日文新手

ccmoon
|
已學50音,但對於生字好難記呀有冇jm可以share你地學習心得呢?
Wonderlady
|
ccmoon 發表於 18-8-17 09:26
已學50音,但對於生字好難記呀有冇jm可以share你地學習心得呢?

我覚得易學難精,認字唔難,但係文法一轉五段,一段,已經有D困難。如果多看日劇,會學得快
ccmoon
|
Wonderlady 發表於 18-8-17 09:35
我覚得易學難精,認字唔難,但係文法一轉五段,一段,已經有D困難。如果多看日劇,會學得快
...

我依家開始學文法,但d字讀起黎一舊舊,當然促音、拗音唔夠熟亦係原因,但老師話要默書,其實得十幾個字,都好鬼難記

同埋我好少睇日劇

rabbit75
|
撘單問下
圖中日文的意思是什麽?
謝謝

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
廷廷媽
|
其實都係熟能生巧既道理.
我地中國人學對漢字果PART唔難, 要記個字既平假名比較難, 因生字中間係有D促音同長音. 有時我會用電腦打下D字, 睇下打唔打到出黎. 另外易記D就係聽下D課文, 洗腦式唔使特登去記住. 如果有日本人朋友最好, 可以練習, 有時星期六下午我會睇下小丸子卡通片, 比較易聽架....
ccmoon
|
廷廷媽 發表於 18-8-17 09:47
我地中國人學對漢字果PART唔難, 要記個字既平假名比較難, 因生字中間係有D促音同 ...

係上youtube 定邊度睇呢?
ccmoon
|
rabbit75 發表於 18-8-17 09:44
撘單問下
圖中日文的意思是什麽?
謝謝

我未去到咁叻呀
chocola
|
rabbit75 發表於 18-8-17 09:44
撘單問下
圖中日文的意思是什麽?
謝謝

靚仔快攞錢出來
對唔住呀,我無錢
rabbit75
|
chocola 發表於 18-8-17 10:16
靚仔快攞錢出來
對唔住呀,我無錢

THX
rabbit75
|
ccmoon 發表於 18-8-17 09:51
我未去到咁叻呀

唔緊要呀
好過我連平假名/片假名都唔識分
ccmoon
|
chocola 發表於 18-8-17 10:16
靚仔快攞錢出來
對唔住呀,我無錢

唔係卦我覺得你係看圖作文咁既
BKsquare
|
ccmoon 發表於 18-8-17 10:28
唔係卦我覺得你係看圖作文咁既

Tabo63
|
ccmoon 發表於 18-8-17 09:39

我依家開始學文法,但d字讀起黎一舊舊,當然促音、拗音唔夠 ...
生字真係要死記,你下載日文apps,可以得閒睇下記下.睇日劇真係快上手記住。。
ccmoon
|
BKsquare 發表於 18-8-17 10:29

真架
ccmoon
|
Tabo63 發表於 18-8-17 10:39
生字真係要死記,你下載日文apps,可以得閒睇下記下.睇日劇真係快上手記住。。
...

有冇咩apps介紹?我dl左一個50音輕鬆學同日文字典可以chk下咋
chocola
|
ccmoon 發表於 18-8-17 10:40
真架

真㗎
本來張圖應該係兔媽媽幫兔仔扣杉鈕?哈哈
ccmoon
|
chocola 發表於 18-8-17 11:28
真㗎
本來張圖應該係兔媽媽幫兔仔扣杉鈕?哈哈

好慘呀兔媽媽
days.bb
|
我就讀完n5 仲係好唔掂
ccmoon
|
days.bb 發表於 18-8-17 11:43
我就讀完n5 仲係好唔掂

我响工聯會讀完初班出黎讀中班,應該搞唔掂要留班
calvin1230hk
|
廷廷媽 發表於 18-8-17 09:47
我地中國人學對漢字果PART唔難, 要記個字既平假名比較難, 因生字中間係有D促音同 ...

我反而覺得 平假名 比較易,當加入片假名果陣,真係花好多時間去死記。
其實學外語,都係多聽多講多寫,最快嘅方法就係去當地。