自行睡覺

bbfastdcome
|
bb自行睡覺係咪要訓練先會? 定係大大下, 自然會識得唔使哄就自己訓? 我女5個月, 仲要抱住訓
|
回覆 bbfastdcome 的帖子

Hello bbfastdcome, 媽媽可以試吓幫BB建立睡眠常規,有助BB學識自行入睡。瞓覺前約20至45分鐘開始安排一d輕鬆柔和嘅親子活動, 例如沖涼, 按摩, 講故事, 或者放輕音樂等。等佢意識到要慢慢靜落嚟瞓覺。BB有睡意, 可以放佢係BB床, 媽媽可以陪下佢, 輕輕拍佢心口, 同佢傾計/唱歌, 可以安撫情緒, 等佢慢慢瞓架。
ChanChanAgnes
|
bbfastdcome 發表於 18-8-17 12:50
bb自行睡覺係咪要訓練先會? 定係大大下, 自然會識得唔使哄就自己訓? 我女5個月, 仲要抱住訓
...

我覺得要一出世就要調教,狠心d,唔好成日抱,情願喺佢身邊陪佢玩,好過抱住佢。我個b初生時有搵人星期日照顧佢,我就同老公出下街,但每次比人湊完嗰幾日就會失常,扭抱,唔肯自己訓。我地發現姐姐原來係差不多全日睇住電視抱住佢。之後我情願自己辛苦d都要親自湊阿b,要教壞小朋友好易,教好就好難。

你試下搵其他方法哄睡先,例如奶嘴,喺佢身邊陪佢訓,唔好抱佢,慢慢就會習慣。
bchuma
|
bbfastdcome 發表於 18-8-17 12:50
...

我個仔四歲都未可以自行訓覺,係要我陪係隔離,我都想知道點先可以獨立訓覺啦,我仲有個三個月嘅女女,都係抱睡。
sioni
|
我都為呢個問題苦惱中,呀仔抱開訓,又有奶睡習慣,而加六個月,試緊比佢自己訓,已經建立睡前訓覺儀式,佢明白係要訓覺,狂打呵欠...
之後就係要狠心,由佢自己訓,暫時仲未狠心到,今晚繼續...........
有冇人成功到?指教一下...
bbfastdcome
|
sioni 發表於 18-8-17 19:31
我都為呢個問題苦惱中,呀仔抱開訓,又有奶睡習慣,而加六個月,試緊比佢自己訓,已經建立睡前訓覺儀式,佢 ...

我同你一樣
我要做媽媽
|
我覺得要鍛鍊佢架,好似我仔仔咁,訓前我會讀書俾佢聽,營造一個訓覺既氛圍,讀完飲奶奶,然後等佢自行入睡
pineapple_bun
|

我大仔一出院就係自己訓bb房, 放佢落床佢碌吓碌吓就會自己訓. 我哋會熄佢房燈但係唔會黑到無光, 講野聲量同平時一樣. 所以係街放bb車佢都係自己訓. 從來無抱住訓. 而家九歲啦

細果個都係.

bbfastdcome
|
pineapple_bun 發表於 18-8-18 15:02
我大仔一出院就係自己訓bb房, 放佢落床佢碌吓碌吓就會自己訓. 我哋會熄佢房燈但係唔會黑到無光, 講野聲量同 ...

一個人係床到唔會喊?
|
bbfastdcome 發表於 18-8-18 15:13
一個人係床到唔會喊?

唔會呀, 要訓我哋就放佢係佢自己張床, 睇一陣住就會離開佢間房. 佢開頭就自己好快訓著, 大大下自己碌吓碌吓就訓. 但係我同老公無成日抱住bb.

細個果時試過嚇醒會走去我哋房, 我哋同佢傾, 安撫佢一陣就會同佢返佢自己房.
|
講真你(emoji)/抱慣佢訓係好難要佢習慣你唔抱住. 你一係開始就試吓放佢係床但係唔好抱住訓先
haha748494
|
我細B都系需要抱住訓,到依家17個月,9點就放BB系床,調暗燈光,由佢自己玩玩下有時會自行入睡。
Gloria1125
|
bchuma 發表於 18-8-17 18:53
我個仔四歲都未可以自行訓覺,係要我陪係隔離,我都想知道點先可以獨立訓覺啦,我仲有個三個月嘅女女,都 ...

我仔4歲半都未可以自己訓,一定要我陪睡,依家有個細既個半月,搞到要氹左個大既訓先可以理個細既
GCHK
|
表姊個囡超級乖,由細就自行睡覺
bchuma
|
Gloria1125 發表於 18-8-19 03:10
我仔4歲半都未可以自己訓,一定要我陪睡,依家有個細既個半月,搞到要氹左個大既訓先可以理個細既 :disagr ...

哈哈 大家咁話 如果個大嘅未訓 吵到個細嘅根本訓唔到。一米互相吵斗吵 頭痛
RubyYu07
|
我個仔四歲都未可以自行訓覺,係要我陪係隔離,我都想知道點先可以獨立訓覺啦,我仲有個三個月嘅女女,都 ...

咁講既話,我仔三歲半都係未能自行訓覺,只不過就能自己入睡。
hamsterma
|

我都女都係要我係隔離先的
bchuma
|
RubyYu07 發表於 18-8-25 15:46
咁講既話,我仔三歲半都係未能自行訓覺,只不過就能自己入睡。

自己入睡從小都會,就係要陪伴
bchuma
|
hamsterma 發表於 18-9-13 13:13
我都女都係要我係隔離先的

係咯。總之你唔訓佢唔訓
RubyYu07
|
bchuma 發表於 18-9-14 14:42
自己入睡從小都會,就係要陪伴

一樣情況啊,反而隔離一定要有人囉