你會點教仔女唔好掛住玩手機?

Venom
|
如題
終於開到啦
|
多啲帶出街去玩,唔好hea係屋企玩電話打機,少左玩習慣左,自然就少左再話要玩
Venom
|
回覆 終於開到啦 的帖子

但係好多朋友仔女已經好早玩緊手機點算好?
SJ6
|
熄data,熄wifi

wesleypp
|
以身作則 同佢地玩下其他野/ 睇下書
rachel_tim
|
自己大人唔迷手機, 同細路互動多啲。
比手機細路都係大人想細路唔好(煩)自己, 如果大人有耐性有心, 就唔會是旦比個電話陪細路長大
|
唔好咁快有第1次,同埋,次次都要有時限,例如一日只可以玩1次,每次10分鐘。
clarawuwu
|
身教。
自己唔好揸住部手機時又叫仔女唔好玩手機,大家一齊唔玩。
定立規則,不過,呢d從小做就得,愈大愈難攪,唯有cut data,set wifi 密碼,轉去出名上網慢既電訊公司。
parrot1208
|
父母都唔好成日拎住部電話, 陪小朋友多d 玩game e.g. uno, 大富翁..... 另外都要帶佢戶外活動。如果唔係長時間係屋企, 都只係睇電視同睇電話。
cindy618
|
首先自己呢
HELRON
|
我都想知
spikenard
|
Venom 發表於 18-8-17 15:00

你朋友仔女以玩機同你的關係……?
馬爾太
|

人哋個仔玩你嗰個又要玩?
mymarigold
|
首先自己唔好玩咁多先, 我係屋企同出街, 都會拎住本書多過手機
yurijm
|

上策當然係培養其他興趣同愛好
玩board game 又得
睇書、講故事又得
落街畫畫寫生又得
做手工又得
要令佢地主動放棄玩手機

但如果上策搞唔掂
中策係多安排不同親子活動、外出活動

最下策係硬生生禁玩手機
小朋友一般越禁玩越想玩
成日都會扭計、發脾氣
甚至破壞埋親子關係

激烈的海狗
|
Venom 發表於 18-8-17 14:27
如題

限時。 唔聽就收埋 唔會比佢揾倒
maymay220hk
|
有限制返學 星期一至四冇得玩電子產品
星期五至日卑玩、條件系要完成晒功課
六、日我放假會捉2個仔仔戶外活動
安排行山、踩單車、沙灘游水
培養佢地對運動興趣、
自然吾會沉迷
Fishqqma
|

人哋小朋友玩,就代表你個小朋友要玩?
Poyau
|
身教
kk80400
|
Venom 發表於 18-8-17 14:27
如題

我係淨係放假玩,如果要默書或者有d野要佢完成的話,仲要佢地先完成完先可以玩

佢地因爲要玩,默書速度奇快,又或者完成我要佢地做嘅事都奇快架