懷孕頭3個月的感覺(請分享)

mcdull_0000
|
我而家7w, 個肚冇乜特別感覺,只係試過兩三次極輕微的戚戚痛。但就感覺好攰,無力,可能戒左奶茶咖啡,成日都好眼訓,尤其中午前後打晒喊露。
胃口好差,口淡淡,以前勁鍾意食的韓燒/打邊爐,而家冇晒興趣。易餓又易飽,會突然好餓,但食少少又好飽,間中頭暈。
唔知大家係咪咁呢?呢個情況之後會改善嗎?
kissapplegirl
|
5w,6w,7w都突然流啡m痛入急症 嚇到我同老公死,之前無事,頭3,4個月會對氣味好敏感,嗅到會好易想嘔,有既會飲水都作嘔,小小子宮擴張既feel,個胸好漲好漲,漲到痛,每日起床好似比人打完對奶咁 ,食量同食慾無咩分量,但懷孕時突然對餃子好反感,食到想嘔,生完就無事
tiggerzoebb
|

回覆 mcdull_0000 的帖子

剛剛知道懷孕直到10 weeks 個胃好頂。 成日會肚餓但食完又好唔舒服。 晚晚瞓到半夜就好精神。 個口成日會有酸酸嘅味。食完飯有時又覺得口淡淡。 個肚就會有拉拉扯扯嘅感覺, 有 d 似M 來個種但有小小分別。 11 weeks 之後胃口就好左好多啦, 但係開始覺得sleepy and tired。
mcdull_0000
|
tiggerzoebb 發表於 18-8-17 10:18
回覆 mcdull_0000 的帖子

剛剛知道懷孕直到10 weeks 個胃好頂。 成日會肚餓但食完又好唔舒服。 晚晚瞓到半 ...

係呀!我又係瞓到半夜醒左,要迫自己瞓返先捱到第二朝!
STARYING
|
mcdull_0000 發表於 18-8-16 23:54
我而家7w, 個肚冇乜特別感覺,只係試過兩三次極輕微的戚戚痛。但就感覺好攰,無力,可能戒左奶茶咖啡,成日 ...

我依家6週4, 唔知係咪第二胎關係,個肚成日都有那那痛嘅感覺,每日都感覺到好攰,但係又唔係眼瞓,雙手好似冇晒力咁,好重的感覺。胃口比起第一胎差好多。會經常覺得肚餓,但係食兩啖三啖就唔想食。胃口完全變曬,而家比較鍾意食素(emoji)
love_bbbabe
|
無胃口,唔鍾意食飯,想嘔就無。
CYNCT
|
頭昏頭痛,完全無謂口。辛苦到嘔。
lwkwan
|
我宜家都7week,成日都無乜胃口,又攰成日都好眼訓
dolldollk
|
我而家7w, 個肚冇乜特別感覺,只係試過兩三次極輕微的戚戚痛。但就感覺好攰,無力,可能戒左奶茶咖啡,成日 ...

我由4w開始已經想嘔頭暈, 眼訓呢d都唔使講, 個胸又發到勁大....而家淨係想食垃圾, 但係都係會食返d有營養野, 食多少少個肚又發大, 而家差唔多6w我覺.得係比之前好好多既
haha748494
|
正常嘅害喜狀況,我都系勁眼訓。
Jessicakyy
|
mcdull_0000 發表於 18-8-17 11:17
係呀!我又係瞓到半夜醒左,要迫自己瞓返先捱到第二朝!

我都機本上每晚都醒一醒
Jessicakyy
|
dolldollk 發表於 18-8-17 14:19
我由4w開始已經想嘔頭暈, 眼訓呢d都唔使講, 個胸又發到勁大....而家淨係想食垃圾, 但係都係會食返d有營養 ...

咁我都係。昨天食多左肚勁大。去左便便就無左。

可能腸胃差左
carcarcarcarcar
|
我係4weeks....剛知道中左,肚有漲漲地感覺,幾日都有少少啡色,心有忐忑。覺得個人好熱,而其他徵狀都未有⋯⋯
Care_Bears2009
|
超眼瞓~
半夜夜尿後瞓吾返~
胃痛~
無胃口易反胃~
MHW
|
11週,好得2日今日又嚟料。瞓得夠都冇用,少許頭痛,又係早餐後作嘔作悶,唔洗止意有心機出街
Froggreen
|
攰,勁眼訓
Darjeeling_ma
|
我都係勁眼訓,無胃口,易飽又易餓,唯有少食多餐,keep住食materna,訓多啲等3個月快啲過
Jeffreystep1213
|
頭三個月我成日暈同作嘔,搭乜嘢車只要車程多過十五分鐘就一定暈車浪,返工做嘢一停手就開始眼瞓,企一陣就想坐(平時企足十個鐘都冇問題),胃口細左。
Gobbyin214
|
Care_Bears2009 發表於 18-8-25 09:40
超眼瞓~
半夜夜尿後瞓吾返~
胃痛~

我都係咁,以前鍾意食既野,依家聞到都反胃,勁辛苦,成日好似反胃咁,食左野個肚又勁漲,好似好多胃氣咁
kenchiu311
|

咩野食唔到野,一食野就嘔,聞到味都想嘔,朝早起身又嘔,個人會好攰好眼訓,冇哂精神。訓教個肚會有輕微唔舒服,醫生話正常,因為子宮變大,身體要時間適應。

去到8w因為搬重野流啡,留係屋企安胎一星期。

去到16w胃口同精神都返黎就開始食多左野。

加油 好快過 而家37w