真係想為我地女人平反

Bbchu101
|
成日俾人話我地渣車危險同㩒錢又㩒身得慢,心入面真係唔好受,根本就唔關男女事,我地都係有渣得車嘅都係考到車牌,㩒錢㩒得慢根本就係人嘅問題,好多時候其實男女都有呢個問題,根本就唔關性別事。但有時C6自己同埋佢D親戚朋友有時都咁講個心真係幾唔舒服......
callmebabe
|
Bbchu101 發表於 18-8-16 15:32
成日俾人話我地渣車危險同㩒錢又㩒身得慢,心入面真係唔好受,根本就唔關男女事,我地都係有渣得車嘅都係考 ...

機率黎講,女人係多d呢類情況
tingtong
|
我都係女人,我都係揸車嘅,唔好打我頭,馬路上有時只見到D車 但未睇到司機,通常都係諗女人揸,有車牌都要有車品,亦要懂得諗埋別人,唔係只顧自己想點行就去,另外,手袋磨機通常又係
利申:唔好鬧我,坦白講咋
luvkaka
|
回覆 Bbchu101 的帖子

其實女人渣車真係......... 差DD架........ 即係有D嘢係男人好D. 但又唔可以話係全部囉, 總有人例外既.
我自己唔明我老公成日叫我feel 下架車, 但我真係feel唔到架, 但佢DD嘢都可以feel到出黎, 我冇法子唔認我同車係冇connection.
NatalieTY
|
tingtong 發表於 18-8-16 15:44
我都係女人,我都係揸車嘅,唔好打我頭,馬路上有時只見到D車 但未睇到司機,通常都係諗女人揸 ...

同意。考到車牌唔代表有車品,當然男人也有無車品,好多時見到係快線渣得特別慢,轉線唔打燈,一唔行一路踩剎車制既都係女司機... (勿插,我都係講我見到既事實)
Bbchu101
|
我都係女人,我都係揸車嘅,唔好打我頭,馬路上有時只見到D車 但未睇到司機,通常都係諗女人揸 ...
所以係車品問題,唔係司機性別問題囉,但係好多人都性別定型左,覺得女司機=唔識揸車
Bbchu101
|
luvkaka 發表於 18-8-16 15:46

其實女人渣車真係......... 差DD架........ 即係有D嘢係男人好D. 但又唔可以話係全 ...
我相信大部份人都冇connection
skybiebie
|

咩係手袋磨機? 我自己都渣車,以前都同意你講法,第一時間都會覺得女士,因為部分女士係無男士咁果斷,距離同方向感係差dd, 但近年已經無呢個諗法,因為多左好多好多sunday driver, 中港,p 牌都係渣到舞獅咁,硬dup, 唔打燈cut 線,唔讓路
skybiebie
|
skybiebie 發表於 18-8-16 16:24
咩係手袋磨機? 我自己都渣車,以前都同意你講法,第一時間都會覺得女士,因為部分女士係無男士 ...

但真心講,我身邊渣車嘅女仔好多,手車都好好
Cowboy100
|
揸車黎講....幾次係路中心急停,望返也是女司機。有一次仲見到停係十字路囗中間,然後見女司機同隔離講野(似商量點行)
vivibabyvivi
|
唔洗幫我平反,我認我手車差,反應慢
BREADWING
|

其實女人渣車真係......... 差DD架........ 即係有D嘢係男人好D. 但又唔可以話係全 ...

事實
Kiko仔
|
skybiebie 發表於 18-8-16 16:25
但真心講,我身邊渣車嘅女仔好多,手車都好好

手袋磨機我第一下諗到八達通呀。
ce3021
|
揸車依家野工多藝熟遮~
至於襟$係個人問題,我襟得好快架
calvin1230hk
|

所以D男人成日話,架車係佢二奶。
Ho_BB
|
joanneqq1205
|
根本就係歧視,大把男人撳機撳得慢喇,又唔見D人講佢地有問題
今朝睇蘋果先見到
https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20180816/58567169

rachel0316
|

應該講
女士控制機械 包括車
Sense 都係無男士甘好
同埋上面jm話齋
無男士甘決斷同普遍遇事較驚青
我自己有時見揸得怪怪同慢
心裡面都會出現
又係女司機 既想法

真實情況係
我有女朋友 揸左4年車
仲係維持全程行50
Cut線亦唔會加速

我試過有次坐佢車
慢到另一位趕住返屋企朋友叫我揸
因佢揸得太慢又不停比人cut線

所以 印象咪甘累積架囉
sangria
|
sorry, 見d危險駕駛者都係男人為主,佢地又通常話自己揸揾食車,我覺得果d危d. 此外,對自己駕駛技術信心爆棚果d又係 想講機械嘢好難講,成日追到貼,位極窄都要爬,快得果一兩秒 有咩事真累街坊
小可愛11
|

同意。
不過我真係見好多女人手車。。。。。我曾經見過有位女士揸住架 smart car 泊露天錶位,足足泊咗五分鐘有多,都唔知幾多手軚。
另外又見過一位女士距離轉路口位成百幾米已經收慢,轉入路口時仲踩 brake. 嗰個個只係普通路口,正常只需要臨轉入路口收慢慢少少就可以。
所以我真係好怕女司機。
磨袋嗰班我直程會開聲話,咪阻住地球轉。