自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

首先要知道個仔囡係咪真係好攰囉如果真係好攰㗎其實都冇辦法㗎喇因為三歲大嘅細路仔你可以叫佢點做喎 係咪先 好話唔好聽 抱得佢都預咗佢瞓覺㗎喇 做老豆老母係辛苦啲㗎啦

伯爵府

Lavenda-S 發表於 18-8-17 19:40
父母應該知自己既小朋友有幾多體力, 如果因為大人要行街令小朋友太赲, 我會抱.
如果小朋友因為懶扭抱就唔 ...

同意
未必真係扭抱,有機會真係好攰

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

brindlewin 發表於 18-8-17 21:07
又未必嘅,細路recover快過大人好多,而且肌肉能耐係練返嚟。

同意細路recover快,但幼兒體能及運動耐力較低,適宜間歇性,有趣的運動。所以3歲童行得耐扭抱好正常。

男爵府

BK Milk勳章

heily123 發表於 18-8-17 19:12
今日撘地鐵見到一家三口,小孩子大哭扭父母抱,個爸爸話拎住太多野唔抱,媽媽就無岀聲,全車廂我估計都有七 ...

呢d情況我好少出現 因為出親街都會帶bb車(就係因為知呀咩時候會攰,咩時候會午睡)
呀女4歲都會帶,不過係for我買餸買野,唔係比佢坐

如果樓主見到咁既情況,都會抱一抱個小朋友,氹左佢先吧, 始終小朋友喊影響到成車人嘛

珍珠宮

比著我爸,實兜巴升佢,我就不懂得點處理,都係跟大家學野好啲

男爵府

今日撘地鐵見到一家三口,小孩子大哭扭父母抱,個爸爸話拎住太多野唔抱,媽媽就無岀聲,全車廂我估計都有七 ...
如果簽抱到都會抱,大人都累,小朋友累係正常,

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

落車
扭晒先再上車

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實行左一日太攰又拎多野我通常打的 會好D
我識行就無抱條腰吾得
從來無抱住訓
扭就真係落車扭完抖下再上車比較好
習慣左知道知人抱
就吾會扭
但大人都要體諒小朋友
大家太攰打的好過

水晶宮

我會落車、搵地方處理左佢先。其實我反而想講係周圍d人、唔好望實唔好多口就感激不盡了。

大宅

Lavenda-S 發表於 18-8-17 19:40
父母應該知自己既小朋友有幾多體力, 如果因為大人要行街令小朋友太赲, 我會抱.
如果小朋友因為懶扭抱就唔 ...

我就係諗小朋友可能真係好累,我好想抱佢,但又怕一扭即抱會令到佢慣哂...

希望第時我會自然識分佢真累定扭計

水晶宮

回覆樓主

佢爸爸應該最清楚小朋友係扭計定真係累!
以我4歲囡為例,有時出街坐東鐵預左無位坐,佢扭我唔理佢,再扭就落車回家;但出完街,都知佢累,無位就局抱!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

港式奶茶 發表於 18-8-17 19:41
我會響下一個站落車,月台搵個位坐,然後同佢講爸爸媽媽拎住好多嘢,同你一樣好累,不如我哋一齊休息吓,唔 ...

男爵府

ccjelly 發表於 18-8-17 22:01

我就係諗小朋友可能真係好累,我好想抱佢,但又怕一扭即抱 ...

明知赲會抱或者搭的士返屋企盡快俾佢休息.
我自己會盡量出街都遷就小朋友作息時間. 過左佢休息時間會赲, 會扭計好正常, 自己去旅行太赲都會黑面啦.

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 18-8-17 21:27
同意細路recover快,但幼兒體能及運動耐力較低,適宜間歇性,有趣的運動。所以3歲童行得耐扭抱好正常。
...

所以大人要了解孩子能耐,細心安排休息位,不能一蹴即就。

大宅

靚靚C9 發表於 18-8-17 19:24
me too

伯爵府

3歲,真係都仲細,佢地係較易累,我會選擇抱佢。

大宅

我會就小朋友既休息時間而去街。

我仔都係3歲。有時撞正訓覺時間就會坐巴士。通常都會坐坐下自己訓著。

so far我仔都叫講道理。佢眼見地鐵冇位。同佢講下佢都會接受。自己企。唔會扭。

翡翠宮

回覆樓主:

拉佢去冇咁多人嘅地方處理好先上車,我好驚嘈住人阻住人。

男爵府

回覆樓主

無辦法啦,抱下佢,三歲仲好細個,我囝次次游完水都要我抱,已經拎住一大袋野又累仲要抱
細路好快大,趁佢仲要抱,就抱下啦

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我會下一個站落車,等佢冷靜左再上車
要比佢知搭車時唔可以扭計,會騷擾到其他人

首頁

尾頁

跳至