有關坐高鐵由羅湖去廣州車票 及 廣州迎商酒店ok嗎?

kathyb
|
因好少返大陸玩,諗住自由行去廣州玩2日l夜,想問如果由羅湖坐高鐵到廣州,網上訂車票定係即場買最好?另廣州迎商酒店ok嗎?
pillarfung
|
kathyb 發表於 18-8-17 06:40
因好少返大陸玩,諗住自由行去廣州玩2日l夜,想問如果由羅湖坐高鐵到廣州,網上訂車票定係即場買最好?另廣州 ...

羅湖坐和諧號去廣州都係個零鐘咋嘛,邊洗坐高鐵啊!
lina9316
|
羅湖冇高鐵
小可愛11
|
pillarfung 發表於 18-8-17 07:13

係和諧號。
Poyau
|
小可愛11 發表於 18-8-17 08:20
係和諧號。

camond412
|
高鐵要去福田或深圳北坐, 好快, 如果深圳北上車35-40分鐘到廣州南, 同由屯門坐西鐵出尖嘴一樣時間, 我上次由福田站坐過去都係50分鐘
camond412
|

不過所有類型火車票如果要網上買只可經代理, 例如trip.com, 俾多每張飛23元港幣手續費, 如要經官網免手續費買必需先通過證件驗證, 要親自去售票處攪, 未攪買唔到
不過以我剛剛上星期經驗, 和諧號可能好D, 但都未必買到即時上車的票, 可能要等一兩個鐘。但高鐵唔買定的話, 即場買真係可以由朝早等到黃昏先有車, 仲要係企位
ngwong2
|
pillarfung 發表於 18-8-17 07:13

对呀!好方便
HAPPYGIRL_0210
|
因好少返大陸玩,諗住自由行去廣州玩2日l夜,想問如果由羅湖坐高鐵到廣州,網上訂車票定係即場買最好?另廣州 ...

我上星期先去完廣州,都是坐和階號的,來回都冇買定車票,只是去到即買,佢D班次都幾密下,你可以上佢官網到睇.
就算冇即時班票,都係等下一班,7~10分鐘左右,唔洗等一個鐘.不過回程就建議上網買左先,因為都好多人搭,我回來
時就要買第3架車先有位,不過都好快4個字左右就有得上。。。酒店就唔清楚了,因為我住親戚家。。

nonowong
|

你可以試下廣州栢麗酒店, 地點幾方便,搭地鐵喺昌崗地鐵站落車,一出地鐵站就見到,附近有老麥同食肆,我喺booking.com or 酒店官網都book過,價錢差不多,普通雙人房不連早約350, 你參考下
kathyb
|

回覆 nonowong 的帖子

多謝各位意見及資料,剛星期六日已到廣州遊玩2天,坐和諧號,行程不算多,只到過大佛寺,珠江夜遊,白雲山,北京路,試埋海抵撈,銀記腸粉等.住方面book左珀麗洒店,個人感覺比較舊,攞房時只比到l間非吸煙房(網上訂時要2間非吸煙),職員又話間房比較舊,建議我地加¥42轉行政房好d,因曾部份地方装修過,咁我地都有轉,到收房時覺得都係好舊同好暗,枱上還有幾個柸及水嘅痕跡(我諗如有足夠燈光仲嚇人),仲有沖涼條花灑係固定的,即係你唔可以近距離沖下半身,去水位好慢,d水係一路沖一路浸住對腳,真係揾5到那裏裝修過,唯一估係換左坐廁+洗面盆,我間還好少少,我fd嗰間仲5掂,地氈勁多漬,落摟下大堂同職員講,佢話因這酒店很耐曆史,30年未有裝修過........(唔怪之得),不過都有好處既,就係勁近地鐵站,這全是我個人感覺,要去玩多幾轉,住吓其他差唔多價錢嘅酒店再作比較,答案可能都係間間差唔多
汽水餅
|
kathyb 發表於 18-8-21 12:10

多謝各位意見及資料,剛星期六日已到廣州遊玩2天,坐和諧號,行程不算多,只到過大佛寺 ...

hello! 想問買去程票時,可否買埋回程票? thx
mandy952
|

羅湖只有和諧號,冇高鉄,深圳北先有高鉄去廣州南站,一個鍾先一班,去羅湖搭仲快
admiral2525
|
汽水餅 發表於 18-8-23 19:19
hello! 想問買去程票時,可否買埋回程票? thx

絕對可以。想慳時間就最好一次過買兩程。
鄧鍾
|
回覆 kathyb 的帖子

柏麗酒店真係又舊又差,勝在酒店樓下就可以坐中港通巴士,地鐵站都唔多算係佢優勢,近地鐵站的酒店真係多到不得了,佢對面的地鐵出口就有間叫達標國際公寓,個間裝修同舒適感都好好多呀,價錢都係貴柏麗啲啲,樓頂自助餐酒店又好抵食!!我都試過番尋味~
admiral2525
|
mandy952 發表於 18-8-23 19:37

羅湖只有和諧號,冇高鉄,深圳北先有高鉄去廣州南站,一個 ...

深圳北去廣州南班次極多,一個鐘最少幾班車,只是搭的人更多,班次密也很難買票。

mandy952
|
admiral2525 發表於 18-8-23 22:19
深圳北去廣州南班次極多,一個鐘最少幾班車,只是搭的人更多,班次密也很難買票。

...

因為識買會上網買飛,去到好難買即場飛
seaheart88
|
kathyb 發表於 18-8-21 12:10

多謝各位意見及資料,剛星期六日已到廣州遊玩2天,坐和諧號,行程不算多,只到過大佛寺 ...

我如果不是廣州Hilton 有特價。。。

我會住海珠廣場的。。華厦/廣州賓館。。。兩間都好方便。。。但係廣州賓館比較舊約330人仔一晚。。華厦就450+。。。不過鍾意佢哋方便。。。無論搭和諧號轉地鐵。。。又或者坐巴士都直達有站。。。好多時自己行去北京路。。有近碼頭上船珠江夜遊。。後邊小街有多食市。。
kathyb
|
鄧鍾 發表於 18-8-23 22:18
回覆 kathyb 的帖子

柏麗酒店真係又舊又差,勝在酒店樓下就可以坐中港通巴士,地鐵站都唔多算係佢優勢,近 ...
好呀,下次再去廣州要試吓,thx
kathyb
|
seaheart88 發表於 18-8-23 22:34
我如果不是廣州Hilton 有特價。。。

我會住海珠廣場的。。華厦/廣州賓館。。。兩間都好方便。。。但係廣 ...
下次去廣州可諗諗,thx