把脈估男女?

birdielab
|
睇過中醫師,佢話左脈強係拖男b,右脈強是女b,請問已經知道性別的媽媽覺得準不準?
hamsterma
|
birdielab 發表於 18-8-16 17:59
睇過中醫師,佢話左脈強係拖男b,右脈強是女b,請問已經知道性別的媽媽覺得準不準?
...

直接照米仲快,唔使估
cpycpyhelen
|
...

我諗照會準啲
pkh0207
|
...

我果中醫都把錯左。把脈唔準既。
birdielab
|
cpycpyhelen 發表於 18-8-16 18:28
我諗照會準啲

太早未照到但又好想知(emoji)
贏在起跑線
|
我睇中醫,6週時好肯定話係男仔
驗左T21都話男仔
koalalee88
|
...

吾准 第一胎老中醫把完話九成係仔 生左女
驗血先系最准
amuroo
|
16w把過
錯左
carman0720
|
我9週把脈話係女仔,t21結果係女仔
snakeBBBBB
|
...

中醫把脈係仔,結果真係仔
gugibabe
|
10周時中醫話係女仔,nifty 係囡囡
Nbs
|
50 % 機會啱。。。
想早d 知做 nifty / t21 咪得囉
LittleSesame715
|
睇中醫功力
我5/6weeks時中醫已同我講係仔
T21出左真係仔
其實我無特別問位中醫
佢自己把把下脈講
我諗佢無信心唔會講出來拆招牌
Ballz
|
唔準ga, 我自己左脈好強,右脈好弱,宜家陀住女都係,因為我脾胃弱,所以右脈弱。
efren
|
...

準架,我個case 準
QYC
|
...

準!
Loktungggg
|
唔準⋯⋯我懷孕一直以黎都係左脈強d
但照左幾次都係囡仔黎
hkmaples
|
回覆 birdielab 的帖子

我覺得把脈應該都可以好準,中醫係幾千年嘅文化黎, 駝男或女身體特徵一定會唔同,只係要睇個中醫功力點樣...
RubyYu07
|
你可以照下,睇下佢講得準唔準
haha748494
|
中醫把脈我唔系幾信,要知性別直接去驗照話姐驗血。