足部檢查

ckfamily
|
想幫帶小朋友檢查足部問題,扁平足,腳指外翻,邊度有得check
lovelybaby2015
|
可以去寶血醫院
ckfamily
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-16 19:16
可以去寶血醫院

檢查幾錢,會唔會一定叫你造鞋墊?
tsung
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-16 19:16
可以去寶血醫院

|
ckfamily 發表於 18-8-16 19:19
檢查幾錢,會唔會一定叫你造鞋墊?

我記得做埋墊千幾蚊,之後每半年要覆一次診
我覺得其實幾貴,我女個case, 因每次去都要做一個新,(佢話因為小朋友隻腳一路大)。同埋我覺私家醫院都係賺$為主
所以,我知道左佢腳有咩問題之後,就去了政府睇,做墊丶做矯正器,定期覆診,呢d真係福利來的

建議你如果純粹檢查睇下什麼問題,可以去寶血
但如果你已感覺到佢有某d足部問題,可以去政府街症睇,醫生會轉你去醫院矯型科。我由睇症到預約做矯正器大約個半月
Poyau
|
tsung 發表於 18-8-16 19:56

Amy1974
|
回覆 lovelybaby2015 的帖子

唔講都唔知,有啲咁嘅福利。

鞋店嘅扁平足鞋墊要5百蚊,政府醫院做鞋墊幾錢?
|
Amy1974 發表於 18-8-17 08:21
回覆 lovelybaby2015 的帖子

我下星期覆診,約左義肢部及矯型科訂做,但我唔知佢會做的矯正器是墊還是什麼,因我女扁平足已改善,但趾外翻嚴重左,醫院收了我150蚊
但如果鞋墊,無記錯的話也是這個價錢!所以很值得去睇下
我在寶血做墊要千幾蚊
ckfamily
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-16 20:43
我覺得其實幾貴,我女個case, 因每次去都要做一個新,(佢話 ...

政府會唔會排好耐?
ngwong2
|
ckfamily 發表於 18-8-16 19:10
想幫帶小朋友檢查足部問題,扁平足,腳指外翻,邊度有得check

广華医院有足疾治療。tel:2332 2311
|
ckfamily 發表於 18-8-17 10:39
政府會唔會排好耐?

我個case係街症直接轉矯型科,無轉去骨科先,所以不用排好耐,只是個多月
但是如果街症醫生診不到症,我估佢會轉你去骨科㑭專科醫生斷症,咁排專科就以年計了
cakii
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-16 20:43
我覺得其實幾貴,我女個case, 因每次去都要做一個新,(佢話 ...