婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿妹嫁先, 要捐阿哥褲浪

男爵府

rmb_lam 發表於 18-8-17 02:08
我同我男朋友拍左5年拖,都諗住18/19年結婚,一路都係我男朋友屋企住,佢對落仲有7個細老妹(佢係大仔), ...

同年自己屋企兩次嫁娶,盡量唔好太近,格半年好似無問題。。。親戚生日 係咪長老大壽幾年前講定全世界會去?如果你唔介意D男家親戚唔到咪無問題囉,不過訂枱就煩d

大宅

rmb_lam 發表於 18-8-17 15:07
係真呀,之後政府比左3間屋佢地,全部係同一坐同一層

咁都叫做分開住, 不過咁多屋企人就真係麻煩d.....

伯爵府

回覆樓主:

只係要避開雙方父母生日月份,如果已仙遊,則生忌同死忌月份都避開。

呢個係古老做法,我估現今世代冇乜人跟足。

大宅

maisy-lee 發表於 18-8-19 02:45
只係要避開雙方父母生日月份,如果已仙遊,則生忌同死忌月份都避開。

呢個係古老做法,我估現今世代冇乜人 ...

樓主你未來奶奶系講緊有親戚生日,而唔系四大長老,咁多親戚,就得邊個?除非系自己父母。我當年結婚都冇得幾多個月揀,嫲嫲,雙方父母及我倆既生日已經少7個月揀,再減埋傳統唔可以楝既月份,正月,六月及七月,凈番2個月可以揀。如果系親戚就唔洗理

大宅

rmb_lam 發表於 18-8-17 02:20
我想問下,如果個一年同時有2個屋企人辦喜事,係唔係一定要先嫁後娶

我老公阿姨因病重生命在倒數…所以佢啲仔女都好臨時臨急決定結婚…大女嫁,兩個月後細仔娶…
其實…你老公係大仔…某啲傳統上嚟講,理應都係佢結婚先…如果阿妹要爬阿哥頭結婚…如果阿哥阿妹係同住…阿妹係唔可以在屋企出嫁的(可租酒店房)……不過…各處鄉村各處例…我哋都唔可以俾到啲咩實際可行嘅建議…反而係你哋應該好好咁去溝通同安排…
祝愿你事事順利…

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至