自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

唉, 睇完諗下有冇…… 冇 大個咗做工後反而有好多。

珍珠宮

ccjelly 發表於 18-8-16 21:40
係呀係呀!
舊時真係好慳架!
有時難得特別日子先可以去鋸扒,先得鋸扒係好大件事,而家大個左,成日有 ...

以前香港人無咁富裕,好多人住公屋,徙置區,山邊鐵皮屋,但香港人係開心過而家

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ccjelly 發表於 18-8-16 21:24
我身邊暫時只見有一位朋友係主張同小朋友一齊自制玩具,佢話希望好前舊時咁,唔洗咁多物質,玩具唔一定要 ...

以前好多自製玩具床單布扮香港小姐嘅袍,用衣夾砌香港小姐嘅冠冕,繞廳一周,好開心

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ccjelly 發表於 18-8-16 17:30

開心既回憶有好多,例如:

家貧,收到餅卡去美心揀西餅已經好開心

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tsung 發表於 18-8-16 21:43
以前好多自製玩具床單布扮香港小姐嘅袍,用衣夾砌香港小姐嘅冠冕,繞廳一周,好開心:ilo ...

用報紙卷條裙咁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

twotigers 發表於 18-8-16 21:25
我啲豆袋成日漏米

證明你玩得好"勤力",所以先會"消耗"過度

大宅

CathyChan1126 發表於 18-8-16 21:39
你童年好多回憶,真係好
我就無錢,好窮,
連買件衫都無

我諗番轉頭我覺得自己童年都好多開心野!
當時唔覺,太細個唔識野,同埋因為我寄人籬下,實有少少偏心己出架啦,不過已經幸福過好多人。

用戶要求終止服務

pomanlife 發表於 18-8-16 21:44
用報紙卷條裙咁

原來你都有玩"香港小姐"?

珍珠宮

tsung 發表於 18-8-16 21:45
證明你玩得好"勤力",所以先會"消耗"過度
...

阿媽縫啲豆袋縫得疏

彩鑽殿

tsung 發表於 18-8-16 21:45
原來你都有玩"香港小姐"?

大宅

felicesmile 發表於 18-8-16 21:41
...

你唔介意都可以講下而家開心野分享下

大宅

twotigers 發表於 18-8-16 21:43
以前香港人無咁富裕,好多人住公屋,徙置區,山邊鐵皮屋,但香港人係開心過而家
...

我聽再大我10年8年既人講,佢地通山跑,或者偷入工地玩,係無咁多物質,但佢地都好多野玩,好開心。

珍珠宮

ccjelly 發表於 18-8-16 21:48
我聽再大我10年8年既人講,佢地通山跑,或者偷入工地玩,係無咁多物質,但佢地都好多野玩,好開心。
...

以前啲睦鄰關係好好多,啲細路成日約埋一班去玩 ,點似而家大人細路都對住部手機

大宅

pomanlife 發表於 18-8-16 21:44
用報紙卷條裙咁

我同鄰居用毛巾當披肩,仲要用衣夾夾實
雞毛掃係權杖
后冠就無印象了

用戶要求終止服務

felicesmile 發表於 18-8-16 21:41
...

我都參唔多
我覺得自己的童年是快樂,但我比較唔知足

侯爵府

回覆樓主:

每年年尾,爸爸都會買一個人形洋娃娃俾我,全部識"斬''眼,有D識飲奶,有D識講野.......以我年代叫好幸福,我全部改唒名,係我D囡, 叫我爸爸做''公公'',諗返都好warm

用戶要求終止服務

ccjelly 發表於 18-8-16 21:48
...

以前啲人比較大膽

但有些家庭又好嚴,唔準小朋友出街,話會「群壞」

大宅

twotigers 發表於 18-8-16 21:50
以前啲睦鄰關係好好多,啲細路成日約埋一班去玩 ,點似而家大人細路都對住部手機
...

而家想搵鄰居玩下都唔易

我又記得細個一張紙都好多野玩,可以摺好多野,又可以玩東南西北、天下太平個D..

就算無任何物品,我可以玩接龍遊戲。

大宅

himhim0502 發表於 18-8-16 21:54
每年年尾,爸爸都會買一個人形洋娃娃俾我,全部識"斬''眼,有D識飲奶,有D識講野.......以我年代叫好幸福, ...

我都有一個會眨眼既公仔,但佢好慘,唔知點解我用水筆幫佢畫左條笆響面珠

首頁
12345...7

尾頁

跳至