產檢問題

NNL1012
|
而家4w+2d
已排健康院 及 已排政府驗oscar,
兩樣都係12w先去,
咁我想搵私家check一次先,
但其實唔知想check咩,
岩岩見到有媽媽講t21/nifty,
咁我想問如我第一次產檢10w做nifty,
會唔會太早,check得唔清楚?
定係應該做左普通超聲波check下閃閃先,
再遲d先做nifty?
同埋有邊種產檢政府冇包,建議自己一定要出去搵私家做?
Thank
ipcs
|
NNL1012 發表於 18-8-17 16:45
而家4w+2d
兩樣都係12w先去,

我就7wk照胎位、心跳、size(因為週數要確定才可以做Oscar/t21/nifty),無論政府或私家都話用last m計預產期同超聲波計預產期若果超過7日就要另外改期。
12週做nifty較好,因為可以睇埋BB有無水腫、肚臍穿癃、無腦兒等問題。
除了QE,政府一般唔會包結構性超聲波(20週左右照),建議12週就要book定,遲左好多醫生都會無位。
NNL1012
|
ipcs 發表於 18-8-17 16:53
我就7wk照胎位、心跳、size(因為週數要確定才可以做Oscar/t21/nifty),無論政府或私家都話用last m計預產 ...

照胎位、心跳、size
係咪打電話話照超聲波就得?
需唔需要話比佢知係7w照?
有冇介紹邊度照同大約幾多錢?
Thanks
ipcs
|
NNL1012 發表於 18-8-17 17:28
照胎位、心跳、size
係咪打電話話照超聲波就得?
需唔需要話比佢知係7w照?

我係電話約黃建新(佐敦新寶廣場)照閃閃,姑娘會問你週數/last m幾時,佢地都會同你計。佢部機唔清,不過勝在平,500蚊
NNL1012
|
ipcs 發表於 18-8-17 17:34
我係電話約黃建新(佐敦新寶廣場)照閃閃,姑娘會問你週數/last m幾時,佢地都會同你計。佢部機唔清,不過 ...

好呀,thanks,等我都試下約先
bchuma
|
NNL1012 發表於 18-8-17 16:45
而家4w+2d
兩樣都係12w先去,

其實一般都係12w先去check,提前去都無問題。