政府請文書助理頂薪2.3萬 中四學歷毋須經驗

mickeyeva
|
大家有興趣就去申請啦, 雖然唔啱某啲BK jm要求, 文員只少幾萬蚊個月

公務員事務局今日(17日)起招聘文書助理(CA),據了解空缺數目達1200個,截止日期為8月30日。

文書助理申請者只需中四學歷,毋須工作經驗,起薪點為13,045港元,之後分9年每年自動增加一個薪級點至頂薪22,865港元。工作包括一般辦公室支援服務、財務、統計、顧客服務及資訊科技支援服務等,獲聘者會被派往不同部門工作。

文書助理累積3年經驗後,如具備助理文書主任要求的學歷,即中學會考5科合格或文憑試考獲5科二級成績,便可報考政府內部試,申請轉職至助理文書主任,如未有相關學歷,則要受聘4年後才可申請轉職,助理文書主任頂薪達30,165港元。

應徵文書助理需接受打字測試,達標準則為中文每分鐘20字、英文每分鐘30字,以及一般商業電腦軟件應用測試,包括Microsoft Office Word 2013及Excel 2013。通過技能測試後可獲安排面試。

good_pig
|
mickeyeva 發表於 18-8-17 15:43
大家有興趣就去申請啦, 雖然唔啱某啲BK jm要求, 文員只少幾萬蚊個月

有幾多真係 中四程序可以爭到入去?
olkan
|
good_pig 發表於 18-8-17 16:31

應該萬中無一吧,連大學生都去考。
yurijm
|

同意
不如政府學下啲中小學咁
公開一下各階層既資歷
中小學都尚且知一間學校有幾多個碩士、博士

我都好想知ACO、CA呢啲工
有幾多中四、中五

she007
|
yurijm 發表於 18-8-17 16:39

同意

其實有,你上網搵下就知。
Pollyowen
|
咪係囉!
starrymama
|
諗返以前幾好, 唔同學歷有唔同工種配套返
Happy0707
|
條件只需中四學歷,但競爭者全部係大學生...
我愛Corina
|
good_pig 發表於 18-8-17 08:31

我朋友上期,都係中五only...得左。
不過佢話做得唔太開心。
yuensiu
|
mickeyeva 發表於 18-8-17 15:43

好多ca都係副學士,大學生
mandy952
|

中五可以,識人會考得幾分都考到
wing421
|
我朋友中5都考到入去
good_pig
|
我愛Corina 發表於 18-8-17 17:17
不過佢話做得唔太開心。

oh..但政府工做得太耐,要轉返出黎都煩
mamasprits
|
年紀大都應該唔得
禁上發言
|
有個朋友中五考到,醒目都好緊要
Koala_Chu
|
我有朋友學歷唔高, 但已考到做緊
losttoa
|
我愛Corina 發表於 18-8-17 17:17
不過佢話做得唔太開心。

人事問題?
YAC0601
|
BK個個話大學畢業幾年一般都三四萬一個月,記住,係一般。呢個政府工頂薪先兩萬幾,呢度唔會有人有興趣
bbkq
|
yurijm 發表於 18-8-17 16:39

同意

新聞有報過吖,我約莫記得ACO係一半大學生,3成大專,2成中五。
she811
|
寫姐中四