論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BK Milk勳章

交齊文件之後,agent冇晒聲氣,要等幾耐先會update下進度?

別墅

krystal825 發表於 18-8-17 19:50
交齊文件之後,agent冇晒聲氣,要等幾耐先會update下進度?

入左入境處一般要大約兩星期先出到ref no, 所以agent中間都無野可以update你

wcpcelia    發表於 18-8-19 09:14

水晶宮

krystal825 發表於 18-8-17 19:50

你意思自己交齊文件比agent,定係agent已經搞掂合同及其他文件遞交左去入境處?

如果係入境處要2星期或手10個工作天。但唔包信寄出後郵遞去agent既時間。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-8-17 20:55
你意思自己交齊文件比agent,定係agent已經搞掂合同及其他文件遞交左去入境處?

如果係入境處要2星期或手10 ...

係入左入境處起計2星期先出ref, 但之前要入領事館公證先,呢度又大約2星期呢

水晶宮

helent824 發表於 18-8-18 11:04
係入左入境處起計2星期先出ref, 但之前要入領事館公證先,呢度又大約2星期呢
...

係呀!所以係agent到簽左合約(假設係請本地完約外傭), agent又即刻拎合約去領事館加簽(2個星期), 拎番出黎連同其他文件入入境處(又2個星期)。 所以當收到入境處信件確認收到申請人既申請(即有ref#嗰封信), 都要起碼1個月。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-8-18 11:24
係呀!所以係agent到簽左合約(假設係請本地完約外傭), agent又即刻拎合約去領事館加簽(2個星期), 拎番出黎 ...

因為我第一次請姐姐,想問清楚少少,我請海外既印傭,我交齊所需文件外,agent要將姐姐份合約去領事館批核,再將文件入入境處之後先收到ref no.?要等約一個月,對嗎?
多謝解答

水晶宮

krystal825 發表於 18-8-18 20:39
因為我第一次請姐姐,想問清楚少少,我請海外既印傭,我交齊所需文件外,agent要將姐姐份合約去領事館批核 ...

因為我自己係請本地印傭, 所以係agent同印傭即場雙方簽合同, 我比埋需文件, agent就可以幫我遞交合約去領事館加簽。而agent又跟得貼, 所以都係大約1個月左右記收到入境處封信。

但你嗰個係海外印傭, 我唔知你簽左之後, 需唔需要寄去印傭簽名, 又再寄番黎香港至可以入領事館。如果要可能要多d時間。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-8-18 20:46
因為我自己係請本地印傭, 所以係agent同印傭即場雙方簽合同, 我比埋需文件, agent就可以幫我遞交合約去領 ...

哦~明白,thx

首頁

尾頁

跳至