自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請分享,謝謝

男爵府

唔好,我女由4歲開始驗眼,次次話只得50度bb遠視,眼睛沒問題
但今年13驗突然話有300度遠視,錯過左8歳前治療,問佢地點解之前咁多次驗眼都驗唔到,佢地解釋唔到
我轉去理工大學入面驗,視光師一定驗到遠視無理由咁多次先驗到。

wcpcelia    發表於 18-8-17 16:42

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

EMINGT 發表於 18-8-17 13:13
唔好,我女由4歲開始驗眼,次次話只得50度bb遠視,眼睛沒問題
但今年13驗突然話有300度遠視,錯過左8歳前治 ...

水晶宮

差好遠,咁你女小學個時無話睇唔清楚?

男爵府

沒有看不清的

大宅

又會咁突然既? 即係12 歲驗時都話無事,到13 歲突然發現加深了很多? 會否與發育有關?

大宅

請問8歲前可以點樣治療?

男爵府

理工大學視光師話八歲前可以帶眼鏡矯正
理工大學視光師話遠視係唔會突然間加深,小朋友本身就有遠視但係隨着年紀增長會慢慢少,取而代之嘅就可能會近視
咁啱我嘅小朋友去咗學童檢查我同姑娘講呢件事佢哋安排左我去睇政府嘅視光師,佢哋都話如果小朋友有遠視一定一睇就認得出冇理由咁大個先會驗到
因為如果小朋友有遠視眼球嘅長度係會短啲嘅,所以一定係睇得出嘅就係唔明點解咁多年都話佢冇事

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 EMINGT 的帖子

你意思是否每半年在polyvision驗眼,但都驗唔到有問題?另外每年學生健康服務檢查都有驗眼,也驗不出來嗎?

男爵府

Poly vision每年驗一次的,是一直都話沒問題
學童健康檢查只是簡單的檢查其實係唔會驗到有冇遠視嘅,只有明顯的他們才驗到

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

比多個選擇你,明愛寶血

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮理工大學或眼科醫生

大宅

回覆樓主

吾好,好求其

子爵府

回覆樓主:

上個月去左poly驗,第一次去,
感覺都好專業唔算求其

大宅

Poyau 發表於 18-8-18 00:23
考慮理工大學或眼科醫生

理工大學點book,有電話、網址嗎? 想帶小朋友去驗。

寶石宮

2023年兔年勳章

sun329shine 發表於 18-8-18 07:28
理工大學點book,有電話、網址嗎? 想帶小朋友去驗。

以下網頁有理大眼科視光學診所聯絡資料

https://www.polyu.edu.hk/so/patients.php?lang=tc&pageid=286&dispmode=1

大宅

請問你去邊間polyvision 分店驗得唔好呢? 我仲book左銅鑼灣個間9 月去同老人家驗眼,因為佢地可驗埋糖尿眼等一般眼鏡店沒有呢, 太古個間唔知又好唔好呢?

大宅

回覆樓主

唔好,千祈唔好去。我之前被誤導了。
和Polyvision 理工大學就完全不一様㗎,理工大學的polyvision就好好喇。
利申:兩間都去過

wcpcelia    發表於 18-8-19 10:37

男爵府

我沙田尖沙咀都驗過

男爵府

回覆樓主:

我去過銅鑼灣間,佢地俾個靚妹同我個囡驗,幾個月相差成百度。唔知係我囡問題定佢哋驗有問題,又 hardsell 佢哋好貴副鏡片,感覺唔良好

首頁

尾頁

跳至