單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經同老公簽左紙離婚。
原定9月我會搬走,本身諗住仔女跟佢。

原本有姐姐照顧我2個仔女(大女五歲細仔二歲)
但我姐姐原定15/8返黎,但佢冇返走左佬!!!我同前夫商量過唔再請姐姐架啦,喺冇請姐姐既情況下有以下解決方法,煩請比少少意見,多謝你們(emoji)(emoji)(依家暫時有99照顧住佢地2姐弟)

方案一:我湊個細仔跟我,大女留喺前夫度
(壞處;要分開佢地2姐弟,唯有星期六日先見到面,唔知大女會唔會以為我唔錫佢,唉)
(好處:我可以搵自己父母幫手湊,唔駛再靠外人,同埋同我一齊既話我可以成日都見到佢)

方案二:請姐姐 (其實我同前夫都唔想再請啦)
(好處:我唔駛自己湊個仔出黎,佢地2姐弟唔駛分開)
(壞處:大家都明請姐姐風險高)

方案三:前夫搵份夜班既工作
(好處:日頭可以睇佢地2姐弟)
(壞處:夜晚訓覺冇人睇住佢地2姐弟,我唔放心)

別墅

noodleshek 發表於 18-8-17 08:09
我已經同老公簽左紙離婚。
原定9月我會搬走,本身諗住仔女跟佢。

方案三絕對唔係一個方案

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

方案三根本唔駛諗,有咩可能夜晚冇人睇住,
方案一點解你唔可以湊埋大女?如果前夫冇人照顧,咁大女留係佢度都係冇人照顧,有咩分別?
所以最正路就係方案二

大宅

回覆樓主

佢地同我99同住
有我99喺屋企睇住既

大宅

回覆樓主

99湊唔到2個,只可以湊到一個
大女返緊學

大宅

回覆 noodleshek 的帖子

方案一,阿女冇爸好好地,冇媽好陰公。方案二,最好方法,唔請姐姐就咪離婚啦,揾小朋友來搞。
方案三,前夫返夜,你返日頭,同居照顧小朋友,各自生活,各不幹涉對方,大家夾好時間照顧小朋友。對方放假,自己就可以去搵真愛開心。
我識一位同事都係咁過活,直到子女讀中學。

男爵府

noodleshek 發表於 18-8-17 11:31
佢地同我99同住
有我99喺屋企睇住既

首頁

尾頁

跳至