親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

kcpak 發表於 18-8-17 20:29
唔知我有無睇錯,樓主你個女右手打石膏,,咁對腳呢?點解要坐輪椅?

因為暑假日日都要去好多地方,石膏好重,另女女條頸好易攰,加上人多擠迫,所以買了輪椅比佢

大宅

hfl2000 發表於 18-8-17 20:32

迪士尼附近係咪指東京灣果d? 依家先訂好貴喎,唔知有無房添: ...

請問晴空塔穿梭巴士空易揾嗎!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

一個湊兩個,其中一個隻手仲唔方便
又推行李又拎輪椅。。。。
好勁。。。。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果有買保險應該可以賠部分
如果酒店可以取消埋,俾我會取消個trip
加上小朋友又咁細⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bon.cc 發表於 18-8-17 21:32
請問晴空塔穿梭巴士空易揾嗎!

sorry我都好耐無去東京我問咗朋友話喺晴空塔1樓,都易搵喎,搭地鐵既話,行最右邊通道就到巴士站
http://www.tokyo-solamachi.jp/chinese_t/pdf/floorguide_chinese_t.pdf?20170728

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

lovelybaby2015 發表於 18-8-17 22:29
如果有買保險應該可以賠部分
如果酒店可以取消埋,俾我會取消個trip
加上小朋友又咁細⋯

樓主唔知有無買保險呢?要小朋友受傷之前買先有得賠,等佢自己衡量吧

子爵府

回覆樓主

好難明小朋友受左傷點解仲要去, 旅行真係甘緊要?
Anyway, 樓主要盡量安排行程hea d, 好好照顧兩個小朋友

用戶要求終止服務

bon.cc 發表於 18-8-17 18:10
一個八歲, 一個六歲

小朋友咁細,東京又多人,仲要推埋行李,如果搭地鐵好多出口位置冇升降機真係唔方便,如果有買保險不如問一問有冇得賠償,遲啲再去過

如打算如其出發,小朋友記得戒口啊,蛋類牛肉嗰啲記得唔好食

#我去東京已唔再拖喼,因為好多地鐵行好長樓梯又冇升降機,真係好辛苦

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SuperChanB 發表於 18-8-17 23:19

小朋友咁細,東京又多人,仲要推埋行李,如果搭地鐵好多 ...

唔再拖喼咁用咩呀?

用戶要求終止服務

洛婷 發表於 18-8-18 00:00
唔再拖喼咁用咩呀?

背囊加手提袋
着舊衫去到掉,行李全部不寄艙

子爵府

bon.cc 發表於 18-8-17 17:21
原訂8月30日出發東京,住淺草4晚!亞女右手打石膏,唔知推輪椅好唔好呢?買了迪士尼海洋門票,唔知好唔好再買迪 ...

我親身經歷希望幫到你:

今年復活節去東京,出發前5日亞女跌斷右手手骨要打石膏但唔使做手術。
醫生話可以照去旅行因為打咗石膏已經郁唔到,避免玩機動遊戲怕受撞激。
但我女連左手都有傷不過冇右手咁嚴重!當時我冇諗去唔去得成旅行,
加上買咗旅保取消都冇損失。

好采亞女第3日已冇痛可用左手揸义進食,所以決定照去不過部份行程要改。
全程我要幫佢冲涼冼頭去厕所,出入上落樓梯要扶實佢,看住週圍唔好比人撞到!
揸唔到快子要隨身袋住义羹飲管。不過我有c6同大仔同行佢哋拖行李,我就專心照顧個女。

行到點解要坐輪椅?
但係你1帶2小希望你考慮清楚,要拖行李又要顧2個細。
冇嘢比人更重要

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SuperChanB 發表於 18-8-18 00:16

背囊加手提袋

犀利呀
如果要 shopping 就唔岩了

用戶要求終止服務

洛婷 發表於 18-8-18 00:38
犀利呀
如果要 shopping 就唔岩了

錯了,一樣可以買到好多野我通常都係買藥妝

洛婷    發表於 18-8-18 01:00

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

其實 disney sea 唔啱咁細個玩, 不如取消或改去 land 。

盡量室內行程,東京咁熱, 包住手流汗好辛苦。3個人, 搭的士, 貴d 都值。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

聽講有d 航空公司要醫生證明至俾上機,check 清楚先。響機上,身體會水腫,d 石膏又話要幾多日內整又要鬆d等要注意。

就算冇得賠,都應該考慮小朋友既健康風險。

公爵府

回覆樓主

雖然錯重點,但30/8 出發住四晚,即係開學缺席。。。
打住石膏其實好唔方便。我老公幾年前試過,但係去布吉住resort. 包車出市區逛就一齊,出海就我同亞仔。佢hea 足幾日,都ok. 但樓主一拖二兼帶行李輪椅,仲要去東京,係女超人!

珍珠宮

bon.cc 發表於 18-8-17 20:22
其實我都買了旅行輪椅,7kg
跌親隻手點解要坐輪椅?

珍珠宮

bon.cc 發表於 18-8-17 21:28
因為暑假日日都要去好多地方,石膏好重,另女女條頸好易攰,加上人多擠迫,所以買了輪椅比佢
...
既然阿女咁辛苦,不如忍痛取消旅行,做個盡責好學生,3/9準時開學。

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 18-8-18 11:11
既然阿女咁辛苦,不如忍痛取消旅行,做個盡責好學生,3/9準時開學。

現在潮流興呀

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bon.cc 發表於 18-8-17 20:22
其實我都買了旅行輪椅,7kg

萬事小心,一切順利!

首頁

尾頁

跳至