街市的肉檔

听雨眠
|
街市裝修之後,有了冷氣,肉反倒更不新鮮。牛肉注了好多水。豬肉每次買的時候,燈下很新鮮,買回去都是灰白色。姐妹們,你們區的街市正常嗎?
cathy-tse
|
听雨眠 發表於 18-8-17 14:41
街市裝修之後,有了冷氣,肉反倒更不新鮮。牛肉注了好多水。豬肉每次買的時候,燈下很新鮮,買回去都是灰白 ...

係囉所以我從來唔去嗰啲燈照到啲豬肉好新鮮嘅檔口
听雨眠
|
cathy-tse 發表於 18-8-17 14:48
係囉所以我從來唔去嗰啲燈照到啲豬肉好新鮮嘅檔口
最煩是街市只有一家牛肉檔,否則就要走到他區買。街市裝修後,真是糟糕的不得了。
zitzai
|
我樓下係蚊型街市,每樣得 1 檔。檔豬肉肯定打咗水,海鮮 turnover 好細,貴 & 唔新鮮 & 種類少。所以我情願搭一個地鐵站去另外一個大街市買,真係行唔開先會樓下買餸
cathy-tse
|
听雨眠 發表於 18-8-17 14:50
最煩是街市只有一家牛肉檔,否則就要走到他區買。街市裝修後,真是糟糕的不得了。
...

咁你一定要去另外一個街市買或者可以買到靚嘅牛肉地方買
听雨眠
|
謝謝樓上姐妹們教路,以後都盡量去他區街市買餸。
Poyau
|
化裝肉
fitfish
|
大幅加租局住賣流野

是否领X?
緣份了
|
我都覺得而家啲街市整色整水 搞到啲燈光黑黑暗暗 真係唔明設計嗰個做咩要咁樣
听雨眠
|
fitfish 發表於 18-8-17 22:41
大幅加租局住賣流野

是否领X?
裝修之後可以用黑色香港街市的卡儲分,不知是不領X
真是可恨

亂噏24
|
听雨眠 發表於 18-8-18 20:56
裝修之後可以用黑色香港街市的卡儲分,不知是不領X
真是可恨

買嘢儲分,其實是香港街市的大老板向小商戶抽回佣金,又要交貴租、又要抽佣……
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:21
tsung
|
Poyau 發表於 18-8-17 22:29
化裝肉

好恐怖
kwan_0128
|
我情願買超市嘅肉都唔去肉檔比人呃
Poyau
|
tsung 發表於 18-8-18 21:09