懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

十年前覺得未係時後,在有閃閃的階段做手術放棄了。同老公一直以為咁容易,遅D再算。點知,人生係要受下懲罰,呢6年裡2次懷孕不是自然流產就是長不到有心跳。回想當年見到閃閃的超聲波真係百般滋味在心頭。

今日7週產檢,只祈望有閃閃。望著螢光幕那刻,竟然是有手郁緊的9週,忍不住雙手掩面說了一聲「很開心」。

這些年也想過放棄,但就是願意再接受失敗
比多一次機會吧。

希望分享給有同遭遇的人。

祝我及bb身體健康 :p

別墅

MHW 發表於 18-8-16 15:05
十年前覺得未係時後,在有閃閃的階段做手術放棄了。同老公一直以為咁容易,遅D再算。點知,人生係要受下懲 ...

恭喜哂,預祝好孕 ,寶寶痴住你

珍珠宮

回覆樓主

祝福bb健康成長!媽媽都要加油!

別墅

回覆樓主

多謝留言祝福(emoji)

複式洋房

回覆樓主

媽媽跟寶寶都要加油~

已刪除用户

回覆樓主

別墅

回覆樓主:

恭喜曬呀 !

大宅

回覆樓主:

祝你順順利利!

伯爵府

十年前覺得未係時後,在有閃閃的階段做手術放棄了。同老公一直以為咁容易,遅D再算。點知,人生係要受下懲 ...

恭喜恭喜,加油!祝你好孕

大宅

回覆樓主:

恭喜祝福

複式洋房

回覆樓主:

祝好孕

別墅

回覆樓主

Best of luck

伯爵府

回覆樓主

加油

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝你既分享媽媽,我覺得真係有必要分享出黎,因為好多人都係覺得原黎咁容易,但係...你bb肯定會健健康康咁出世既

大宅

祝你同bb都健健康康呀~~~~

水晶宮

我要做媽媽 發表於 18-8-17 09:22
多謝你既分享媽媽,我覺得真係有必要分享出黎,因為好多人都係覺得原黎咁容易,但係...你bb肯定會健健康康 ...

我生個女時試第一個cycle 就中,所以我都以為好容易 (我m 好準的)
第二次懷孕都係第二個cycle 中,但去到 9 週先小產,手手腳腳都見到already.
第三次諗住試下iui, 又係一下就中,bb 有心跳但係慢,日子細,胎囊少,血指數升得唔理想,最後都係放棄。
然後我再望下個女,我先知道,我以為佢得來好易,原來要佢排除萬難長到甘大,係一 d 都唔容易,甚至係最難的。

別墅

我要做媽媽 發表於 18-8-17 09:22
多謝你既分享媽媽,我覺得真係有必要分享出黎,因為好多人都係覺得原黎咁容易,但係...你bb肯定會健健康康 ...

多謝!容我講多少少
現在38歲,做過的事結局雖然不似預期,但我也沒有後悔,因為當中有令我成長的機會。唯有放棄BB這事, 我知道咩叫後悔。當年留學中,為免令家人担心,沒跟家人相量便做了決定。數月後透露給媽媽,她竟然話我傻(原來她想抱孫!經濟上給幫忙也不介意)那刻我真的傻了⋯⋯之後才明白,當年28歳又有一個未婚夫,根本已經好適合生小孩。只不過那刻的經濟問題,給倆人困住了。

我認識到:
女人過30的身體,沒保證一定健康,尤其要兼顧事業(即使喜歡運動以為健康的我)。

聆聽另一見解,才細心下決定也沒有錯。

後來,因信仰關係本人不接受人工受孕,藉著交托順服相信生命是神的禮物,再也不緊張亦有勇氣再試。

別墅

Nbs 發表於 18-8-17 10:03

我生個女時試第一個cycle 就中,所以我都以為好容易 (我m 好準 ...

T_T 加油relax . 有時見到外國人生四五個,我真係望到眼鯨鯨,哈哈

水晶宮

MHW 發表於 18-8-17 10:28
T_T 加油relax . 有時見到外國人生四五個,我真係望到眼鯨鯨,哈哈

我都有friend (hk 人) 生 4 個, 生 3 個既friends 都好多好似好易甘,所以我都以為我會好易。不過我而家都信呢 d 野係整定,係你既自己會留得住。
wait for ur good news here :)

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

恭喜哂,希望一切順利,注意休息喇。

首頁

尾頁

跳至