懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

前日去睇e 生,照陰超子宮頸2.4 cm, 但係e生冇話加托,求其講兩句話悟好操勞,就行左出去,hea 爆,可能我悟係搵佢接生,所以佢悟理我啦…
同埋呢度好多打手,係咁叫人子宮頸短搵呢個e生加托

珍珠宮

回覆樓主

不如去私家睇下需唔需要加托?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

sugizo828 發表於 18-8-16 15:34
前日去睇e 生,照陰超子宮頸2.4 cm, 但係e生冇話加托,求其講兩句話悟好操勞,就行左出去,hea 爆,可能我 ...

我都覺呢個醫生hae 爆,我不是搵佢接生,勁求其!!

禁止訪問

大宅

個e 生乜都冇比藥我食,佢仲走得快過我, 我都未問完已經走左,想問下其他野都悟得,搞到我勁擔心,我仲要等左3個中

侯爵府

sugizo828 發表於 18-8-16 22:04
個e 生乜都冇比藥我食,佢仲走得快過我, 我都未問完已經走左,想問下其他野都悟得,搞到我勁擔心,我仲要 ...

訓多d,我果時醫生開左抗宮縮藥同2 weeks 假紙俾我,我真係訓足2星期,宮頸去返3.5 , 所以休息多d係有幫助

大宅

有冇加托?因為我悟休息得,屋企得我一個,下個月個仔返k1,日日都要湊返學

侯爵府

sugizo828 發表於 18-8-17 00:46
有冇加托?因為我悟休息得,屋企得我一個,下個月個仔返k1,日日都要湊返學 ...

去到中後期唔會再加托架啦,我係31w 因為假宮縮好密引致宮頸短,所以醫生開左抗宮縮藥俾我。你唔休息唔得架,肚愈來愈大宮頸受壓會愈來愈嚴重,可唔可以揾人幫你湊?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐睇多個醫生,聽多一 次意見。

大宅

前日去睇e 生,照陰超子宮頸2.4 cm, 但係e生冇話加托,求其講兩句話悟好操勞,就行左出去,hea 爆,可能我 ...

听完你甘講我都驚!因為9月頭我也約左去搵呢位「名醫」。

我上胎29週時宮縮入院,宮頸得返2.5cm, 個時qe都無咩可做,只係狂比抗宮縮藥同打定強肺針(驚我個几日頂吾到要生)。我留院一星期,回家bedrest 左一個月,in between 我返左qe兩次再照宮頸,34週時得返2.2cm. 個時醫生話喎,都係甘上下啦,祝我可支持到37週

一個月bed rest 后一定要返工了,咪行慢d ,放工巴士坐到返屋企,到最後,39週3阿囡先出世。

所以,樓主,都去到呢個階段,可能真的無得落托了,你真的要攤床休息!其他工夫,家人幫到手就由佢地幫手吧。

我9月去搵那「名醫」係因為呢胎到時已13週,我驚有咩事落吾切托,所以今次就book左阿醫生,睇下佢比咩意見我咁。

大宅

我今日再睇另一個姓巫嘅e生, 佢照左勁耐勁仔細,佢話子宮頸長度有3.4 cm, 我話下,上次阿名e 度2.4,嚇到我失眠,擔心左幾日,阿名e 真係玩野,佢收錢又悟平,1200產檢,照陰超度子宮頸長度加300,一包胃藥120,貴到呢…

巫e生今日就話如果真係2.4都悟洗做d 乜嘅,under 2cm 先做都得

大宅

回覆樓主:

我無睇過你所講既醫生
因為我是在威院照宮頸
一個下午陰超照左兩次,27w 2.06cm
醫生都認為是marginal case無野可以做,托亦唔會甘遲落。唯一可以做就係打強肺針,下體用綿條抽組織確認,無即時早產風險。同埋寫咗一個星期假紙。

大宅

死啦,我上胎都係子宮頸短瞓咗醫院成個月,今胎唸住去搵醫生加托,你呢個醫生姓咩架,等我唔好搵佢浪費錢

複式洋房

回覆樓主

請問係邊位名醫 ?可否pm 我呀。

侯爵府

sugizo828 發表於 18-8-17 23:29
我今日再睇另一個姓巫嘅e生, 佢照左勁耐勁仔細,佢話子宮頸長度有3.4 cm, 我話下,上次阿名e 度2.4,嚇到 ...

其實又未必人地呃你,我都係一星期由2.2 升返上去3.x , 不過子宮頸短可能要產檢睇得密d,因為3.4都可以去返2.x 架嘛

禁止訪問

大宅

Poo得好勳章

唔好激動
信醫生
個個醫生做法唔同
所以一個醫生跟好d(搵自己信嗰個),自己唔會不停比較

男爵府

回覆樓主

我就係宮頸短,27週時得2cm,政府加托,塞藥,打強肺針,去到3x週時來來回回都係1.2-1.3cm,最後捱唔到,33週4出左世(上星期嘅事),bb住左一星期醫院,而加返左屋企同我一齊

首頁

尾頁

跳至