懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

33w+3d晚上11點開始,突然間2分鐘宮縮一次,肚就吾痛,只係硬曬,條腰好酸,每次宮縮都維持大概30秒左右,我以為可能係假宮縮,點知維持左2個鐘都係甘。。。甘就唯有入院check check佢,去到醫院搏機,都係2至3分鐘就宮縮一次,跟住醫生就幫我照下個宮頸啦,發現有d短,然後就好快甘要我落產房打強肺針,總共要打4支,去到產房,食左8粒止宮縮藥,毫無幫助,而且超苦。。食完仲要頭痛,抖氣辛苦。。醫生見無用,只好開最勁既止宮縮藥針水比我吊,到早上7點宮縮就開始無甘密了,一直吊藥同鹽水,就係產房加護病房渡過左2日(與世隔絕的日子)完全吾比落床。。跟住終於打完第4支強肺針了,宮縮針也停了,醫生話吾留住拉,bb要出世就出啦,但上星期去照超聲波bb只有1450g,甘樣會吾會太細。。有無媽媽有甘既經歷都可以捱到足月嫁?
而且今日不斷feel到bb係甘向下鑽,係甘想去次所甘,會吾會佢真係想出黎拉。。

捱到岩岩好37w,bb就出世拉

別墅

wky0611 發表於 18-8-16 23:50
33w+3d晚上11點開始,突然間2分鐘宮縮一次,肚就吾痛,只係硬曬,條腰好酸,每次宮縮都維持大概30秒左右, ...

我同你case 好似 我仔仔33週2天作動 見紅
我又係推我去產房食宮縮藥無效 再吊宮縮藥水 初頭好d之後宮縮又好密 去到33週3天都唔得仲痛 仔仔鑽到我好好好痛又密 再開鉗睇宮頸已開 要即時開刀 仔仔就係12號出左世啦 重2.255
祝你一切順利 平安

男爵府

33w+3d晚上11點開始,突然間2分鐘宮縮一次,肚就吾痛,只係硬曬,條腰好酸,每次宮縮都維持大概30秒左右, ...

若果早產一定要努力喂人奶 ,千萬唔好諗太多怪責自己,心情好先有人奶 你與BB都要加油

大宅

畀面勳章

你同我case一模一樣,我係33w4d個日作早產,住左5日出院,bed rest,捱到今日37足月啦。

大宅

回覆樓主

我都係33w 幾入院,有打強肺針同食藥吊水,但好彩就算宮縮密,但子宮頸無開無鬆。我住左院4日同訓床一星期後覺得無乜野了就照番工,今日36w4啦!

複式洋房

crablau 發表於 18-8-17 01:07
我同你case 好似 我仔仔33週2天作動 見紅
我又係推我去產房食宮縮藥無效 再吊宮縮藥水 初頭好d之後宮縮又 ...

我希望可以撐耐d

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-8-17 03:24
若果早產一定要努力喂人奶 ,千萬唔好諗太多怪責自己,心情好先有人奶 你與BB都要加油
...

好的,thank you

大宅

加油呀媽媽!!
我囡囡都係早產, 34W6D
情況同你有少少分別
我係穿水,無痛無紅
同你一樣,又係打左4枝強肺針,勁痛,我呢世人未打過咁痛GE針,媽媽你有無同感?
等左2日,都係無動靜,痛都唔痛,但就無左好多羊水,所以醫生幫我催生
囡囡出世得2KG,收水後得返1.8KG

而家醫學好昌明架,唔駛擔心
早產BB要住醫院,夠磅數先走得
你生完上奶後努力泵奶, 人奶對早產BB好重要所以一定要盡力餵人奶

我囡囡而家一歲多D喇,成隻馬嬲咁,無時停,有邊個估到佢係早產BB? 所以絕對唔好擔心,相信自己,相信BB!!

大宅

wky0611 發表於 18-8-17 10:58
我希望可以撐耐d

就算BB真係提早來了,都唔駛唔開心呀
證明BB好熱愛呢個世界,好想快D出黎玩~~~
放鬆心情,順其自然啦
當然我都希望可以捱到足月啦! GOOD LUCK~~ KEEP大家UPDATE啦!

別墅

wintermamamama 發表於 18-8-17 14:16
加油呀媽媽!!
情況同你有少少分別

謝分享! 正能量

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家點樣,希望BB可以多留一段時間。祝福BB.

禁止訪問

複式洋房

wintermamamama 發表於 18-8-17 14:16
加油呀媽媽!!
情況同你有少少分別

感謝分享
正能量

複式洋房

1981229 發表於 18-8-17 07:45
你同我case一模一樣,我係33w4d個日作早產,住左5日出院,bed rest,捱到今日37足月啦。
...

恭喜曬呀,
希望我bb可以一樣捱到37

複式洋房

luv_miyuko 發表於 18-8-17 16:20
穿水/見紅/陣痛下一步就係出世, 係自然定律, 醫生都冇辦法控制, 呢個週數普遍都安全既, 襯未出黎食多D 野谷 ...

努力食野中

大宅

畀面勳章

加油呀媽媽!!
情況同你有少少分別

個支强肺針真係好痛
打針唔太痛,係注射藥水時痛到飛起
打完d肌肉仲係痛既

禁止訪問

複式洋房

1981229 發表於 18-8-17 21:35
個支强肺針真係好痛
打針唔太痛,係注射藥水時痛到飛起
打完d肌肉仲係痛既

打完個5分鐘根本吾敢郁,太痛

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我大女30w5出世,打針食藥咩都做齊,佢都係要出來,佢出世時得3鎊,依家八歲了,咩問題都無,讀書仲係叻果堆,所以不用擔心,加油

別墅

wingcrown 發表於 18-8-18 10:14
我大女30w5出世,打針食藥咩都做齊,佢都係要出來,佢出世時得3鎊,依家八歲了,咩問題都無,讀書仲係叻果 ...

叻叻豬(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 願我仔仔將來都係(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至