6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

呀b六個月,呢幾日開始夜晚翻身,趴左向到之後就爆喊驚醒,大約一至兩小時一次,折磨啊...有冇人有試過咁?暫時淘寶左一個防翻身枕頭,未試有冇用

男爵府

sioni 發表於 18-8-17 19:39
呀b六個月,呢幾日開始夜晚翻身,趴左向到之後就爆喊驚醒,大約一至兩小時一次,折磨啊...有冇人有試過咁? ...

未試過咁嘅情況呀,幫你頂一下,睇睇有沒其他媽咪一樣

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

你試下用被仔之類阻住下佢,你有個枕頭到貨就即刻試下喇

大宅

呀b六個月,呢幾日開始夜晚翻身,趴左向到之後就爆喊驚醒,大約一至兩小時一次,折磨啊...有冇人有試過咁? ...

我女未到六個月,有次半夜想反轉,我之後每次佢訓覺兩邊擺咕(emoji)長條型,我諗無乜空間俾佢有機會轉,暫時就未在試過

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能長時間固定一個睡姿,手話腳有D痹。
另外聽講BB系睡覺果陣系生長時間,可能骨骼伸長,BB唔舒服。

大宅

我個b最近趴睡,我諗唔到方法,因為我怕放野係旁邊仲危險,我見佢每次都塊面打側呼吸到嘅,所以都冇阻止佢了,因為一反佢就大喊

珍珠宮

haha748494 發表於 18-8-18 22:32
可能長時間固定一個睡姿,手話腳有D痹。
另外聽講BB系睡覺果陣系生長時間,可能骨骼伸長,BB唔舒服。 ...

係亞,我覺得都有咁嘅可能

民房

回覆樓主

多謝各位嘅回覆呀!
我分享番我少少嘅經驗,只係我自己估嘅,未必啱,希望對有相同情況嘅媽媽有幫助(不過好似冇乜人會咁,哈哈

我覺得原因係:
呀b雖然已學會翻身一段時間,但係最近翻得特別純熟》所以發夢訓覺都不由自主翻身
+自出世從沒試過趴睡》所以會驚醒喊

試過阻止佢趴轉:淘寶枕size唔啱,用大人枕佢轉唔到亦會醒

最後係要由佢習慣趴睡,趴轉驚醒嘅時候由佢喊一陣,安慰下拍下佢,喊到攰佢頭就會訓低想訓,試左幾晚,經歷無數失敗,佢慢慢習慣左趴睡,之後仲愛上左,呢個驚醒嘅情況就消失左喇

珍珠宮

試過,BB翻轉之後唔會翻返過來就會大喊嘅。可以放BB枕頭在隔離。

大宅

我寶寶4個月都系經常翻身 如果唔用手整 就翻 加上經常動來動去 好怕距醒

大宅

sioni 發表於 18-8-30 23:35
多謝各位嘅回覆呀!
我分享番我少少嘅經驗,只係我自己估嘅,未必啱,希望對有相同情況嘅媽媽有幫助(不過 ...

甘晚上咪經常趴訓? 我唔想bb趴訓

首頁

尾頁

跳至