網上流傳每月供6千2800,20年後每月有3萬現金流?

ifcsir
|
月供股票, 網上流傳每月供6千2800盈富基金,20年後每月有3萬現金流, 其實可以的嗎? 盈富基金都唔算太高回報

盈富基金沒有以股代息,複息效應 該相對小,如果買一首一年派2次息,即是-年有大約幾多現金回報?
happy1230
|
ifcsir 發表於 18-8-17 19:49
月供股票, 網上流傳每月供6千2800盈富基金,20年後每月有3萬現金流, 其實可以的嗎? 盈富基金都唔算太高 ...

每月6000,供20年?
總投入多少?係咪6000x12x20?

20年後每月3萬係保證得益?攞到幾多年?

20年後一筆過拎走有幾多?當時股價幾多無人知,都有好大風險喎
BabyGGBaby
|
盈富基金當年在1999年11月上市,價$13.8
到現在都差不多20年。

股息不高,現在都是每股$1以下。

你可以計下歷史上有沒有這個回報。
wallshar
|
ifcsir 發表於 18-8-17 19:49
月供股票, 網上流傳每月供6千2800盈富基金,20年後每月有3萬現金流, 其實可以的嗎? 盈富基金都唔算太高 ...

股票的價值邊有保證架,你只可以估計20年後恒指好大機會高過今日,但有幾高有冇人夠膽保證先. 呢個就係股票同債卷最大分別。你今日買份20 年美國國債,你會計到現金流有幾多,20 年後可以收番幾多,股票就無得計囉。
新秦先生
|
不如試下簡單計算,睇睇呢個每月3萬大約係一個咩概念.

首先唔好計複利效應,就立即用現價去計算,20年後股價同股息會點增長. 以今日價做準,每股28蚊,息率3.33%,每月供6000果條總數會買到大約5萬股,每月平均收息約4千,距離每月收3萬相差大約8倍. 量化成要每月收3萬,則要每股股息高達$7.2 ($7.2x50000股再除番12個月就剛好3萬),以此股價再以3.33%息率去推算每股股價,即係每股$216.

咁到時恆指又應該係幾多點呢?廿幾萬點~!

咁好勒,恆指,或者盈富基金,其實都係一份經濟寒暑表,如實去反映該地區(或國家)既經濟,就算有偏差但年期夠長都不致誤差太遠. 於是你再用番GDP條數拍埋去睇睇,你信唔信中國&香港係能夠再有每年雙位數字既經濟增長?如果用咁既慨念去賭,我會賭菲律賓同印尼既機會大D.

另外仲有一個可能性,係恆指選股果度會改變遊戲規則,或者權重股既比例會改變,令指數可以爆上,暫時睇似係偏向變做生意做賭場咁既模式去選股,感覺上而家D成份股唔同以前咁紮實,呢個係自從瑞聲比人唱果時開始有咁既感覺.
newspaperhang
|
新秦先生 發表於 18-8-18 00:16
不如試下簡單計算,睇睇呢個每月3萬大約係一個咩概念.

首先唔好計複利效應,就立即用現價去計算,20年後股價 ...

無知一問,如果好似你咁講,恆指去到廿幾萬點,通賬應該都一樣升如果係咁樣,到時3萬一個月其實唔係好多錢
唔知我理解有無錯呢
新秦先生
|
newspaperhang 發表於 18-8-19 01:06
無知一問,如果好似你咁講,恆指去到廿幾萬點,通賬應該都一樣升如果係咁樣,到時3萬 ...
唔係好多錢,我諗都係推算番去衣食住行. 大約又簡單去計下,其實呢4大項目,過去廿年係住呢方面既開支升幅最勁,其次係食,交通費都唔係升好多,買衫好似差不多,咁就反映左一個問題,香港人既既生活質素,係好取決於有樓定冇樓.

如果你今日有3萬一個月+一個供滿物業,呢3萬蚊你就可以洗哂,否則就好可能交出1/3或者一半去比業主. 大約既總結,如果是廿年為退休,未來最大開支將會係住屋和醫療,選擇上係應該對沖番呢兩樣野,如果月供2800,前題係有樓同冇樓已經好大分別,假設我係冇樓,我仍然會月供2800,但呢廿年內我會密切留意去把握機會買層自住樓而不是盲目死供20年.

唔知道咁既講法,3萬蚊係多定少既概念對你有冇幫助?
新秦先生
|
newspaperhang 發表於 18-8-19 01:06
無知一問,如果好似你咁講,恆指去到廿幾萬點,通賬應該都一樣升如果係咁樣,到時3萬 ...
另外再針對性答番你個問題,恆指50股,基本上係叫做搵錢能力最強既企業,如果佢地既收入都頂唔住通賬,咁可能會好似日本咁樣,經濟死過臘鴨. 日經平均指數就好似真係去唔番30年前高.

而家D恆指新貴,一般都派息唔高,而且隻隻都新經濟股,暫時我都唔太清楚個方向係點(再研究下先),但2800既息率就似乎會係愈來愈低,股價同息率好難手拖手一齊行.
kksam
|
回覆 newspaperhang 的帖子

過往10年記錄:
一萬股每年平均派息約7千元

yericy
|
kksam 發表於 18-8-19 11:33

過往10年記錄:
點解唔簡單d講平均息率?

ifcsir
|
kksam 發表於 18-8-19 11:33

過往10年記錄:

但一股要13k , 13k x 10000?