有左7w, 個肚得6w, 今日仲照唔到胎兒,好擔心!

mcdull_0000
|

醫生話一星期後再照,到時一定要照到個胎同心跳先算正常,目前只照到胎囊約2點幾cm,佢話正常應睇到bb 有1cm 大同心跳。又話我胎囊不太規則,係有少少擔心。

我真係好擔心,因之前小產過一次,今次已盡量小心。我見網上媽媽都話要休息多啲會長胎,是有幫助嗎?休息多啲係指卧床?
同埋話要食有營養嘢,即係乜嘢呢?

alice1117
|
我明白你心情,我今次第四胎,6w幾,仲未敢去照,第二胎平安出世,兩次小產。
雞蛋助長胎,卧床多休息也是長胎的。
Mamachanchan
|
mcdull_0000 發表於 18-8-17 17:00
醫生話一星期後再照,到時一定要照到個胎同心跳先算正常,目前只照到胎囊約2點幾cm,佢話正常應睇到bb 有1c ...

唉。。。我都好擔心,7w1果陣去照,未有閃閃,醫生話比多一個星期時間,如果都無,要作最壞打算。
而家只有等待,都唔知有咩可以做
mcdull_0000
|
alice1117 發表於 18-8-17 17:12
我明白你心情,我今次第四胎,6w幾,仲未敢去照,第二胎平安出世,兩次小產。
雞蛋助長胎,卧床多休息也是 ...

多謝你回覆,我諗緊係咪要下星期請假卧床
mcdull_0000
|
Mamachanchan 發表於 18-8-17 17:23
唉。。。我都好擔心,7w1果陣去照,未有閃閃,醫生話比多一個星期時間,如果都無,要作最壞打算。
而家只 ...

嗚...大家要加油呀!希望bb 健康出世!
alice1117
|
mcdull_0000 發表於 18-8-17 17:33
嗚...大家要加油呀!希望bb 健康出世!

唔好太擔心,平常心會更容易捱過難關的。
我自問都好想隻豬平安出世,不過我經過幾次我好明白不能強求,也不要傷心太久,祝所有媽媽們都得如願,BB們都健康平安。
Jessicakyy
|
醫生話一星期後再照,到時一定要照到個胎同心跳先算正常,目前只照到胎囊約2點幾cm,佢話正常應睇到bb 有1c ...

我計算經期,也是六週多,上星期十四號照到蛋黃,末見心跳,今晚訓覺無左肚子那住感覺。。。搞到勁不安。
星期一再照。

我已請假休息兩星期,這幾天自我感覺良好有四圍行。。屋附近
mcdull_0000
|
Jessicakyy 發表於 18-8-18 03:33

我計算經期,也是六週多,上星期十四號照到蛋黃,末見心 ...

蛋黃係指胎囊定胎兒?
Jessicakyy
|
mcdull_0000 發表於 18-8-18 08:28
蛋黃係指胎囊定胎兒?

我十三號照到胎囊,政府十四號照到胎囊多左旦黃。兩個醫生都話唔算係胎兒。
haha748494
|
有可能系遲排卵,遲D再照,懷孕初期我都系好鐘意訓覺。
FifiYeung_FB
|
Jessicakyy 發表於 18-8-18 03:33

我計算經期,也是六週多,上星期十四號照到蛋黃,末見心 ...

唔好太擔心。可能遲排卵。。。放鬆心情。呢d係緣份 加油加油
JD930
|
有啲人8w先照到㗎,唔好咁擔心
hamsterma
|

我當時都係細佐一週,盡量休息好
bchuma
|

過2w先去睇睇,唔緊要,發育有遲有早噶。