純討論:獨子獨女

sam/josh
|
獨子獨女,結婚後會生幾個既,多吾多?
李露眉
|
睇餸食反,邊話唔埋
美之選468
|
sam/josh 發表於 18-8-17 10:45

我對阿仔說"你第日結婚可以選擇不生or領養也可以"
Flovena
|
我老公獨子, 我地唔生
spikenard
|
我同我b女講,第時我個孫你個b我唔會湊,生唔生自己湊得掂先好生,我唔會湊
sam/josh
|
美之選468 發表於 18-8-17 10:48

佢點答你?
sam/josh
|
Flovena 發表於 18-8-17 10:50
我老公獨子, 我地唔生

why?
美之選468
|
sam/josh 發表於 18-8-17 10:54
佢點答你?

佢點頭而己。
asa2012
|
每人想法不同,我有朋友嫁獨子,講明要生2個,真係生了1仔1女。
sam/josh
|
spikenard 發表於 18-8-17 10:52
我同我b女講,第時我個孫你個b我唔會湊,生唔生自己湊得掂先好生,我唔會湊
...

咁係環境吾同左。
sam/josh
|
asa2012 發表於 18-8-17 10:56
每人想法不同,我有朋友嫁獨子,講明要生2個,真係生了1仔1女。

可能怕悶,一係吾生,一係起碼生2個
Ashleycorina
|
asa2012 發表於 18-8-17 10:56

係,每一個人想法好唔同,
我有幾個好朋友是獨女,唔生小朋友。
有幾個朋友是獨子/女,佢哋最少生兩個㗎
wonghiuyeezozo
|
美之選468 發表於 18-8-17 10:48

我同女講 你可以成世唔結婚 就算有左 都唔應該逼自己結婚
mama01
|

朋友自己係獨女,好悶,無人分擔養父母既重擔,婚後生兩個。

另一個就大家庭中排中間,話太多兄弟姊妹,有個仲超麻煩,自己只生一個。
11B
|

關咩事!正常人睇自己心理同經濟條件去考慮生,不負責任或有目的嘅人任何情況下不停生!
esmehouse
|
我係獨生女都只係生一個
laiyee6121
|

一子,我話生唔生自己決定,自己開心就好
|
我自己獨女,無兄弟姊妹,未結婚就念住一定要生兩件,一個太悶~剛好遇到我先生,理念相同,如願有兩個小朋友~
tsung
|

每人環境不同,不一而足
miffyumiffy
|
我獨生女都係生一個

生幾多個係睇個人經濟能力,時間分配, 照顧安排