3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問幾個問題 希望大家可以解答
1。滿月後係咪會好湊啲?同埋點解會好湊啲嘅?依家bb18日大
2。介夜奶應該幾時介?應該點介?
3。依家未足月係咪唔應該刻意幫佢分日夜?日頭就叫醒佢唔比訓夜晚先準訓

別墅

Ming116 發表於 18-8-16 13:50
1。滿月後係咪會好湊啲?同埋點解會好湊啲嘅?依家bb1 ...

1. 其實BB大個D,爸媽摸熟D規律就易好多。
2. 我無刻意幫阿B介夜奶。佢好似第三個月開始由每兩個鐘醒一次,到三個鐘,之後五個鐘。我阿媽話同阿B一齊瞓等佢有安全感,阿B就瞓耐D。當然我自己就無覺好瞓,又驚扎到佢,我又唔敢x被。我一直同B瞓到一歲。
3. 阿B瞓我就俾佢瞓。佢瞓我就做其他野。

我分享自己經歷,不是最好的。你聽下其他媽媽點講。再睇下what works best for you.

其實滿月好忙過,之後你就會無所不能!加油啊(emoji)(emoji)!

複式洋房

Fiona_chou 發表於 18-8-18 02:33
1. 其實BB大個D,爸媽摸熟D規律就易好多。
2. 我無刻意幫阿B介夜奶。佢好似第三個月開始由每兩個鐘醒一次 ...

多謝你嘅分享

別墅

Ming116 發表於 18-8-18 04:09
多謝你嘅分享

加油啊!坐月好似好漫長,不過好快就過。同埋恭喜你!祝BB 身體健康,快高長大!

男爵府

1。滿月後係咪會好湊啲?同埋點解會好湊啲嘅?依家bb1 ...

1滿月更難搞 2夜奶可能要加固之後 3唔需要刻意 大部分bb會自行調整,而且咁細嘅bb大部分都係訓 無白天夜晚之分

別墅

1.bb頭一個月餵飽訓訓飽食,易湊d。滿月至3個月期間最難湊,無安全感成日扭計,係食奶時間無咁密囉。3個月後開始好湊。

2. 首先日間要隔倒4個鐘餵一餐奶,日間食足奶,夜晚佢唔索食就唔餵佢,慢慢阿b就可以自行戒夜奶。建議2至3個月大開始試。我個b就2個月戒左夜奶。

3. 一出世就應該幫佢分日夜,日間屋企光d嘈d ,夜晚暗d安靜d,但唔洗唔比bb日間訓覺,佢每餐後都要訓覺,流程係食玩訓,而嫁佢咁細個食飽就要比佢訓。大個左就訓少d,食飽後玩一陣就訓,網上有嬰兒睡覺時間表可以參考下。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實 一個個bb架,我仔仔果時候我覺得6個月左右先冇咁難湊,唔知點解就係好鐘意喊...戒夜奶既話,我仔仔系自然戒架

首頁

尾頁

跳至