論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

印傭姐姐剛入左院, 持香港身份證登記入院,醫院話要入境處核實才可享有香港市民同等醫療福利, 但印傭突然話要辭職返印尼, 現在印傭都未出院 , 想問如果姐姐住院期間是在合約期內,但入境處核實資料時姐姐已返印尼 (終止了僱傭合約,已非香港居民)是否都享有醫療福利

子爵府

ally2710 發表於 18-8-17 23:47
印傭姐姐剛入左院, 持香港身份證登記入院,醫院話要入境處核實才可享有香港市民同等醫療福利, 但印傭突然 ...

返咗去,医院冇得追,變bad debts

我之前有工人,唔見咗身份證,去廣華急症室,医院話冇身份證,唔使俾錢,等攞返身份證,先返去医院俾喎!

個工人第二日俾我炒咗,返咗印尼,邊仲有得追,香港纳税人付費囉!

洋房

但入院登記時,都有戶主資料~ 地址和電話

水晶宮

細姐姐 發表於 18-8-17 23:58
返咗去,医院冇得追,變bad debts

我之前有工人,唔見咗身份證,去廣華急症室,医院話冇身份證,唔使俾 ...

咁怪? 乜唔係無身份證應該比外國係價錢? 無身份證可以唔駛比錢。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

ally2710 發表於 18-8-17 23:47
印傭姐姐剛入左院, 持香港身份證登記入院,醫院話要入境處核實才可享有香港市民同等醫療福利, 但印傭突然 ...

辭職? 即走? 你叫姐姐比1個月代通知金先講啦!

其實點解要入境處核實呢?張身份證係入境處發出架喎

我姐姐拎身份證去賽馬會登記, 都無呢樣野氹生, 好快就登記完。而且都試過去賽馬會睇醫生添。
天空之城, 快樂之地

子爵府

ally2710 發表於 18-8-18 00:26
但入院登記時,都有戶主資料~ 地址和電話

有收到医管局寄信嚟,咁咪退返去話無此人囉!

再冇收到追收信,咁你明點解医管局有報告話有好多俾人走數啦!

子爵府

PCCW2319 發表於 18-8-18 08:34
咁怪? 乜唔係無身份證應該比外國係價錢? 無身份證可以唔駛比錢。
...

係呀!我同你理解一樣,冇身份證應先收你$3,4仟, 攞返身份證返去医院先退返

但事實係連$100 都唔使俾呀!

叫工人攞返身份證先返去俾錢喎! 我真係覺得好奇怪,唔怪得医管局俾咁多大陸人走數啦!

wcpcelia    發表於 18-8-19 09:11

水晶宮

細姐姐 發表於 18-8-18 09:12
係呀!我同你理解一樣,冇身份證應先收你$3,4仟, 攞返身份證返去医院先退返

但事實係連$100 都唔使俾呀 ...

醫管局處理手法.....好有問題。
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

PCCW2319 發表於 18-8-18 08:34
...
個個大6人走来医病 話無带身份証 仲得了?
玩具萬歲!

珊瑚宮

吾知工人乜病。如大鑊野 放她回鄉好过

玩具萬歲!

洋房

回覆 fitfish 的帖子

邊有病呀,六月中七月頭齋戒月完佢左,佢呢個星期又齋戒,話之前齋戒月m come,補番之前日數,冇食野血糖低 暈低入急症再上病房做檢查,返屋企執啲衫褲雜物比佢呢, 點知發現原來佢一早清哂佢自己的東西( 廚房儲物櫃有兩個層架擺佢自己啲柴米油鹽~全部清哂),朝早入急症,下午來電辭職, 做咗場大龍鳳

子爵府

ally2710 發表於 18-8-18 16:38
回覆 fitfish 的帖子

邊有病呀,六月中七月頭齋戒月完佢左,佢呢個星期又齋戒,話之前齋戒月m come,補番之 ...

辭職,要即走?執晒嘢仲好,要佢俾代通知金,仲有冇糧未出?

工人做咗幾耐?

洋房

回覆 細姐姐 的帖子

做咗一年零四個月, 佢而家詐癲扮傻, 扮到好似有精神病咁, 今日出院好彩醫生冇畀病假佢,但佢唔跟我返屋企又唔去agent公司我已經拍下短片保障自己, 印傭已經違約, 下個星期可以終止合約

水晶宮

ally2710 發表於 18-8-18 17:01
回覆 細姐姐 的帖子

做咗一年零四個月, 佢而家詐癲扮傻, 扮到好似有精神病咁, 今日出院好彩醫生冇畀病 ...

你拍片時, 佢有無講拒絕跟你返屋企? 及警告佢, 佢咁樣做係違返海外僱傭勞工條?
天空之城, 快樂之地

洋房

係喎!有拍下佢拒絕跟我返屋企和agent公司畫面,但我冇警告佢違反海外僱傭條例

洋房

但我已經傳左片比agent公司,佢話會同我跟進

水晶宮

ally2710 發表於 18-8-18 17:49
係喎!有拍下佢拒絕跟我返屋企和agent公司畫面,但我冇警告佢違反海外僱傭條例 ...

香港冇"海外僱傭條例" 呢樣㗎喎

子爵府

ally2710 發表於 18-8-18 17:01
回覆 細姐姐 的帖子

做咗一年零四個月, 佢而家詐癲扮傻, 扮到好似有精神病咁, 今日出院好彩醫生冇畀病 ...

記得唔好怕煩,寫信去入境處投訴佢。有計畫走佬,跳工,扮病入医院,朝早入院。下午辭工,原來行李之前已執走晒

洋房

多謝各位! 剛收到 agent 通知已喺醫院接咗印傭返公司, 和印傭講掂數佢唔想畀一個月通知,但係唔收我八月淨下嘅糧, 補埋張機票送個瘟神走~ 覺得好多時都係僱主一方蝕底

水晶宮

ally2710 發表於 18-8-18 19:55
多謝各位! 剛收到 agent 通知已喺醫院接咗印傭返公司, 和印傭講掂數佢唔想畀一個月通知,但係唔收我八月 ...

記得去agent簽文件時, 留意

1)係外傭自己辭職。
2)係雙方同意以8月x日至8x日薪金代替1知月代通知金。
3) 機票/機票錢(小心agent幫外傭屈你機票錢)。所以上網睇定機票價格。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至