懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前健康院抽咗d組織去種菌,尋日同我講有少少念珠菌同陰道炎,開咗藥比我塞同要食7日抗生素但我又唔係好想食抗生素,唔知點好.....

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你都係聽醫生話跟住食藥喇,我之前之前中咗念珠菌既媽媽都係有食藥既,你要相信醫生

子爵府

回覆樓主:

要食抗生素呀 唔食bb有機會受感染,後果仲嚴重!其實唔係所有藥物都對bb唔好,請相信醫生

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-8-17 09:21
你都係聽醫生話跟住食藥喇,我之前之前中咗念珠菌既媽媽都係有食藥既,你要相信醫生 ...

我就係有個fd中咗B鏈,食咗抗生素,之後最近分泌變黃,可能係念珠菌。。。所以我先擔心食完抗生素會誘發到其他菌

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-8-17 10:44
要食抗生素呀 唔食bb有機會受感染,後果仲嚴重!其實唔係所有藥物都對bb唔好,請相信醫生
...

我諗住星期一產檢嗰陣問下醫生先,佢話ok就食啦

複式洋房

BabyBear0221 發表於 18-8-17 09:03
之前健康院抽咗d組織去種菌,尋日同我講有少少念珠菌同陰道炎,開咗藥比我塞同要食7日抗生素但我又唔 ...

我中左念珠菌加其他, 醫生叫我先塞藥清左念珠菌先 佢話唔會影響到bb 然後其他抗生素就12週後先食!

複式洋房

LFYLLYBB 發表於 18-8-17 11:11
我中左念珠菌加其他, 醫生叫我先塞藥清左念珠菌先 佢話唔會影響到bb 然後其他抗生素就12週後先食!
...

我25W喇,其實我係諗緊我食咗抗生素會唔會令到我之前食嘅補品都冇哂效其實我唔痕㗎,只係分泌多同黃

水晶宮

回覆樓主

我驗到有菌,醫生開藥膏俾我搽。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

複式洋房

wsyggk 發表於 18-8-17 11:31
我驗到有菌,醫生開藥膏俾我搽。

我以前其實都有試過,我都知好難斷尾,但我睇開個婦科醫生都唔會開抗生素嘅

水晶宮

BabyBear0221 發表於 18-8-17 11:35
我以前其實都有試過,我都知好難斷尾,但我睇開個婦科醫生都唔會開抗生素嘅
...

可能因為有咗BB,咁唔斷尾就怕影響到,所以先開抗生素?不過我無咁早驗念珠菌,醫生話臨生先驗,驗到有的話生嗰陣醫院會有特別安排防BB感染。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

複式洋房

BabyBear0221 發表於 18-8-17 09:03
之前健康院抽咗d組織去種菌,尋日同我講有少少念珠菌同陰道炎,開咗藥比我塞同要食7日抗生素但我又唔 ...

我7w時流啡,去左睇私家,私家幫我拎左分泌物化驗!報告出黎話我有念珠菌,醫生開左藥比我塞,冇痕就唔洗再塞,醫生話念珠菌會影響bb架!所以都係乖乖地!一般塞2日都冇事!

複式洋房

panda1125 發表於 18-8-17 12:09
我7w時流啡,去左睇私家,私家幫我拎左分泌物化驗!報告出黎話我有念珠菌,醫生開左藥比我塞,冇痕就唔洗 ...

塞藥我冇所謂呀,我係唔想食抗生素姐

複式洋房

BabyBear0221 發表於 18-8-17 12:16
塞藥我冇所謂呀,我係唔想食抗生素姐

你有冇問過醫生抗生素係for咩?

複式洋房

panda1125 發表於 18-8-17 12:45
你有冇問過醫生抗生素係for咩?

健康院醫生淨係話念珠菌可以塞藥,但話係陰道炎就要食抗生素…因爲我只係多分泌同黃之外都冇其他特徵,我另外一直都有出去做產檢,醫生話冇痕就OK嘅……

大宅

回覆樓主

我八週已中左一次念珠菌
如果我淨係尿道炎要食抗生素的話都要用埋念珠菌藥

因為我本身食抗生素平日都好大機會引發埋啲念珠菌出黎,好似套餐咁

利申:以前念珠菌常客

複式洋房

麻每吉 發表於 18-8-17 13:02
我八週已中左一次念珠菌

我好明白呀,我個婦科醫生都係咁講,我未有之前都有過幾次念珠菌,佢話一食抗生素就會誘發到念珠菌,所以食抗生素就一定要塞藥……

別墅

BabyBear0221 發表於 18-8-17 11:04
我就係有個fd中咗B鏈,食咗抗生素,之後最近分泌變黃,可能係念珠菌。。。所以我先擔心食完抗生素會誘發到 ...

初期時我成日都好多分泌 又黃又綠 甘去政府健康院驗查時問醫生 醫生話可能有菌 抽左啲分泌驗 一驗就中左B鏈 甘醫生開藥食 食緊都仲有分泌 再睇醫生話我陰道炎 要塞藥但可能會番發 又話我又用護墊又用清潔陰道個啲產品 搞到啲好菌都無埋 打唔到惡菌 甘跟住照醫生講唔好用護墊 用普通清潔液陰道 勤換底褲 過左一個星期都無再有

大宅

BabyBear0221 發表於 18-8-17 13:07
我好明白呀,我個婦科醫生都係咁講,我未有之前都有過幾次念珠菌,佢話一食抗生素就會誘發到念珠菌,所以 ...

乖乖用藥就會好加油

複式洋房

回覆樓主:

我中念珠菌加B鏈,仲係13w果時就食抗生素喇,係一連食左2個w 醫生話要清晒佢地喎 完成晒個療程,我就自己去買益生菌食,即係果d專針對女性惡菌既益生菌,而家d分泌清左好多亦唔痕喇

複式洋房

麻每吉 發表於 18-8-17 13:02
我八週已中左一次念珠菌

我未有已經有呢個問題,所以備孕時已經開始食益生菌預防,so far 5w 都還可以,以前成日痕

首頁

尾頁

跳至