如果你岩岩上左公屋,有親戚話想住係你屋企

goodbuyer80
|
咁你會點做?大約1-2個親戚,你有什麼上上策?
靚豬豬
|
goodbuyer80 發表於 18-8-17 21:54

點解要黎你屋企住先 ? 直接話地方細唔方便囉
yamaneko
|
一,收租
二,犯法事不做
做個好媽打
|
話比佢知,房處唔比
Poyau
|
想呢頭派 嗰頭收
藍田譚C奶
|
你有房比佢住?
犯法㗎喎.你用擔心為理由拒絕佢
北角謝太
|

同佢講無戶籍係唔可以住係到,否則犯法,間屋會比政府收回。
laiman1002
|
到時你咪又有借口搵房署搞分戶,極速攞多間屋 囉
goodbuyer80
|
回覆 yamaneko 的帖子

我有諗過收佢租,但大約收幾多?(間屋租金大約千三蚊),水電煤上網又點計?
B-bu
|
話房處唔比, 比人舉報連屋都無。
ms_maybb
|
goodbuyer80 發表於 18-8-17 22:00

我有諗過收佢租,但大約收幾多?(間屋租金大約千三蚊),水電煤上網又點計? ...

收租犯法架喎,小心捉蟲
北寄貝
|

我有諗過收佢租,但大約收幾多?(間屋租金大約千三蚊),水電煤上網又點計? ...

你係想拒絕佢定想問應該收幾錢?你間屋好大架,你一家住完仲可以住多兩個人?羨慕死人咩?
jannlly
|

又要最快分戶,又要最快上樓,又要醫生繼續續你傷津
現在又想將間屋租比人……
(Samantha)
|
一齊住?
絕對不可能!

sauNG
|
你間公屋好大嗎?可以額外住咁多人??
如無房就答無地方,最簡單
fitfish
|
吾好意思。 吾方便
tansyneko
|
即係想唔俾定想收租?
Yukyuk
|

唔可以分租㗎!

犯法㗎!

公共房屋是社會寶貴資源,必須善用及合理編配給真正有需要人士。我們一直致力打擊濫用公屋行為,並會嚴正處理每一個濫用公屋個案。

如租戶被證實濫用公屋,除會被終止租約外,更可能會遭檢控。

常見濫用公屋行為
丟空單位 (或逾三個月非經常持續居於單位)
分租或轉租單位 (不論有沒有租金收入)
在單位內進行不法活動 (如聚賭、藏毒或藏有私煙等)
將單位用作非住宅用途 (如營商、貨倉等)
虛報資料 (如入息、資產、婚姻或家庭狀況等)
若租戶嚴重違反租約濫用公屋,我們將不予警告,終止其租約。因違反租約條款而被終止公屋租約的前租戶及其18歲或以上的家庭成員,由終止租約日期起兩年內,不合資格申請公屋。日後亦不會獲編配至地理位置、樓齡和樓層比其之前較佳的單位。

靚豬豬
|

嘩 你千祈咪制呀,犯法咖
c.vieri
|

你幾人單位呀仲有地方收留到