求....電腦達人幫忙

bkfans123
|
在政府網頁download左PDF表格填寫, 但只能輸入英文, 不能輸入中文字, 請問知吾如何解決?謝謝
Yubi.T
|
也許要print 去另一個 pdf 檔再處理先得
bkfans123
|
Yubi.T 發表於 18-8-17 12:05
也許要print 去另一個 pdf 檔再處理先得

請問可如何轉?
TinyTomato
|
有冇下載 pdf 個 URL ?

bkfans123 發表於 18-8-17 11:46
在政府網頁download左PDF表格填寫, 但只能輸入英文, 不能輸入中文字, 請問知吾如何解決?謝謝
...

knifesheep
|
...

咩 department ? 咩 Form ?

可能中文係另一個 PDF 。

bkfans123
|
TinyTomato 發表於 18-8-17 12:08
有冇下載 pdf 個 URL ?

請問什麼是URL ?謝謝
Rilakkuma12
|
可能要下載字型,佢應該有連結比你
bkfans123
|
knifesheep 發表於 18-8-17 12:15
咩 department ? 咩 Form ?

可能中文係另一個 PDF 。

應該吾會,我見個樣本可中英字都有填寫,
係報小型工程表格
bkfans123
|
Rilakkuma12 發表於 18-8-17 12:34
可能要下載字型,佢應該有連結比你

我找不到有連結
tkop
|
...

你用咩輸入?
bkfans123
|
tkop 發表於 18-8-17 12:50
你用咩輸入?

倉頡及速成都試過
Yubi.T
|
Andriod 手機有個 Adobe fill & sign, 可以處理到,但素質有 d 差
Yubi.T
|
bkfans123 發表於 18-8-17 12:48
係報小型工程表格

https://www.bd.gov.hk/chineseT/forms/form_mw.html

係咪呢 d?
BK2002
|
bkfans123 發表於 18-8-17 12:48
係報小型工程表格

屋宇署? 我見佢網站話要下載Adobe Acrobat Reader, 你電腦有無裝?

"請下載Adobe® Acrobat® Reader以閱讀可攜式文件格式檔案。"

https://www.bd.gov.hk/chineseT/forms/form_mw.html

我試過打開.pdf 檔可以直接填中文或英文...

bkfans123
|
Yubi.T 發表於 18-8-17 17:03

係咪呢 d?

是的
bkfans123
|
BK2002 發表於 18-8-17 17:07
屋宇署? 我見佢網站話要下載Adobe Acrobat Reader, 你電腦有無裝?

"請下載Adobe® Acrobat® Reader以 ...

我係屋企的電腦都係可打中英文的,係公司就打吾到中文,咁樣應該係公司部電腦software有問題了