救助:BB皮膚敏感, 用咩沖涼好

tunner
|
我個B仔沖完涼就會皮膚好乾燥好易痕, 轉過幾次淋浴露都係咁, JM救命呀
samielau
|
沖完涼皮膚干&痕通常都係對淋浴露成份敏感, 試下找D天然低刺激果D淋浴露同埋記得唔好沖太熱既水啊
我要做媽媽
|
你一同佢沖完涼試下即刻幫佢搽CREAM
wonghiuyeezozo
|
清水
皮膚乾 清水+椰子油沖
|
tunner 發表於 18-8-16 17:19
我個B仔沖完涼就會皮膚好乾燥好易痕, 轉過幾次淋浴露都係咁, JM救命呀
Hello tunner, 媽媽而家沖涼係落幾多淋浴露? 有冇濕疹? 沖完涼用冇香料嘅天然lotion,例如凡士林、 橄欖油、椰子油, 薄薄地,輕輕按摩直至皮膚完全吸收,有需要可以隔2-3個鐘補搽, 如果皮膚真係好敏感/ 嚴重濕疹,都可以試下就咁用清水,或者用Emulsifying Ointment 代替淋浴露 。
haha748494
|
我平時都系用清水幫BB沖涼咋。
bchuma
|

用翻點敏感膚質沐浴露,沖完之後趁未乾水,擦翻cream。咁就ok啦
bchuma
|
haha748494 發表於 18-8-17 17:11
我平時都系用清水幫BB沖涼咋。

我都係,bb用清水,好少用沐浴露
木糠布甸狗
|
潔淨能力太強的沐浴露會將皮膚表面的水分和油脂徹底帶走,皮膚會變得乾燥易痕, 所以選擇比較溫和的沐浴露
tsoilisa
|
samielau 發表於 18-8-16 21:14
沖完涼皮膚干&痕通常都係對淋浴露成份敏感, 試下找D天然低刺激果D淋浴露同埋記得唔好沖太熱既水啊 ...

唔想用淋浴露,可以試下用浸浴粉, Aveeno有浸浴粉開溫水比BB浸,浸完唔需要沖洗,只要輕輕拍乾就得, 咁可以唔洗用巾仔磨擦BB皮膚咁多
bchuma
|

清水,敏感更加要少用沐浴露呀,沖完擦翻點防敏感cream
tunner
|
wonghiuyeezozo 發表於 18-8-16 22:07
清水
皮膚乾 清水+椰子油沖

姐係倒D椰子油落水到, 成個浸落去沖? 會唔會好油架 因為我冇用過椰子油
tunner
|
[email protected] 發表於 18-8-17 15:34
Hello tunner, 媽媽而家沖涼係落幾多淋浴露? 有冇濕疹? 沖完涼用冇香料嘅天然lotion,例如凡士林、 橄欖油 ...

明白! 我落半dump淋浴露咋, 有小小濕地但唔升太嚴重, 都有搽開lotion, 但就唔係定時定後甘
tunner
|
tsoilisa 發表於 18-8-21 15:46
唔想用淋浴露,可以試下用浸浴粉, Aveeno有浸浴粉開溫水比BB浸,浸完唔需要沖洗,只要輕輕拍乾就得, 咁可以 ...

好似好簡單咁啵, 跟住就唔洗再用淋浴露, 就甘搽返lotion ?
wonghiuyeezozo
|
tunner 發表於 18-8-22 20:07
姐係倒D椰子油落水到, 成個浸落去沖? 會唔會好油架 因為我冇用過椰子油
...

唔會呀 bb好快吸收 之後再搽cream+椰子油 搞到佢油淋淋 再開冷氣 一兩星期見效
alvincheungwow
|
tunner 發表於 18-8-22 20:10
好似好簡單咁啵, 跟住就唔洗再用淋浴露, 就甘搽返lotion ?

我之前都有留意過Aveeno隻浸浴粉 , 佢主打天然同可以舒緩乾燥痕癢同保濕,我B有濕疹都試緊佢, 浸完即搽埋佢D保濕lotion, so far見佢都冇左R右R
RubyYu07
|
呢段時間寧願唔好用沐浴露住,用清水洗得了!
|
tunner 發表於 18-8-22 20:09
明白! 我落半dump淋浴露咋, 有小小濕地但唔升太嚴重, 都有搽開lotion, 但就唔係定時定後甘
...
開稀淋浴露, ok呀。 BB有濕疹, 平時做好保濕, 有助建立皮膚健康屏障, 減低濕疹發嘅機會架。濕疹嘅致敏原可以係新嘅洗頭水/ 淋浴露/洗衣粉, 塵蟎, 花粉等。 建議媽媽保持家居清潔, 勤d用濕布抺塵, 每星期洗床單/枕頭袋, 太陽下曬乾, 都有助減少塵蟎架。
food1331
|
一要搵返啱BB嘅淋浴露,二就一定要搽Cream呀沖完涼...
我覺得QV個隻bath oil幾好,潤得黎又唔會跣腳
sammiso
|
可以試下唔用沐浴露,直接用清水沖洗再搽滋潤霜。