我有藉口食多 d 雪糕喇~~~

miriam
|
各位, 請提供好味既低卡雪糕牌子畀我喇~~

你要知:食雪糕可減肥? 嚴守3招愈食愈瘦

夏日炎炎,吃清新冰涼的雪糕實在是最好不過的事。然而,多吃雪糕會「壞肚皮」,亦會「肥肚皮」。到底可否吃雪糕一邊消暑,一邊減磅?市面上推出各種低卡雪糕,標榜「低脂低糖好健康」;網上亦流傳「卡路里減肥法」,可按每人身體的「基礎代謝率」,在卡路里攝取上限進食雪糕「放題」。這樣真的可以減肥嗎?營養師就教大家只要嚴守3大原則就可食得安心。

第一招:選低卡雪糕

「雪糕肥嘅地方其實係在於所用嘅忌廉,而愈多忌廉,飽和脂肪酸就愈高,從而令膽固醇增加,提高患上心血管毛病嘅風險。」Nutri Life 營養顧問中心註冊營養師謝詠瑩(Gloria)指出,雪糕內的糖亦是增肥元兇。因此,市面上的低卡雪糕、乳酪雪糕,會減少使用忌廉及糖,有些甚至會用天然果糖代替,相對上比較健康。

第二招:計算卡路里減肥

網上流傳「卡路里減肥法」,即是按年齡、性別、身高、體重及日常運動量而得出的「基礎代謝率」而得出當日可進食的卡路里上限。例如一名25歲,身高160厘米及體重約65公斤,一星期會進行1至3次運動的女士,其基礎代謝率約為2000卡路里。若果她希望一星期可減去0.5公斤的體重,應每天減少攝取500卡路里。換言之,只要每天只攝取1500卡路里,即可減去體重。

按以上的「卡路里減肥法」,如果全天只吃合共1500卡路里的雪糕,又能否減重呢?Gloria笑言:「其實係可以,但係我哋真係唔建議,減到磅唔代表健康。」她表示,雖然按道理,這樣做確是能夠減重,「但係你個人會愈減愈殘,長遠嚟睇身體好多指數都會超標,仲會搞到營養不平衡。」

她解釋,減重的時候,所攝取的卡路里分量很重要。「如果食嘅卡路里係少過身體所消耗嘅,你就會輕啲。」但若進食的食物過於肥膩,或是營養不均的話,會令人膽固醇及三酸甘油脂增高,增加患心血管疾病和糖尿病的風險。同時,亦會出現便秘、流失肌肉、面色變差的情況,「個人望落去都會冇咁精神!」

Gloria強調,減重應同時達到身心健康,心理上的滿足同樣重要。「我就會建議,一日可以食嘅卡路里當中約1成,即100至150卡路里係『Fun Food(令自己開心的食物)』!」這樣可以不會過份壓抑,自責,反而會更易達到目標。

另外,現時市面上仍有不少「低卡」選擇,營養師便建議,「例如有紅豆雪條、橙汁冰雪條等果汁雪條,脂肪含量都比較低,不過糖分就相對較高,但都係低卡之選。」她建議,每次進食雪糕的卡路里應在150至200之間,同時飽和脂肪須低於10克,糖亦不應多於20克。

第三招:自律最緊要

如果在市面上無法挑選適合的雪糕?Gloria建議更可自製雪糕及雪條。「例如將香蕉雪冰,加可可粉、玉桂粉等自己鍾意嘅口味,用攪拌機攪和,口感有啲似雪糕,但就冇忌廉雪糕咁高卡同高脂。」雪條則可用模具,加入乳酪、低糖果醬、少量蜜糖和士多啤梨等,雪凍成低卡乳酪雪條。
魚兒小寶貝
|
Sorry 呀,睇完等於冇睇
esmehouse    發表於 18-8-17 11:56
laing0722
|
吃太多冰品 對女士唔好,身體會自行製造一層脂肪保護子宮,幫佢保溫。然後會成為女人天敵大肚腩。
miriam
|
laing0722 發表於 18-8-17 10:08
吃太多冰品 對女士唔好,身體會自行製造一層脂肪保護子宮,幫佢保溫。然後會成為女人天敵大肚腩。
...
唔係化, 我個肚腩已經似有左四個幾月............再大........人地問我幾時生得點答好

laiyee6121
|
魚兒小寶貝 發表於 18-8-17 10:05
Sorry 呀,睇完等於冇睇

tsung
|
miriam 發表於 18-8-17 10:09
唔係化, 我個肚腩已經似有左四個幾月............再大........人地問我幾時生得點答好

...

calvin1230hk
|
支持你!
happybebebe
|
食咗先算
miriam
|
calvin1230hk 發表於 18-8-17 12:18
支持你!
咁就快快報料邊隻係低脂又要好味, 我最愛係比利時朱古力

miriam
|
happybebebe 發表於 18-8-17 12:44
食咗先算
我既宗旨亦係格言

|
miriam 發表於 18-8-17 14:22
咁就快快報料邊隻係低脂又要好味, 我最愛係比利時朱古力

我懶,又放縱,7仔邊樣特價就算。
Mm233
|
篇文好奇怪

「雪糕肥嘅地方其實係在於所用嘅忌廉,而愈多忌廉,飽和脂肪酸就愈高,從而令膽固醇增加,提高患上心血管毛病嘅風險。」Nutri Life 營養顧問中心註冊營養師謝詠瑩(Gloria)指出,雪糕內的糖亦是增肥元兇。因此,市面上的低卡雪糕、乳酪雪糕,會減少使用忌廉及糖,有些甚至會用天然果糖代替,相對上比較健康。

低卡不等於低糖!

miriam
|
calvin1230hk 發表於 18-8-17 14:27
我懶,又放縱,7仔邊樣特價就算。
邊間有特價會有專人通知, 我去就我畀錢咁囉

miriam
|
Mm233 發表於 18-8-17 14:28
篇文好奇怪

「雪糕肥嘅地方其實係在於所用嘅忌廉,而愈多忌廉,飽和脂肪酸就愈高,從而令膽固醇增加,提 ...
唔好深究喇, 畀我有個超口既藉口去食雪糕喇

|
miriam 發表於 18-8-17 14:35
邊間有特價會有專人通知, 我去就我畀錢咁囉

太幸福了
miriam
|
calvin1230hk 發表於 18-8-17 14:36
太幸福了
好似食得最少既係我囉

|
miriam 發表於 18-8-17 15:24
好似食得最少既係我囉

Poyau
|
食得是福
DoReMi媽媽
|
就咁睇標題,我以為你剥咗牙 以前剥完牙就有得食雪糕