自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/223995

今日(17日)下午1時許,清水灣道出九龍方向近白石窩,一輛私家車撞倒一名4歲女童,她更彈飛約十米。女童倒臥地面昏迷不醒,救護員實她當場死亡,女童的遺體由白布蓋着,她慘被撞至內臟溢出。至於女童的母親目擊事件經過,她立即衝上前查看女兒情況,惟她發現愛女返魂乏術,傷心掩臉在路邊痛哭,需由警員安慰。

目擊者:三母子分開過馬路
女童捱車撞 有目擊事件的男村民指,事發時肇事車輛的車速很快,之後就見到女童衝出,她捱撞倒地昏迷不醒。他表示,據知事發時是女童先過馬路,後面的為男童及母親,三個人是分開行,「當時阿媽就(行)在最後,一定無拖住小朋友,嘭一聲之後(女童母親)就衝出去!」

好慘,真係一唔拖實,咁就無左個女。見到都好傷心,RIP

水晶宮

回覆樓主:

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

四歲,點解唔拖住呢

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

R.I.P.

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

別墅

xela 發表於 18-8-17 16:28
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/223995

頭先睇到新聞,好心痛
小朋友一定要拖實

水晶宮

回覆樓主

傷心!母親有點疏忽
自由太多會令世人失去平衡

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

媽媽一定好內疚

伯爵府

2018復活節勳章

唔拖住.....

大宅

對,有點疏忽,初初我以為佢個仔係細佬,所以媽媽先係後面,點知係果仔係7歲....真係點都要教自己個小朋友過馬路一定要拖住,唔可以自己過

禁止訪問

水晶宮

我地外人都好心痛,更何況媽媽,希望大家唔好再提媽媽點解唔拖實啦....
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

kcpak 發表於 18-8-17 16:53
我地外人都好心痛,更何況媽媽,希望大家唔好再提媽媽點解唔拖實啦....

嗯嗯,認同,作為自己的鑒介吧。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

見到遮咗白布個張相已經覺得好心痛,睇埋下面個張格仔相,好難過!

點解記者要咁樣出格仔相?我覺得有點過份!

水晶宮

xela 發表於 18-8-17 16:28

我都曾經親眼睇到類似意外。

當時我人小巴, 坐窗口位。 望向側邊反方向行車線。 行人路上有幾個太太及小朋友。

對面線有部小巴迎面而行, 行到差不多同我部小巴接近時。係行人路上一個小朋友突然沖出對面馬路(行車線), 對面部小巴直接撞到個小巴(因為實在太突然), 小朋友彈開左好遠。

之後我部車, 行過左已經睇唔到之後既事。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

開心吸收勳章

清水灣道落坪石 因為落斜多彎無燈, 無正式行人過馬路設施. 我平時揸車都要小心, 睇下有無盲毛衝出黎

水晶宮

回覆樓主:

見過兩歲多小朋友自己過馬路(一條行車路),條馬路車不多,父母係後面一路推住bb車一路輕輕地說:「bb唔好自己過馬路呀」講咗幾次之後個小朋友已經過咗對面馬路。
雖然唔多車嘅馬路,但都唔應該比佢習慣自己過呀

大宅

Glau 發表於 18-8-17 17:20
清水灣道落坪石 因為落斜多彎無燈, 無正式行人過馬路設施. 我平時揸車都要小心, 睇下有無盲毛衝出黎:think ...
以前返工日日經過呢條路.......D 的士司機反而下下都踩行油去

水晶宮

IloveJJ 發表於 18-8-17 16:51
我試過响街見個細路亂行,個爺爺/公公無拖住,佢差點撞埋我度,我叫佢咁細細路要拖住,佢「掘」咗我一下, ...

你指個細路女掘你一下?

首頁

尾頁

跳至