嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB兩個月大,出世都依家一直都訓得好好,唔洗哄,食完就會自己訓,但係三日前開始夜晚鼻同喉嚨中間好似有啲塞,唔知係鼻涕定痰,但係奇怪既係,淨係夜晚先會咁樣,日頭又好好訓,就算出街都係,明明屋企24小時冷氣,温度一樣,點解會咁呢?有無媽媽試過?

我地都幾肯定佢突然鼻塞既原因既,就係最近因為奶嘴唔啱,食左啲風,令佢每餐都會嘔少少奶,之後就開始有痰/鼻塞,因為佢之前係從來唔嘔奶,一出現嘔奶就開始塞,加上一轉啱奶嘴就唔嘔了,只係啲分泌清唔到。

我地都會去睇醫生架啦,不過好想知點解淨係夜晚會咁

另問有無觀塘好既兒科醫生推薦?謝謝!

大宅

kittycheung622 發表於 18-8-17 02:51
BB兩個月大,出世都依家一直都訓得好好,唔洗哄,食完就會自己訓,但係三日前開始夜晚鼻同喉嚨中間好似有啲 ...

可以試用生理食鹽水滴鼻

複式洋房

kittycheung622 發表於 18-8-17 02:51
BB兩個月大,出世都依家一直都訓得好好,唔洗哄,食完就會自己訓,但係三日前開始夜晚鼻同喉嚨中間好似有啲 ...

請問bb鼻塞睇醫生係咪比藥佢食?定打針?
我發覺我b都會夜晚鼻塞,所以想知道

別墅

Missie_Krissie 發表於 18-9-14 09:34
請問bb鼻塞睇醫生係咪比藥佢食?定打針?
我發覺我b都會夜晚鼻塞,所以想知道

醫生話我個仔個啲唔係啖或者鼻涕,而係佢飲完奶,有少少嘔奶,然個黏左係度,個啲係啲黏液,之後我試過每次食完奶比少少水佢飲,又真係無咁多鼻塞既聲。

首頁

尾頁

跳至