申請職津住戶人數問題

sukisa
|
今日打去問,話要報晒屋企住户所有人。我問如果同62,99住,可唔可以唔報佢地,只報我地一家三口做家庭人數。職員話可以,但要書面解釋返點解。
請問有無jm咁做?可以寫乜有說服力的原因唔報佢地呢?
Poyau
|
up
頓頓豬
|
咁妳咩原因唔想寫佢地
yurijm
|
好多人因為咁而唔申請
之前我有睇香討
有個人話自己交極資料都仲要書面解釋乜乜
索性唔申請
果個人形容仲嚴過grant loan
sukisa
|
yurijm 發表於 18-8-18 15:43
好多人因為咁而唔申請
之前我有睇香討
有個人話自己交極資料都仲要書面解釋乜乜

我都有諗過唔申請,雖然肯定自己合資格,就係俾書面解釋度卡住咗
sukisa
|
頓頓豬 發表於 18-8-18 15:38
咁妳咩原因唔想寫佢地

因為關係唔好,唔方便問佢地攞薪金同資產資料
polaris7709
|
解釋只是同住關係,財政,收入支出獨立
kwan1981
|
假設奶奶層樓够大,一家3口暫時同62、99、叔仔或姑奶同住,咁咪要報埋叔仔佢地
sukisa
|
kwan1981 發表於 18-8-19 00:33
假設奶奶層樓够大,一家3口暫時同62、99、叔仔或姑奶同住,咁咪要報埋叔仔佢地
...

似係啦
sukisa
|
polaris7709 發表於 18-8-19 00:07
解釋只是同住關係,財政,收入支出獨立

唔該晒你呀
香印提子
|
我拎左在職份表返黎三個月,馬會户口得十蚊係入面仲未去了解點樣提供証明
sukisa
|
香印提子 發表於 18-8-19 13:01
我拎左在職份表返黎三個月,馬會户口得十蚊係入面仲未去了解點樣提供証明
...

係佢自己查到你馬會户口有錢?但要解釋咩呀。。入錢入馬會買六合彩都有問題?
fuhk
|
sukisa 發表於 18-8-19 22:11
係佢自己查到你馬會户口有錢?但要解釋咩呀。。入錢入馬會買六合彩都有問題?
...

都係資產,要申報
香印提子
|
sukisa 發表於 18-8-19 22:11
...

唔係,我未填未交,係份申請表寫明馬會户口有幾錢都要填埋
sukisa
|
香印提子 發表於 18-8-20 00:33
唔係,我未填未交,係份申請表寫明馬會户口有幾錢都要填埋

咁我要諗清楚仲有咩户口先
鍾太2009
|
我個case同你好似,你吾介意,pm我
sukisa
|