外國租客的~ 好與壞?

andywmama
|

請問出租比外國租客的好處與壞?
例如
- 會唔會有咩少少事就搵你整?
- 分租 ?
- 租約短, 租一,二年就搵地方搬
cscsmlkyh
|
曾經有個英國租客,冇交租,要笁小額錢債,抗辯時話郵寄左現金俾我地。講緊三萬五囉
TinyTomato
|

租過比不少外藉租客,全部都幾好,最主要係要有正當職業,一個好的地產經紀幫手篩走麻煩友亦好重要。

好處︰
1。普遍較大方,守合約。
2。較多出Trip或回國渡假,變相住的時間較少,自然損耗較少。

壞處︰
1。如果英文唔好,溝通較麻煩。

分租未試過(至少我無發現),租的年期亦不見得比本地租客短。可能我好彩。
andywmama 發表於 18-8-16 18:14
例如

|
例如

法國男人 個個月提交租 租租下又話自己唔租 幫我們搵咗人租埋餘下租約
搬咗成年 法國政府信仲寄緊我地址 之前都幫佢再轉香港郵政寄去佢新屋 上個月開始同管理處講無此人 退返法國
|
例如

之前睇樓 見過交吉盤 上手係Korea 女人租 住到超殘
章太郎
|
例如

(emoji)
sevenbb
|
我諗睇彩數,有d 鬼佬郁下揾業主,煩都煩死,好彩嘅曾有個意大利人租客+日本老婆,住得非常企理,準時交租
Poyau
|
點解會擔心分租?
ccgirlcc
|
例如
有正當職業ok. 唔好租比1藝術家,
有次租比一個藝術家,真係諗起都fokfok聲,
佢唔止成日拖租,佢無交租後走左佬,之後去睇下,佢係wall畫畫
So dirty.
ksviola
|
ccgirlcc 發表於 18-8-16 23:09
有正當職業ok. 唔好租比1藝術家,
有次租比一個藝術家,真係諗起都fokfok聲,
佢唔止成日拖租,佢無交租後 ...

Ashleycorina
|
真係睇彩數。
試過好easy going 又識做的白人,住得好企理又坦白。
但都有衛生好差,一係出trip 無關窗同水喉
一係就長期無帶個腦嚟香港,做好多大意事,無燒左間屋已好感恩。

日本人,真係可以天堂地獄

BGCOME08
|
直情見過鬼都怕黑。乜都whatsapp你,少少事又叫你上去睇,慘過做人奶媽。同地產講逢鬼不租。
andywmama
|
BGCOME08 發表於 18-8-17 06:50
直情見過鬼都怕黑。乜都whatsapp你,少少事又叫你上去睇,慘過做人奶媽。同地產講逢鬼不租。
...

同地產咁講怕唔怕佢唔介紹客?
happymeowy
|
不能一概而論,每個國家的人都有好租客同衰租客
但經驗中,大部份日本人交租最準時,交還單位可以絲毫無損,清潔乾淨先退還
澳洲人最自我,鐘意遲就遲交租,藉口多多
有啲大陸人可以一次比一年租,但住得好那渣,有啲死約未完都可以自己走咗去
香港人就好鐘意叫業主換嘢,未壞都要求換,鑽牆/換走你啲嘢又唔單聲
littledot
|
例如

只試過租俾英國人兩公婆+工人,租約搵律師樓攪,尤其鬼佬係律師,條款要好清楚。佢哋住得好企理,有試過要求幫手整嘢,係合理同有禮貌。續左一次約但最後個約未完佢要去外國做嘢,冇講價自動自覺俾晒餘下合約嘅租金。
imlcc
|
老爺間屋租過俾韓國人,有次我老公上去租客度幫佢整嘢,見到廁所地下好濕,相信係剛剛沖完涼,佢哋興浴缸外沖身,無做好防水的話,浸水落樓下就大劑。後尾唔租啦,又話要攞按金當交租,好麻煩。反而租過俾大陸黎香港工作嘅人,住得好企理,收番樓時,佢仲俾埋佢喺香港買嘅電器俾我哋。
Reminder
|
cscsmlkyh 發表於 18-8-16 19:52
曾經有個英國租客,冇交租,要笁小額錢債,抗辯時話郵寄左現金俾我地。講緊三萬五囉
...

郵寄現金是犯法的。你個租客儍的嗎?
asukav6
|
租緊俾間印度公司,暫時ok冇乜麻煩,準時交租
cscsmlkyh
|
Reminder 發表於 18-8-18 09:37
郵寄現金是犯法的。你個租客儍的嗎?

所以個官都唔信囉,佢梗係敗訴啦
andywmama
|
其實如果外國租客可唔可以在回鄉前幾個月唔交租,之後唔再返港,如佢咁做業主就就追唔返啲租囉?