐爸爸走了,過左一段時間補返親戚朋友食結婚飯,同枱c6姑姐本身我不喜歡她,但見是長輩搵下話題同佢傾,俾佢睇左早前註冊結婚既相,佢一見到相中既爸爸就話:嘩乜你爸爸咁既樣,我個心真係好難過,當時全部人都知我因爸爸病重提早結婚同推遲食結婚飯

男爵府

moomooo 發表於 18-8-27 05:24
我爸爸當年有病入院,到最後去臨終的療養醫院奶奶一家都沒有探/ 慰問,我媽都有說過點解奶奶沒有來過,我心 ...

佢地咁做係做比人睇,但冷暖自知

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moomooo 發表於 18-8-27 12:07
笑真係好衰
當年我爸爸病提早註冊結婚,然後無耐爸爸走了,過左一段時間補返親戚朋友食結婚飯,同枱c6姑姐 ...

我明你,有些人心地就係咁差,隔離鄰舍街坊見到我阿爸都會問候兩句(真心又好/客套話又好)
偏偏那些所謂既襯家親戚,知道人地有病就冷言冷語/恥笑,簡直衰過街外人
jm唔使傷心,人在做天在看,心腸惡毒既人個天自會收佢(我嗰個已經收左)
你一定要好好照顧媽媽,加油

大宅

mymelody2003 發表於 18-8-27 12:55
佢地咁做係做比人睇,但冷暖自知

姑奶都有話過點解奶奶(佢呀媽)唔去探我爸爸,話佢唔識諗野,而事實上奶奶係唔識禮節/ 關心人, 佢係個無咩諗野既人,所以只能心中不舒服但不能怪

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-8-27 13:02
我明你,有些人心地就係咁差,隔離鄰舍街坊見到我阿爸都會問候兩句(真心又好/客套話又好)
偏偏那些所謂 ...

其實呢d 唔係c6問題,但佢同枱聽到覺得無問題,話佢唔係有心,把口不嬲係咁衰

珍珠宮

moomooo 發表於 18-8-27 13:16
其實呢d 唔係c6問題,但佢同枱聽到覺得無問題,話佢唔係有心,把口不嬲係咁衰
...

男人通常唔想去處理呢d煩野
如果我老公咁同我講,我會話ok, 調返轉我咁樣對嗰個長輩,佢接受既我咪當佢無心囉

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我連自己入醫院都唔想6299姑仔佢哋知,廢事煩住晒

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-8-27 13:28
男人通常唔想去處理呢d煩野
如果我老公咁同我講,我會話ok, 調返轉我咁樣對嗰個長輩,佢接受既我咪當佢無 ...

子爵府

回覆樓主:

互相都唔會知入唔入院有咩病咁,所以都唔會問候

男爵府

回覆樓主

有問過下我老公要唔要探同幫手。無啦

水晶宮

回覆樓主

有,出院都有打過電話問候下

首頁

尾頁

跳至