同事去完旅行分派小食

唔好煩我
|
我係素人,家人都少食零食,所以基本上次次d小食都放喺度唔食好嘥。

請其他同事佢地因爲都有,亦唔係話好特別嘅小食想要多d,所以通常比人都唔會要。

有時想話唔要,又要解釋點解,一句話自己唔食零食又好似好倔。

昨日一日已經有3塊餅,2粒糖,2件朱古力,一包草餅。早幾個月儲咗一罐仔,全部掉曬

大家有咩建議?
ansonbbb
|
唔好煩我 發表於 18-8-17 10:51
我係素人,家人都少食零食,所以基本上次次d小食都放喺度唔食好嘥。

請其他同事佢地因爲都有,亦唔係話好 ...

唔買又唔得。請人食啦
艾菲BB
|
如果有同事派手信比我,唔岩食我都會照收,之後私底下比其他同事(frd底),通常其他同事都會要架喎
gracelam
|

送比人食, 袋起手袋, 見到鄰居有小朋友送比佢食, 或可以送比樓下食蕉叔叔等等。。。
newspaperhang
|
我係收左俾老公食
龍蝦
|

請看更/鄰居食,keep 住又唔食,最後丟咗佢好浪費

MKma
|
掉咗啲食物頗浪費喎!我就一定會帶返屋企俾c6或阿仔食。
不過有一次我阿哥去台灣買咗啲薑母糖磚(唔記得真正是乜嘢名),我怕燥熱同怕辣,放在一邊唔記得咗,執櫃時才發現過了期,就要忍痛掉咗佢。
無話可說
|
比看更,比仔女,一番心意唔會掉
siumak
|

我都好多無食﹐
有時接囡放學帶去俾佢食﹐
細細包又唔係多﹐
但佢食在好開心。

tell-me-y
|

why you throw away ? you can give to others, as JM said.

tsung
|
可以轉贈他人
壞蛋獎門人
|
草埋一堆送比人,Facebook 有個叫食物放提,好多人成日free食物,唔好浪費
parrot1208
|
我都有呢個問題... 身邊朋友成日飛, 家中零食手信永無止境。
QY08040408
|
我樓下個看更俾乜佢,佢都好樂意接收
終極熊貓
|
好浪費
洛婷
|
壞蛋獎門人 發表於 18-8-17 15:18
草埋一堆送比人,Facebook 有個叫食物放提,好多人成日free食物,唔好浪費
...

唔好儲埋一埋先送出去,
其實又唔係多,
請同事請樓下看更都ok ,

因為有 d 手信個到期日好短,
由其係日本 ,
拆開包裝過咗期都唔知
Poyau
|
轉贈
catvv
|

放出去水吧請其他人食啦~
winner128
|
你掉左咪仲晒野,人家俾你就解釋一次啫,下次人家知你唔食零食就唔會預你架啦,你公司唔會有幾仟人派手信嘛。
|
艾菲BB 發表於 18-8-17 11:07
如果有同事派手信比我,唔岩食我都會照收,之後私底下比其他同事(frd底),通常其他同事都會要架喎
...

我乜都收左先
人地一番心意
唔啱再轉贈