懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

你地去政府產檢, 去到幾時就無去?
我已驗 oscar + 見醫生, 之後去左兩次健康院...... 之後可唔可以唔再去, 但又返去驗 b 鏈呢?

我怕驗 b鏈果陣, 佢問我點解前幾次唔返去...

有冇媽媽試過咁?

定還是 b鏈都去私家做算了......

唔該

大事化小, 小事化毛.........

男爵府

回覆樓主:

應該啲醫生見怪不怪喇
我上次見醫生都有直接同佢講我諗住私家生,
而重要檢查會喺返政府做。
佢都話 okay,好

水晶宮

回覆樓主:

我私家生,淨係去過政府飲糖水同做 b 鏈加第一次見醫生,之前之後產後都無喇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Nbs 發表於 18-8-16 15:29
我私家生,淨係去過政府飲糖水同做 b 鏈加第一次見醫生,之前之後產後都無喇。

...

飲完糖水之後, 佢咪比左個覆診期你, 你無返去, 到 B 鏈果次佢有冇問你點解無返去呀? 我驚佢話我, 因為我見佢有得睇返 record.....

珍珠宮

小驚 發表於 18-8-16 15:27
應該啲醫生見怪不怪喇
我上次見醫生都有直接同佢講我諗住私家生,
而重要檢查會喺返政府做。

但每次見都唔同的醫生呢... .... 我好驚比人鬧

我之前試過胃痛入院, 後尾無事無再返去覆診, 到我有左, 第一次見醫生, 佢禁完電腦就問我之前點解唔返去覆診!

男爵府

kmbb519 發表於 18-8-16 15:47
但每次見都唔同的醫生呢... .... 我好驚比人鬧

我之前試過胃痛入院, 後尾無事無再返去覆診, 到 ...

咁又係... 咁就要睇你面皮夠唔夠厚喇
不過你糖尿邊到跟緊?
啲人話政府醫院知你私家生就唔會再跟你嘅 case

水晶宮

kmbb519 發表於 18-8-16 15:45
飲完糖水之後, 佢咪比左個覆診期你, 你無返去, 到 B 鏈果次佢有冇問你點解無返去呀? 我驚佢話我 ...

我早期懷孕去register 時已經同佢講我只需要糖水,b 鏈同一次醫生期 (我係qe 公務員診所,唔係健康院)。醫生期都係等佢有個 record. 唔會話我呀,我去私家生嘛。

珍珠宮

小驚 發表於 18-8-16 15:50
咁又係... 咁就要睇你面皮夠唔夠厚喇
不過你糖尿邊到跟緊?
啲人話政府醫院知你私家生就唔會再跟 ...

我........... 我面皮唔厚, 但如果只係佢話我兩句, 照比我做, 我都無所謂 當佢唱歌

糖尿係威院度跟緊, 今日返去覆診, 佢話我 d 數合格, 但都要 keep 住篤手指..... 我唔想再返去啦, 因為我接生個醫生話如果我篤手指 d 數係合格就無問題...........
但我又想返去做個 B 鏈, 而家諗緊剩係返去做 B 鏈, 定係直接去私家做算

珍珠宮

Nbs 發表於 18-8-16 15:56
我早期懷孕去register 時已經同佢講我只需要糖水,b 鏈同一次醫生期 (我係qe 公務員診所,唔係健康院)。 ...

原來係咁.......

但我係去去下唔去... 我驚佢地通輯我, 哈哈哈

唔該你先

男爵府

kmbb519 發表於 18-8-16 15:57
我........... 我面皮唔厚, 但如果只係佢話我兩句, 照比我做, 我都無所謂 當佢唱歌

糖尿係威院度 ...

B 鏈私家做啦...
我試過一次喺QM用鴨咀取分泌物,痛到我大嗌
個醫生一啲都唔溫柔嘅

子爵府

我諗住私家生, 所以一次政府檢查都冇去過

但今胎高齡, 考慮緊要唔要係政府做下檢查等果邊有紀錄, touchwood 早產都要去政府生

珍珠宮

小驚 發表於 18-8-16 17:00

B 鏈私家做啦...

....... 咁驚....

咁等我下次產檢問下佢幾錢..... 都係私家做埋算, 唔想再返政府

大宅

kmbb519 發表於 18-8-16 17:08

我今日剛係政府做完,唔痛架,無用鴨嘴,只係用支綿花棒掂下。

我私家生,同你case一樣見完第一次政府醫生後就無再去政府。中間曾有兩次入政府急症,佢會check到我無定時番政府,但又無話我,只係問我有無定期去私家度睇。

珍珠宮

kevama 發表於 18-8-16 18:05

我今日剛係政府做完,唔痛架,無用鴨嘴,只係用支綿花棒掂下 ...

啊!明白,咁就好喇,唔該哂你

侯爵府

回覆樓主:

我淨係去過一次, B 鏈都係私家做, 300蚊咋嘛

大宅

kmbb519 發表於 18-8-16 17:08

政府驗完全唔痛,真係掂一掂。

我由有左去到35w都有去健康院產檢

驚有咩事,政府都會有紀錄

驗完b鏈就冇再去喇

珍珠宮

freshrose 發表於 18-8-16 18:53
我淨係去過一次, B 鏈都係私家做, 300蚊咋嘛

$300 我以為要千幾蚊!

咁我都係翹康做埋了 唔該哂你呀

珍珠宮

CinF 發表於 18-8-16 19:03
政府驗完全唔痛,真係掂一掂。

我由有左去到35w都有去健康院產檢

thank you

侯爵府

kmbb519 發表於 18-8-16 19:12
$300 我以為要千幾蚊!

咁我都係翹康做埋了 唔該哂你呀

好平架咋,無謂俾d政府醫生粗暴對待

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主

我在qm做b鏈時話唔會話俾孕婦知檢驗結果,亦申請唔切報告俾私家,不過之後見醫生都有提過結果係點

首頁

尾頁

跳至