6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

6個月就開始試固體喇,10個月已經學會咀嚼。

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-19 14:07
我bb10 個月已經代3餐。
睇過你好幾個post. 你對孖B好食得喎. 我想問下孖B對上係咪已有哥哥/姐姐? 你係點樣決定加到3餐比BB? 我暫時都2固3奶, 感覺上我BB仲係有少少依賴奶, 係佢主要食糧, 佢有時唔鍾意食某餐固, 餵奶佢先肯食.

水晶宮

Rurukuma 發表於 18-8-23 10:37
睇過你好幾個post. 你對孖B好食得喎. 我想問下孖B對上係咪已有哥哥/姐姐? 你係點樣決定加到3餐比BB? 我 ...

無呀孖b係第一胎。

我跟外國果d加固食譜同guideline 。

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-23 11:54
無呀孖b係第一胎。

我跟外國果d加固食譜同guideline 。
請問guideline係點? 我以為1歳先3固.

男爵府

2024年龍年勳章

我女九個月又系唔食固,嚴格講系唔食🥄餵的固,手揸就食,急都冇解,迫唔到,只能隨佢,自己揸住菜心,豆角,面包,饅頭,番薯食幾多算幾多了,身體細粒點,但發展0k,順其自然啦,唔比壓力自己,否則會傻😜

水晶宮

Rurukuma 發表於 18-8-24 12:37
請問guideline係點? 我以為1歳先3固.

I follow this book mainly

6-7 months 一個stage
7-9 months 一個stage
Etc....

Target 係一歲可以坐埋一齊食family meal 咁。

大宅

heidisooo 發表於 18-8-17 12:32
囡囡而家十個月又唔肯食粥又唔肯食糊仔,糊仔食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,有冇問題架…?
...

我仔都係唔食糊仔 一啖都唔食
煲粥由5個月煲到6個幾月日日都唔食
自從燉粥開始就食了⋯

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-24 17:16

wah.. thanks!! 我想問下BB食既greek yogurt 同 oatmeal, 係咪大人食嗰啲就可以啦?

同埋想問下咁你係幾點餵奶(幾安)同幾點餵呢三餐呢?

禁止訪問

水晶宮

Rurukuma 發表於 18-8-27 15:46
wah.. thanks!! 我想問下BB食既greek yogurt 同 oatmeal, 係咪大人食嗰啲就可以啦?

同埋想問下咁你係幾 ...

我係比大人果d
full cream natural flavor
Oat meal 比rolled oats

6安奶,起身,3:30pm 同訓前

別墅

囡囡而家十個月又唔肯食粥又唔肯食糊仔,糊仔食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,有冇問題架…?
...

唔好太大壓力 我仔而家十個月佢先開始肯食固體 原來就系隻匙羹 加油阿 放鬆心情 唔介意我地可以交流下

子爵府

回覆 heidisooo 的帖子

我個女八個幾月又係咁,嘗試用唔同食物煲粥同溝糊,但都唔係好肯食,我都好苦惱.......

別墅

kawai.kary 發表於 18-9-2 23:14
唔好太大壓力 我仔而家十個月佢先開始肯食固體 原來就系隻匙羹 加油阿 放鬆心情 唔介意我地可以交流下
...

關匙羹咩事?

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-9-6 15:19
回覆 heidisooo 的帖子

我個女八個幾月又係咁,嘗試用唔同食物煲粥同溝糊,但都唔係好肯食,我都好苦惱... ...

我個女8個月大,6個月開始食糊仔,一路識得好地地,但呢2個week唔肯食試過餵粥仔更加唔鍾意,有時食到喊,我都好苦惱

複式洋房

...

會唔會中意食杰啲呀?可以比啲爛飯佢試下

子爵府

回覆 muicy 的帖子

我個女都係開始食糊時ok,之後便秘,疴到之後就變得食得差,不過我個女由一開始食奶就食得差,唉。。。咁耐以來,未試過一餐奶過六安

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-9-10 22:28
回覆 muicy 的帖子

我個女都係開始食糊時ok,之後便秘,疴到之後就變得食得差,不過我個女由一開始食奶就 ...

我嗰個都係,通常4-5安,仲要1日3餐奶咋,但佢都長肉就無刻意要佢增食,係而家食固識得差驚渠跟唔上個咀嚼程度同營養
不過今日我地估佢吽上面2隻牙,所以唔乜肯食野,希望陣係吽出我快啲出咗食返野啦

大宅

puppydingo 發表於 18-8-24 17:16

請問這本書在那邊買到? thanks!

水晶宮

1882 發表於 18-9-18 22:18
請問這本書在那邊買到? thanks!

amazon

首頁

尾頁

跳至