求教,小朋友便秘

cloudwingwing
|
我小朋友兩歲,已經有一,兩個月都係兩三天才去一次大便。剛剛已經四天去唔到,話肚仔痛,但又唔肯食火龍果,仲要發埋燒又嘔。

想請教下便秘會致發燒?
同埋點樣引小朋友食火龍果?
cherrieloy
|
cloudwingwing 發表於 18-8-17 08:42
我小朋友兩歲,已經有一,兩個月都係兩三天才去一次大便。剛剛已經四天去唔到,話肚仔痛,但又唔肯食火龍果 ...

唔一定食火龍果先去到廁所架喎,飲鮮榨橙汁,食吓乳酪都得
wyl
|
藥房買乳果糖俾佢食
laiyee6121
|
cloudwingwing 發表於 18-8-17 08:42
我小朋友兩歲,已經有一,兩個月都係兩三天才去一次大便。剛剛已經四天去唔到,話肚仔痛,但又唔肯食火龍果 ...

食麒麟果榨汁,即有便意

Rita
|

呢兩個月飲食方面有冇唔同?夏天出汗多,可以補充多D水份,唔好再食高纖維的食物,可以同佢按摩下肚仔,順時針方向,有助排便
Ashleycorina
|
應該係唔夠水。
飲多d水,食下生果,yogurt ,又食下高水份蔬菜例如青瓜。
飲有機西梅汁好work ,佢細,飲小杯好啦
大力大力
|
Ashleycorina 發表於 18-8-17 09:40
應該係唔夠水。
飲多d水,食下生果,yogurt ,又食下高水份蔬菜例如青瓜。
飲有機西梅汁好work ,佢細,飲 ...

對,食西梅或西柚汁,也很有幫助~
臭芝
|
塞咗甘油條先
蘋果金奇異果火龍果香蕉 呢d都令便便易柯
最重要係飲水 唔飲水d便便太硬就柯唔到

我女兩歲果時都試過,柯到patpat損左流血,又喊,心痛死
所以明你心情
cargod
|
可能係熱氣, 正常便秘唔會發燒.
便便係咪乾硬化, 屙得好辛苦?
如果正常硬度, 兩三日一次唔使擔心, 好多人係咁.
試吓俾多D水同菜佢食啦.

利申: 我細個都係咁, 應該係熱底. 大個咗冇事啦.
23april23
|

去藥房買呢支試,飲咗後便便變軟,小朋友會痾得舒服小小

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mandy952
|

連渣萍果蓉,夠甜就肯食
AGa1111
|
Rita 發表於 18-8-17 09:37
呢兩個月飲食方面有冇唔同?夏天出汗多,可以補充多D水份,唔好再食高纖維的食物,可以同佢按摩下肚仔,順 ...

係,我自己都因為咁便便困難,要比平時飲多d水先無事,天氣熱水份流失多左自己都唔知
Beiku
|
平時食啲咩多?會唔會食得好清冇乜油份?如果係嘅,俾少少油煮啲食物。醫生話痾唔好有時都係因為唔夠油份,我囡細個都係咁....
|
cargod 發表於 18-8-17 10:59
可能係熱氣, 正常便秘唔會發燒.
便便係咪乾硬化, 屙得好辛苦?
如果正常硬度, 兩三日一次唔使擔心, 好多人係 ...

我小朋友的便便好粗,好似大人便便咁,硬硬地的,最近成日痾到出血。
|
Beiku 發表於 18-8-17 11:24
平時食啲咩多?會唔會食得好清冇乜油份?如果係嘅,俾少少油煮啲食物。醫生話痾唔好有時都係因為唔夠油份, ...

真係喎,好似無乜落油
tsung
|
cloudwingwing 發表於 18-8-17 11:35
我小朋友的便便好粗,好似大人便便咁,硬硬地的,最近成日痾到出血。

水份唔夠便便會硬,所以要多飲水
Beiku
|
cloudwingwing 發表於 18-8-17 11:36
真係喎,好似無乜落油

咁就俾返多少少油份落食物到,應該會好啲
小豬澄
|
食菜食生果
唔一定要食火龍果
食蘋果都得
吹吹水
|
益力多
calvin1230hk
|
cloudwingwing 發表於 18-8-17 11:35

出血係太乾太硬,問題唔大。
麒麟果好甜,冇特別顏色同味道,小朋友應該易接受。
不過真係好有效,唔去街果日先好試。
之後要解釋佢知,咁樣會肚仔痛,好辛苦,要習慣每日去便便,飲多D水同食蔬果。