自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

miriam 發表於 18-8-17 14:06
衰仔舊年 11 月走左喇, 佢真係好抵死, 沖涼剪指甲就會勁鬧我

我之前有諗過養,無論問vet同朋友都話佢地好易病死,所以唔敢養不過你同佢有美好回憶,我都試過有衰仔走左

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-17 14:11
我之前有諗過養,無論問vet同朋友都話佢地好易病死,所以唔敢養:bashfu ...
衰仔 4 歲幾先走

呢兩年既刺蝟好多都係近親繁殖, 變左病痛特別多, 亦無我地個 d 養得咁耐.

有朋友隻刺應該 6 歲幾, 小毛病當然會有, 都叫做健康

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

王國教室勳章

miriam 發表於 18-8-17 14:17
衰仔 4 歲幾先走

呢兩年既刺蝟好多都係近親繁殖, 變左病痛特別多, 亦無我地個 d 養得咁耐.

原來係咁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-17 14:21
原來係咁
細想下邊有咁多刺蝟去交配繁殖, 最早個一批發揚光大, 之後一路繁殖落去, 當中有幾多以為無問題, 實質上上兩三代可能係同胎, 咁又要交配下.........咪搞到咁囉......

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

王國教室勳章

miriam 發表於 18-8-17 14:24
細想下邊有咁多刺蝟去交配繁殖, 最早個一批發揚光大, 之後一路繁殖落去, 當中有幾多以為無問題, 實質上上兩 ...

可憐

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我隻龜都係無啦啦怪叫,但應該唔係病

珍珠宮

王國教室勳章

good_pig 發表於 18-8-17 14:35
我隻龜都係無啦啦怪叫,但應該唔係病

Just wanna say Hi

王國長老

Ashleycorina 發表於 18-8-17 14:28
可憐
早幾年養得最多 exotic 時, 出入診所機會亦多, 有位助護同我好好傾, 都講左好多現存問題囉.

珍珠宮

王國教室勳章

miriam 發表於 18-8-17 14:38
早幾年養得最多 exotic 時, 出入診所機會亦多, 有位助護同我好好傾, 都講左好多現存問題囉.

...

謝謝你分享,我更加唔敢養

王國長老

miriam 發表於 18-8-17 14:38

...

衰仔米通

珍珠宮

三棵樹 發表於 18-8-17 12:47
鹽蛇都會叫,仲好嘈

原來半夜吵醒我的昆蟲聲音是鹽蛇聲!我從來不知道鹽蛇會叫的。

最近晚上經常聽到很吵的昆蟲聲音,但是一直沒看到什麼特別的昆蟲,只是有一晚看到牆上有一條鹽蛇。幸好我不怕鹽蛇。

難怪前幾個月家裡有蚊,最近家裡沒有蚊。

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-17 11:41
我妹成日夜晚响屋企聽到怪聲,聽咗好多晚,d聲又似拍打嘢又似叫聲,好複雜,仲越來越多越來越大聲......

...

係ka,我去朋友屋企真係以為有阿飄,原來有d類似四腳蛇的會叫ka

男爵府

平平常常 發表於 18-8-17 17:26

最近晚上經常聽到很吵的昆蟲聲音,但是一 ...

係啊!初頭都唔知係乜叫,有次望佢擘大口又有聲出,先知喺度叫 !
仲叫到鬼咁大聲,有時都好嘈 !
但係又咁講,我喺屋企無見過曱甴,唔敢話無,起碼無走出黎,我覺得曱甴恐怖過鹽蛇,鹽蛇見人會雞咁腳走,唔會飛撲埋黎先

子爵府

回覆樓主:

我d烏龜都好嘈架,除左係咁拍打個缸,佢地仲玩跳水,一係爬上石頭跳落黎,一係爬係另一隻個背脊跳落黎,好嘈架!但睇住佢地又好得意

珍珠宮

王國教室勳章

miriam 發表於 18-8-17 14:43
衰仔米通

好得意,真係好衰仔

珍珠宮

王國教室勳章

平平常常 發表於 18-8-17 17:26

最近晚上經常聽到很吵的昆蟲聲音,但是一 ...

食蚊食到好嘈

珍珠宮

王國教室勳章

boboblublu 發表於 18-8-17 17:36
係ka,我去朋友屋企真係以為有阿飄,原來有d類似四腳蛇的會叫ka :happ ...

我屋企就有隻,但佢叫得唔大聲同我以前去旅行聽過所做知係佢叫。
我妹剛剛老公出trip佢一個人就嚇餐飽佢幾隻咁叫係

珍珠宮

王國教室勳章

三棵樹 發表於 18-8-17 17:43

係啊!初頭都唔知係乜叫,有次望佢擘大口又有聲出,先知喺度 ...

同意啊,其實佢地好怕人㗎。我有次响屋企見到一大一小,我開燈見到,佢哋超快走

子爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-17 11:41
我妹成日夜晚响屋企聽到怪聲,聽咗好多晚,d聲又似拍打嘢又似叫聲,好複雜,仲越來越多越來越大聲......

...

LOL

珍珠宮

王國教室勳章

MSAA 發表於 18-8-17 17:47
我d烏龜都好嘈架,除左係咁拍打個缸,佢地仲玩跳水,一係爬上石頭跳落黎,一係爬係另一隻個背脊跳落黎,好 ...

佢哋真係好得意㗎,我好鍾意睇佢地爬上來曬太陽,好寫意又得得戚戚咁slide/半跳入水,係啊拍水有時有聲㗎!
最開心佢聽到係我/老公會立即捐出來望我地
但如果係我仔女/其他人係唔現,可能覺得佢地嘈

首頁
23456...7

尾頁

跳至