想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我amh0.4x, 有術後肌奮翻發,仁安周醫生話會用高劑量針劑谷卵,谷到5粒已經叫好好;就算谷大肌瘤都唔擔心得咁多;

但送子鳥我做過香港諮詢,話佢地對低amh促排係會用最溫和方式,甚至只靠口服藥物希望谷少少優質卵去受精,佢地網頁都寫「卵巢衰退、卵子存量極低者,在強刺激的促排藥物刺激下,當週期可能會有優勢卵泡數量增加同時䧳激素濃度上升,但往往真相是“召喚原本走向淘汰的不良卵子回到發育行列”,致使“取不到卵子的空卵泡、不良卵子或卵子不成熟”的意外出現。反之,若採取自然週期或是微刺激促排,即是單純以內生性“濾泡刺激素”或利用口服排卵藥,誘導小卵泡先經過一番內部競賽,使最好的一顆或二顆卵泡勝出、繼續發育,較能取到“可用”的成熟卵子。」
同埋有可能要我飛多幾轉,希望儲多少少卵先開始植入

請問咁低amh,用邊個方案好啲?邊個會易啲成功?好confuse, 唔計送子用d5仁安用d3胚,連促排方案都咁大分別?

請問仁定送會大希望啲?文長,抱歉

大宅

dunuknow_ww 發表於 18-8-17 09:35
我amh0.4x, 有術後肌奮翻發,仁安周醫生話會用高劑量針劑谷卵,谷到5粒已經叫好好;就算谷大肌瘤都唔擔心得 ...

如果抽幾次会洗好多錢?送子鳥每次打針抽卵幾錢,因为本人都有此問題

洋房

回覆 pongpig 的帖子

我和你現在的選擇情況好相似,相信你都係周醫生吧? 佢放完成個7月假後,進取好多,係唔係都叫人開針

別墅

yau-yau 發表於 18-8-17 12:01

我和你現在的選擇情況好相似,相信你都係周醫生吧? 佢放完成個7月假後,進取好多, ...

咁進取即係好唔好?我驚進取得濟蹝錢

別墅

pongpig 發表於 18-8-17 10:45
如果抽幾次会洗好多錢?送子鳥每次打針抽卵幾錢,因为本人都有此問題

要返去睇返

洋房

回覆 dunuknow_ww 的帖子

我和你現在的選擇情況好相似,相信你都係周醫生吧? 佢放完成個7月假後,進取好多,係唔係都叫人開針

洋房

咁既情況強行開針,我怕刺激到佢過敏反應,中途都要停藥,又怕即使成功取卵,都要再做多腹腔鏡除瘤

別墅

yau-yau 發表於 18-8-17 12:19

咁既情況強行開針,我怕刺激到佢過敏反應,中途都要停藥,又怕即使成功取卵,都 ...

係喎咁周醫生又無將呢個可能有的後果話我知⋯
點選擇好

大宅

個人覺得溫和方案會好d, 一來你有個瘤,冇人知刺激完會點。過度刺激後都未必合適即時放胚胎,又要休息一輪,好似好傷元氣

別墅

回覆樓主

請問大家意見⋯求指教
祝大家都順利

複式洋房

我amh0.5, 之前有肌瘤及朱古力瘤,我係威院私家做過2次IVF, 都係用高劑量針劑谷卵,第一次抽到1粒, 第二次抽不到。

7月去咗王家瑋做IVF, 他建議自然抽卵及儲卵,我只係打咗二日針, 最後抽到3粒,雪了2粒DAY3。現在諗住抽多一次卵,才放胎。我自己覺得AMH低卵少, 用自然抽卵及儲卵方法會較好,我自己高劑量都谷[size=16.6667px]不[size=16.6667px]到多卵,而且你有個瘤,過度刺激可能[size=16.6667px]谷大過[size=16.6667px]瘤及傷身

大宅

Poohpooh2018 發表於 18-8-17 15:11

我amh0.5, 之前有肌瘤及朱古力瘤,我係威院私家做過2次IVF, 都係用高劑量針劑谷 ...

你雪了2粒D a y3,咁另一粒呢?但我都係瑋哥做但又無叫我儲卵,我只得一粒直接植入但失败了

複式洋房

另一粒不受精。係呀!可以儲卵先植入

大宅

Poohpooh2018 發表於 18-8-17 22:57

另一粒不受精。係呀!可以儲卵先植入

你係王医師对嗎?是否一開始就決定儲卵方案,另外打兩日針,份量打多少呀?但我初診係睇謝医師佢又没有建议我这方案,打左8日針最后得一粒成熟我真係好失望。
咁你打算打多幾次針才植入?如果这方案咪洗多好多錢,因为抽卵也6萬台币一次。

別墅

Poohpooh2018 發表於 18-8-17 15:11

我amh0.5, 之前有肌瘤及朱古力瘤,我係威院私家做過2次IVF, 都係用高劑量針劑谷 ...

多謝分享,聽完你咁講我都係卜埋瑋初診,睇黎我都係選溫和方案好啲

別墅

pongpig 發表於 18-8-18 08:48
你係王医師对嗎?是否一開始就決定儲卵方案,另外打兩日針,份量打多少呀?但我初診係睇謝医師佢又没有建 ...

我下個月去瑋初診呀,送子鳥都係建議儲多啲卵先植入,講明洗費係會大啲,因為飛台次數同抽卵次數都比人多

複式洋房

是的,AMH低卵少,用溫和方法比較合適

複式洋房

是的,我睇王家瑋醫師。我一開始已決定用儲卵方法。我用了Merional 225iu。我會抽多一次就值入。儲卵會抽多一兩次係會用多d錢。

別墅

Poohpooh2018 發表於 18-8-18 12:44

是的,我睇王家瑋醫師。我一開始已決定用儲卵方法。我用了Merional 225iu。我會抽多 ...

請問你係抽兩次?暫時用左幾錢?又預算多少?
暫時請假方面點預算?唔好意思問咁多⋯
我諗我下月初診完佢報咩價我都會拎埋針藥,唔想再蹝時間
希望你順順利利

複式洋房

我抽咗一次卵,用了約11萬台幣(包2萬幾台幣雪胎費),預計再用多14-5萬抽多一次卵及放胎費。

第一次初診(攞埋針藥),開針後day 10返去回診,照下有幾多卵泡,決定幾時抽卵,第3次抽卵,第4次放胎

我覺得只係抽卵早一日住一晩及放胎多留一兩日休息,其他都可以即日來回,不過視乎你有幾多假期。

[size=22.66666603088379px]祝你順順利利及祝好孕!

首頁

尾頁

跳至